Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 07.05.2019.
00:22
O. Đoković - Vesti A

Saveznici na slepom koloseku

Lokomotiva "Kostolac - Pešo Burdon", proizvedena u srpsko-francuskoj režiji 1915. i stavljena u pogon na Solunskom frontu, postala je predmet spora njenih tvoraca.

O. Đoković
Neprocenjiva: Lokomotiva "Kostolac"

Francuzi traže da staru lokomotivu, koju su 2018. dopremili iz železničkog muzeja u Požegi da bi je preuredili i izložili na proslavi stogodišnjice pobede u Velikom ratu, zadrže u svojoj zemlji još šest meseci. Srbija je, međutim, hoće nazad. I to do 10. maja!

Zvezda izložbe

Francuska udruženja starih ratnika, s druge strane, tvrde da je "ugovorom o pozajmici" sa Železnicama Srbije i srpskim ministarstvom kulture predviđeno da lokomotiva do novembra ostane tu gde jeste - u Tako de Laku, muzeju starih parnjača na 70 kilometara od Pariza.

Ovo je "Vestima" otkrio poznati negovatelj velikih jubileja Petar - Pepi Petrović. On ne krije da je zbog spora ogorčen na naše ministarstvo i Železnice Srbije, u čijem muzeju u Požegi je slavna parnjača bila pre privremenog transfera u Francusku, gde je u novembru 2018. na izložbi oružja i opreme iz Prvog svetskog rata bila postavljena ispred Palate invalida u Parizu i izazvala veliku pažnju kao jedina lokomotiva u okviru te postavke.

U Francuskoj je i preuređena, tako da niko ko ne zna njenu istoriju ne bi ni pomislio da je reč o parnjači koja je pregazila 100. i odigrala neverovatnu ulogu u transportu Srba i Francuza, kao i oružja i druge logistike do savezničkih rovova u Prvom svetskom ratu. Glanc joj je udario francuski profesor Patrik Moro. Ovaj zaljubljenik u stare lokomotive je "mašinu" korišćenu u solunskoj epopeji doveo u vozno stanje i do nivoa da postane predmet divljenja svih posetilaca Muzeja udruženja Tako de Lak.

Kako kaže Predrag Petković, Francuzi su upravo zbog toga planirali da je u muzeju ostave do novembra.
- Njihova želja je da se sada, u lepšm danima godine, kada u većem broju dolaze turisti i ekskurzije, vidi ta lokomotiva i da se čuju autentične priče o prijateljstvu Srba i Francuza - ističe Petković.

Njemu nije jasno zašto Srbija toliko žuri i zbog čega Ministarstvo kulture i Železnice Srbije ne vrednuju trud Francuza. Pre svih, profesora Moroa, koji je delove za reparaciju lokomotive nabavljao čak iz Australije, a napravio joj je i garažu da, ne daj Bože, ne pokisne.

Sve to je, prema rečima Pepija Petrovića, bio povod da admiral Anri Lakaj, predsednik Udruženja starih ratnika "Andre Mažino", napiše pismo i pošalje ga u Srbiju.

Gluvi na molbe

- Nakon poruke iz Srbije da se lokomotiva vrati pre vremena, admiral Lakaj je u svom pismu zamolio Beograd da se taj rok produži za još šest meseci, što je i predviđeno ranijim dogovorom. Ali odgovori na njegovo pismo ne stižu. Ja, zaista, ne razumem takvo ponašanje našeg Ministarstva kulture i Muzeja Železnica. To je neprofesionalno i neodgovorno. Admiral Lakaj i muzej Tako de Lak za

lokomotivu su platili osiguranje, i to za celu ovu godinu. Oni su platili troškove prevoza do Francuske, svih popravki i ulepšavanja lokomotive, a finansiraće njen transport nazad u Francusku - tvrdi Petrović, dodajući da on ne želi da kaže da su naše ministarstvo i Železnice slagali admirala Lakaja, ali i da ispada da je upravo tako.

Dvoglava aždaja

Lokomotivu "Kostolac - Pešo Burdon" konstruisali su pukovnik Prosper Pešo i inženjer Šarl Burdon. Sklopljena je u fabrici lokomotiva u Filadelfiji. Kada je dopremljena na Solunski front prozvali su je "dvoglava aždaja" zbog dva kotla i dva ložišta. To joj je omogućavalo da se kreće u oba smera bez okretanja. U Drugom svetskom ratu korišćena je u Rudniku lignita "Kostolac". Našem Železničkom muzeju je poklonjena 1951. i bila je jedan od prvih eksponata. Osim nje u svetu postoji još samo jedna ovakva lokomotiva, a ona se čuva u Drezdenu.

Piknik kod lokomotive

Pepi Petrović i zemljaci iz Svesrpske zajednice Francuske za Prvi maj su organizovali izlet do muzeja starih lokomotiva.
- U slikovitoj prirodi gledali smo lokomotivu, koja je naše blago i uživali. U muzeju su nas dočekali srdačno, ali su nam Francuzi ispričali da su Srbi, izgleda, izigrali dogovor oko lokomotive, koja je trasirala put vekovnom prijateljstvu dva naroda - kaže predsednica SZF Slađana Stamenović. Nju je, kao i ostale žene iz zajednice, pohvalio Pepi Petrović, tvrdeći da su Srpkinje iz SZF čudo jer su na piknik donele "šumu vaskršnjih jaja i hrane za celu armiju". U poseti muzeju i razgledanju lokomotive sa Soluna uživali su zajedno sa 30 Francuza. Oni su bli oduševljeni kada su čuli priču o našoj lokomotivi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online