Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 26.07.2010.
10:02
Tanjug A

Tajni podaci SAD o ubijanju civila u Avganistanu

Poverljiva dokumenta o 144 incidenta u kojima su međunarodne snage u Avganistanu ubile ili ranile civile objavljena su na internetu, kao i informacije o dvojnoj ulozi pakistanske obaveštajne službe u ratu u toj državi.

Internet stranica "Vikiliks“ poznata po tome što dolazi do poverljivih dokumenata i snimaka, objavila je na internetu oko 200.000 strana poverljivih dokumenata vezanih za rat u Avganistanu, koje novinari nazivaju jednim od najgorih slučajeva curenja tajnih informacija u istoriji.


"Vikiliks“ je prikupio više od 91.000 dokumenata - uglavnom izveštaja pripadnika američkih oružanih snaga i obaveštajnih službi u Avganistanu od 2004. do 2009. godine, preneo je BBC (Bi-Bi-Si).
 

Poverljivi dosije veb sajt „Vikiliks“ naziva "Američki ratni dnevnik", a u njemu se, između ostalog, nalaze podaci da su francuski vojnici 2008. godine otvorili vatru na autobus pun dece i tom prilikom je povređeno njih osmoro.
 

U sličnom incidentu američki vojnici su ubili ili ranili 15 putnika. Poljski vojnici su 2007. godine izgleda iz osvete granatirali selo u kojem se održavala svadba i među mrtvima je navodno bila i jedna trudnica.
 

Organizacije za ljudska prava kažu da ovi dokumenti samo potvrđuju da međunarodne snage u Avganistanu kriju prave razmere stradanja civila.

Poverljiva dokumenta, međutim, ne otkrivaju samo detalje o stradanju civila - drugi problematični aspekt rata na koji ukazuju je dvojna uloga pakistanske obaveštajne službe u ratu u Avganistanu.


Zvanično, Pakistanci pomažu Amerikancima i drugim stranim trupama u nastojanju da izađu na kraj sa talibanima i stabilizuju Avganistan, ali izveštaji američkih oficira i obaveštajaca koji su sada procureli u javnost navode na zaključak da pakistanski obaveštajci blisko sarađuju sa talibanima u Avganistanu.


Ljudi koji vode "Vikiliks" su poverljiva dokumenta do kojih su došli podelili sa tri lista - američkim "Njujork tajmsom", londonskim "Gardijanom" i nemačkim "Špiglom", tako da i ta tri lista donose detalje iz "Američkog ratnog dnevnika".


U Beloj kući su veoma ljuti zbog curenja poverljivih izveštaja i navode da bi to moglo da ugrozi živote vojnika u Avganistanu i američku nacionalnu bezbednost, a "Vikiliks" to negira jer su, kako kažu, u nekim slučajevima uklonili imena i detalje koji bi omogućili identifikovanje oficira i obaveštajaca.


Bela kuća, takođe, ukazuje da su se incidenti o čijim je detaljima reč dogodili u vreme kada je predsednik bio DŽordž Buš i kada američke snage u Avganistanu nisu imale dovoljno sredstava i opreme, ističući da je američki predsednik Barak Obama prošle godine usvojio novu strategiju za Avganistan i izdvojio dodatna sredstva.
 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 26.07.2010. 11:39
I ko je ovdje terorista,i ko sprovodi terorizam?
Ponedeljak 26.07.2010. 12:09
Ovo su kukavice koji pucaju na najmanji susanj.Zato i stradaju civili.Kad naidju Talibani pobegnu u rupe ko misevi.Ko je gledao Ros Kempa u Avganistanu zna o cemu pricam !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online