Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.04.2019.
21:10
R. Rajić Ristić A

Italijan očaran slovenskom dušom: Izgubio druga, zavoleo Srbiju

Ko nađe prijatelja - našao je blago, kaže jedna italijanska poslovica. Luka Krako, Italijan, student Univerziteta u Veneciji, našao je prijatelje u srpskom narodu, tražio je i našao, rekao je on. Za ovu priliku, Luka nam je otkrio svoja osećanja i otvorio srce.

Lična arhiva
Želi da sruši predrasude: Luka Krako

- Prvi put sam čuo za Srbe u petom razredu osnovne škole, 1994. godine, kad su u moju školu došli novi učenici, brat i sestra, Miloš i Marina iz Leskovca. Sećam se da su bili uplašeni i da nisu znali da govore italijanski jezik. Pamtim taj njihov prvi susret sa školom. Vremenom sam, igrajući fudbal, sreo Sašu Marjanovića i tako malo pomalo, počeo sam da upoznajem Srbe - kazuje nam Luka.

Kaže da mu je baš prijalo njihovo društvo. Kasnije kad je osnovao bend, gitarista je bio Srbin, Boris Pajić, koji je nažalost, tragično nastradao.

- Beskrajna tuga za drugom me je prvi put odvela u Srbiju, u Dobru, kod Golupca, na njegov grob. Bilo je to 2010. godine. Upoznao sam direktno zemlju i narod sa kojim sam bio u kontaktu preko prijatelja u Italiji. Taj susret je premašio, u najlepšem smislu, sva moja očekivanja. Bio sam ushićen svime što sam video. Tako su moja ljubav i poštovanje prema ovoj zemlji uzeli zalet i rasli sve više i više.

Svojim najvećim, metaforičkim dugom prema Srbiji smatra diplomski rad posvećen našoj zemlji i narodu:

- Želim da što više Italijana upozna Srbiju i njen narod, koji je godinama verbalno bio zlostavljan od politike i političara. O njemu se bezrazložno ružno i nekorektno govorilo u sredstvima javnog informisanja. Počeo sam da učim privatno srpski jezik i odlazio na časove kod profesorke Rade Rajić Ristić.

Prošlog leta, 2018. godine stavio sam u funkciju moje znanje srpskog jezika i otišao sa prijateljima, dvojicom Italijana u obilazak Srbije. Videli smo Požarevac, Kučevo, Golubac, Petrovac, Ždrelo, Majdanpek, Donji Milanovac, a potom otišli na jug Srbije, obišli smo Leskovac i njegovu okolinu.

Ovog leta opet će doći u Srbiju.

- Povešću sve moje prijatelje da upoznaju Srbiju i srpski narod u pravoj veličini i svetlu, bez predrasuda i mentalnih barijera, jer to Srbija i Srbi zaslužuju, zbog gostoprimstva, dostojanstva i skromnosti. Prava Srbija je takva, a ne kakvu je tendenciozno prikazuju strani mediji. Iskrivljenu sliku o Srbiji treba ispraviti i rehabilitovati, to će biti moja misija i najveći cilj.

Lična arhiva
Sa prijateljima obišao istočnu i južnu Srbiju

Neukrotivi Dunav

- Oduševljen sam netaknutim lepotama Srbije. Ova zemlja ima prirodne resurse, bogatstva, pored bogate kulturne baštine. Dunav me je posebno fascinirao, tako moćan i neukrotiv ostavio me je bez daha, impresionirao me je, iako sam ga već video 2010. godine prilikom prve posete Srbiji - priča Luka Krako.

Spona sa Vidovdanom

Pre dve godine stupio je u kontakt sa srpskim udruženjem Vidovdan iz Vićence.
- Počeo sam redovno da posećujem njihove manifestacije. Čak smo moja devojka Valentina dal Grande i ja počeli i da učestvujemo u programu udruženja na njihovim priredbama.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online