Ponedeljak 13. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 02.09.2010.
02:49
Tanjug A

Bler: Insistirao sam da Srbija bude bombardovana

Bivši britanski premijer Toni Bler objavio je da je odigrao ključnu ulogu u NATO bombardovanju Srbije 1999. godine i da je njegovo insistiranje na vojnom rešenju stavilo pod veliki pritisak odlične lične odnose koje je imao sa tadašnjim američkim predsednikom Bilom Klintonom.

Iskoristio poznanstvo sa Bil Klintonom: Toni Bler

U memoarima naslovljenim "Putovanje", u poglavlju "Kosovo" koje zauzima oko 30 strana, Bler piše o svojoj ulozi u NATO bombardovanju SRJ, zbog, kako je naveo, "etničkog čišćenja na Kosovu", preneo je Bi-Bi-Si (BBC). Bler je, prema sopstvenom uverenju, odigrao ključnu ulogu u toj vojnoj intervenciji i priznaje da je bio u manjini kada se zalagao za vojno rešenje kosovske krize.

Amerikanci, za razliku od njega, nisu bili toliko zainteresovani za vojno rešenje, pošto ga nije bilo lako prodati američkom javnom mnjenju - za razliku od sukoba u Avganistanu i Iraku, bilo je jako teško reći šta su direktni američki interesi na Kosovu, naveo je britanski radio.

Bler u memoarima piše i da ga je Klinton kritikovao zato što su se u američkoj štampi u to vreme pojavljivali tekstovi da britanski premijer vrši pritisak na SAD da pristanu na slanje kopnenih trupa na Kosovo i Metohiju, ukoliko vazdušni napadi ne budu dali rezultate, ali da je naposletku ipak pristao i na kopnene trupe.

Veliko insistiranje Blera na vojnom rešenju kosovske krize, u principu se svodi na njegov već poznat stav o tzv. "humanitarnim intervencijama", preneo je Bi-Bi-Si. Bivši britanski premijer piše da je u prvom trenutku njegov glavni motiv za traženje vojnog rešenja za Kosovo bio "bes zbog onoga što se tada dešavalo na Kosovu".

Bler ja napisao da je Kosovo za njega u suštini bilo "moralno pitanje", ističući da svaka vojna intervencija sa sobom donosi određene rizike, ali i da je neintervenisanje takođe rizično i naveo kao primer Bosnu i Hercegovinu početkom devedesetih godina.

Bler u memoarima piše i da ga je Kosovo naučilo nizu lekcija - o vlasti, o vođstvu i o sebi i da sada, kada čita materijale iz tog vremena i razmišlja o tome kako se situacija razvijala, "divi". Bivši britanski premijer naveo je da je Kosovo "definisalo njegovo viđenje spoljnih i vojnih intervencija uopšte".

Uspomena iz mlađih dana: Toni Bler i Hašim Tači

 Kako je preneo britanski radio, čini se da Bler ne žali ni zbog jedne odluke iz tog vremena; žao mu je, na primer, zbog toga što su NATO-ovi avioni tokom bombardovanja pogodili jedan civilni konvoj - ne navodi i koji. On je napisao i da mu je žao što je u bombardovanju Beograda stradala i kineska ambasada. Bler takođe priznaje da, kako je napisao, niko ne može da kaže da su problemi Balkana sada rešeni, ali da ovaj prostor, koji je više od veka bio sinonim za nestabilnost barem ima šansu za bolju budućnost.

On je navodi da je Hrvatska počela pregovore o pristupanju Evropskoj uniji, a da je Slovenija već punopravni član EU. Današnju Srbiju Bler ne pominje, i ne bavi se pitanjem jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

U poglavlju posvećenom Kosovu Bler opširno govori i o svom odnosu sa Bilom Klintonom, koga smatra "najimpresivinijem političarem koga je ikada upoznao", pominje i Klintonovu aferu sa Monikom Levinski, kao i lični odnos Bila i Hilari Klinton.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.09.2010. 10:06
...mnogo se "njezno" pridrzavaju bler i taci...
Četvrtak 02.09.2010. 08:59
Kako ces se prziz u paklu
Četvrtak 02.09.2010. 09:08
Gospodin Bler... Oko 30 stranica...? Posvećena Kosovu...? Judas se od sramote obesio... A vi pišete Memorije... O događaju na Kosovu... Uvezi Etničkom Čišćenju... I pojava Seperatista na Kosovu... To je već u Jugoslviji znalo... Sredinom 80'tih... A ona bes za događaje na Kosovu... Nije objašnjenje... Jedne Vojnu-Intervencije... Neku navodnu Humanitarnu Katastrofu... Htela se da spreči... A još već se stvorila... A postavljen je Poligon... Za Šverc Droge i Oružja... I za Trgovinu Ljudima ili njihovima Organima... Kao na Zlatnoj tepsiji... Gospodin Bler... Dali je bilo to potrebno...? Rat na tlu Evrope...? Zašto se politički uticalo...? Na svakoj Istrazi istinitih događaja...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online