Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 11.08.2010.
01:43
Blic A

Iran iskopao grobove za američke vojnike

Iran je iskopao grobnice u kojima bi bili sahranjeni američki vojnici, ako SAD napadnu tu zemlju, kaže zamenik komandanta Revolucionarne garde Husein Moghadam.

Spremni za akciju: Pripadnici vojske Irana


 

On je, takođe, upozorio da bi američki vojni napad mogao da izazove "veliki rat" u regionu Bliskog istoka. 

Šef generalštaba Združenog štaba SAD Majk Malen najavio je da američka vojska ima "eventualni plan" da napadne Iran, iako je dodao da misli da bi to "najverovatnije bila loša ideja". 

SAD i neke zapadne zemlje optužuju Iran da svoj civilni nuklearni program koristi kao paravan za rad na proizvodnji atomskog oružja. Iran je opovrgao te optužbe, navodeći više puta da je jedini cilj njegovog nuklearnog programa proizvodnja struje, a ne bombe. 

Moghadam je precizirao da su grobovi iskopani u iranskoj jugozapadnoj provinciji Huzestan, gde je Iran sahranio iračke vojnike ubijene u ratu od 1980. do 1988. između Teherana i režima iračkog lidera Sadama Huseina. 

"Masovne grobnice koje su korišćene za sahranjivanje Sadamovih vojnika sada su pripremljene za američke vojnike, i to je razlog što je iskopan veliki broj grobova", rekao je Moghadam, a prenosi poluzvanična iranska novinska agencija Fars.

Moghadam je, međutim, ocenio da američki vojnici najverovatnije neće moći ni da kroče na iransku teritoriju, jer će, kako je ponovo upozorio, Iran u slučaju američkog napada udariti na baze SAD u Persijskom zalivu. 

Sedište američke Pete flote nalazi se u Bahreinu – ostrvskom kraljevstvu u Persijskom zalivu, odmah preko puta Irana. 

"Pretpostavljam da bi mi (Iran) napali američke baze u regionu, pa njihovi vojnici ne bi ni imali šansu za kopnenu operaciju na iranskom tlu", rekao je zamenik komandanta Revolucionarne garde, elitnog ogranka iranske vojske, osnovanog posle Islamske revolucije 1979. 

On je dodao da se "teške posledice" tog rata ne bi osetile samo u Iranu, već i "SAD i druge zemlje treba da shvate da bi to bio početak velikog rata u celom regionu". 

Verbalni rat između Irana i SAD intenzivirao se pošto je Savet bezbednosti UN u junu uveo četvrtu rundu sankcija Teheranu, kao odgovor na njegovo odbijanje da obustavi program obogaćivanja uranijuma, tehnologije koja može biti korišćena kako za proizvodnju nuklearnog goriva, tako i za atomsku bombu. 

SAD i Izrael su naveli da bi vojna sila mogla da bude iskorišćena ukoliko bi propali svi diplomatski napori da se zaustavi "sumnjivi" iranski nuklearni program.

Sreda 11.08.2010. 02:30
шта су ти практични људи ;)
Sreda 11.08.2010. 14:18
ja nemogu sa verujem da samo jos mi balkanci podrzavamo iransku politiku,i to ne zato sto je ona ispravna,nego samo zato sto se vodi protiv USA i EU. bez obzira sto je to bolesna diktatura i fundamentalizam.posto toliko cenimo taj Iran,pa hajde da im damo vojne baze ovde u srbiji,pa nek budu "blize" EU i Americkim bazama u evropi.stvarno smo primitivni,jer jos uvek mislimo da je ceo svet protiv nas i da nam kao neko radi o glavi.(naravno osim rusa, kineza koji u vecini ni neznaju gde je ta Srbija)koliki su nam oni prijatelji pokazali su i 99-te.toliko o Iranu i Nama
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online