Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.07.2010.
13:46 >> 16:05h
Press rs A

Drama u Grčkoj: Nema benzina, turisti očajni!

Srpski turisti ne mogu da se vrate iz Grčke pošto u ovoj zemlji zbog generalnog štrajka ne rade benzinske pumpe! Šverceri "na crno" gorivo prodaju po ceni od čak 5 evra za litar benzina.

Na pumpama u Grčkoj slike kao iz Srbije u godinama hiperinflacije

Najmanje 100.000 Srba blokirano je u Grčkoj zbog štrajka prevoznika, koji je pumpe ostavio bez benzina, a turiste onemogućio da napune rezervoare i vrate se kućama ili putuju po toj zemlji. U pojedinim radnjama benzin se prodaje na crno, u flašama, po astronomskoj ceni od pet evra za litar (inače košta od 1,25-1, 40).

Napunite rezervoar u Makedoniji

 

Turistima koji automobilima kreću za Grčku savetuje se da napune rezervoare u Makedoniji, rekao je danas konzul u Ambasadi Srbije u Atini Jovica Čekić.

 

Konzul očekuje da će se snabdevanje gorivom u Grčkoj narednih dana normalizovati pošto je grčka vlada sinoć naredila civilnu mobilizaciju kamiondžija što znači da su, uprkos štrajku, dužni da rade.

 

 

 

"Savet je - a to je ono što će najverovatnije svako i bez toga uraditi, napuniti rezervoar na poslednjoj pumpi u Makedoniji", rekao je Čekić. Posebno zato što je i cena povoljnija, s obzirom na to da litar benzina u Makedoniji košta 117,50 dinara, a evrodizela 96,80.

Štrajk vozača cisterni traje već šest dana i preti da parališe celu Grčku. Oni protestuju zato što je vlada predložila liberalizaciju izdavanja dozvola za transport, jer su MMF i evropske finansijske institucije time uslovili zajam od 110 milijardi evra. Posle jučerašnjih pregovora, kamiondžije su saopštile da dogovor nije postignut i da se štrajk nastavlja.


Najviše su pogođeni sever Grčke i ostrva, a upravo tamo tradicionalno letuje najveći broj srpskih turista. Na retkim pumpama gde goriva još ima otežu se dugački redovi ili se benzin toči samo za vozila hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Da sve bude još gore, prodavnice i hotelski lanci imaju velike muke sa snabdevanjem, pa se vrlo brzo može dogoditi da ponestane robe široke potrošnje.

U najgorem položaju su turisti koji su otputovali u sopstvenom aranžmanu. Beograđanin Dragan R., koji se trenutno nalazi na Tasosu, kaže za list "Press" da se punjenje rezervoara, čak i minimalnom količinom benzina, trenutno tamo može uporediti sa dobijanjem "loto" premije.

"Došao sam svojim automobilom i nisam ni pomišljao da nešto ovako može da me zadesi. Juče sam obilazio celo ostrvo bezuspešno pokušavajući da kupim benzin. Do pre dva dana navodno su radile dve pumpe, gde je moglo da se natoči za najviše 20 evra, a sada nema ni toga. Benzina ima samo na crno, u nekim radnjama, ali za pet evra po litru. Ovde nas ljudi uveravaju da će se do petka sve rešiti, međutim, i ti koji pričaju ne deluju baš uverljivo. Trebalo bi u nedelju, 1. avgusta, da krenem za Beograd. Ako kamiondžije ne popuste, ne znam kako ću", kaže Dragan.
 

Sukob kamiondžija i policije u Grčkoj
 

Grupa grčkih vozača kamiona, koji su već nekoliko dana u štrajku, sukobila se jutros sa policijom ispred zgrade ministarstva za transport u Atini.

Direktor beogradske turističke agencije "Rapsodi travel" Zoran Đukić rekao je za list "Press" da vozači autobusa zbog štrajka vode računa da u Grčku ulaze punih rezervoara.

"Bilo je najava da će doći do štrajka, pa smo odmah do vrha napunili svih deset autobusa, kako bismo imali goriva i za eventualne izlete i za povratak bar do Makedonije. Isto je učinila većina prevoznika. Problem je sa ljudima koji su krenuli svojim kolima. Upravo sam se čuo sa kumom, kaže da luta kako bi našao gorivo", ispričao nam je Đukić.

Direktor međunarodnog saobraćaja "Laste" Zoran Šarac kaže da se vozači u slučaju nestanka goriva snalaze uz pomoć lokalnih ljudi.

"Naši autobusi kojima vozimo u Grčku imaju rezervoar od 700 litara, a sa tim mogu da pređu oko 2.500 kilometara, pa ne moraju tamo ni da sipaju gorivo", kaže Šarac.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online