Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.01.2019.
14:54
Tanjug, Vestionline A

FBI: Uhapšen muškarac, planirao napad raketom na Belu kuću

"Muškarac iz Džordžije, koji je menjao svoj automobil za antitenkovsku raketu i eksploziv u nameri da napadne Belu kuću, uhapšen je u sredu", saopštile su danas američke vlasti.

pixabay.com
Bela kuća u Vašingtonu

Hašer Džalal Taheb (21) iz Kaminga uhapšen je u sredu u operaciji FBI-ja i optužen za pokušaj nanošenja štete ili uništenja zgrade u vlasništvu SAD uz otvaranje vatre ili korišćenje eksploziva, rekao je američki javni tužilac Bi-Džej Pak, prenosi AP.

FBI je organizovao presretanje nakon što je lokalna agencija za sprovođenje zakona u martu saopštila da je dobila dojavu od neidentifikovane osobe koja je rekla da se Taheb radikalizovao, promenio prezime i da planira da putuje u inostrantvo, navedeno je u pisanoj izjavi agenta FBI-ja sudu.

Taheb je tom agentu, koji je tada bio u civilu i za koga nije znao da radi za FBI, rekao da nikada nije pucao iz pištolja, ali da bi lako mogao to da nauči, a naveo je da i da je gledao neke video-snimke o tome kako granate eksplodiraju, navode američke vlasti.

U izjavi stoji i da je Tahin rekao neimenovanom izvoru FBI-ja, ne znajući za koju službu on radi, da u oktobru planira da putuje u inostrantvo radi "hidžre", što se, kako je agent koji je dao izjavu objasnio, odnosi na putovanje na teritoriju koju kontroliše Islamska država.

Pošto nije imao pasoš, nije mogao da putuje, a izvoru FBI-ja je rekao da želi da izvede napad u SAD na Belu kuću i Kip slobode.

Prošlog meseca se više puta sastao sa tajnim agentom i izvorom FBI-ja, a često je s njima bio u kontatu i putem šifrovane aplikacije za slanje poruka, navodi se u izjavi agenta dostavljenoj sudu.

Tokom jednog sastanka, osumnjičeni je tajnom agentu pokazao ručno crtan dijagram prizemlja zapadnog krila Bele kuće i detaljan plan napada, a od agenta je tražio da mu nabavi oružje i eksploziv koji su mu potrebni da bi izveo napad, pa su razgovarali o prodaji ili razmeni automobila kako bi platio oružje.

Taheb je rekao i da mu treba "baza" odakle bi mogli da se pregrupišu i gde bi mogao da napravi video-snimak kako bi motivisao ljude.

- Rekao je da želi da bude narator, bili bi prikazani klipovi na kojima se vide potlačeni muslimani dok bi američke i izraelske zastave bila spaljene u pozadini - navodi se u izjavi agenta.

Prošle nedelje je Taheb rekao tom agentu da želi da ove nedelje nabavi oružje i direktno se odveze u Vašington da izvede napad, saopštili su istražitelji.

Juče se sastao sa izvorom FBI-ja i tajnim agentom kako bi zamenio automobil za oružje, i tada je uhapšen.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online