Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 05.09.2010.
20:32
Srna A

Zatrpani rudari, radite vežbe kako NASA kaže!

Naučnici američke svemirske agencije predložili su čileanskim rudarima, već mesec dana zatrpanim pod zemljom, da redovno vežbaju. Četvoročlani tim eksperata NASE, koji je došao u Čile, smatra da rudari treba da povećaju unos vitamina D, da ustale "dnevni" i "noćni" ritam i da uvedu program svakodnevnih vežbi.

Grupa od 33 rudara blokirana je u tunelu 700 metara ispod površine zemlje nakon obrušavanja kamenja u rudniku 5. avgusta. Oni sada moraju da čekaju između dva i četiri meseca kako bi inženjeri probili tunel za izlaz.

 

Rudari su smršali po oko 10 kilograma svaki pre nego su pronađeni živi. Od tada oni redovno dobijaju hranu, vodu i lekove kroz posebne otvore.

 

Rudari su u četvrtak prvi put dobili topli obrok - ćufte, piletinu i pirinač, a pre toga dobili su tablete glukoze i proteinsko mleko.

Čileanska vlada pozvala je tim NASE u rudnik zlata i bakra u San Hozeu kako bi pomogla rudarima da ostanu fizički i mentalno zdravi dok ne budu izvučeni.

"Jedna od stvari koja se preporučuje jeste da označe jedno mesto, jedan zajednički prostor na kome će uvek biti svetlo", rekao je Al Holand, psiholog NASE na konferenciji za novinare ispred rudnika.

On je dodao da rudari treba da označe i drugu prostoriju koja će uvek biti mračna za spavanje, kao i treću za rad i da na taj način regulišu svakodnevni životni ciklus. Stručnjaci preporučuju povećan unos vitamina D.

Majkl Dankan, vođa tima NASE, rekao je da je važno da rudari vežbaju. "Pre nego naši astronauti polete u svemir oni prolaze fizičke vežbe i mislimo da i rudari to treba da učine sada kada im se popravila ishrana", rekao je on.

Tim NASE ponudio je da projektuje spasilačku kapsulu koja bi bila opremljena kiseonikom, svetlom i komunikacijskim vezama, a kojom bi se rudari izvukli iz rudnika, ali to se tek razmatra.

Državna rudarska kompanija "Kodelko" započela je u ponedeljak 30. avgusta bušenje otvora kroz koji bi trebalo da budu izvučeni rudari, jedan po jedan.

Ali, sada se razmatra i mogućnost da već postojeći otvor za vazduh bude proširen, što bi celu operaciju sa četiri svelo na dva meseca.

Do sada je probijeno 40 metara izlaznog tunela. Rudari se ispod zemlje bore sa temperaturom od 34 stepena i vlagom, a ovakvi uslovi povećavaju rizike od infekcija i gangrene.

Većina rudara, ipak, još se dobro drži. Rođacima su objasnili da imaju prostoriju u kojoj spavaju i igraju domine, kao i deo gde je voda, pasta za zube, čak dezodorans.

Od rudara se očekuje da tokom operacije bušenja i asistiraju, odnosno da uklanjaju kamenje koje pri bušenju pada u okno u blizini skrovišta.

"Neophodno je da čiste taj materijal kako otvor ne bi bio zatrpan i operacija trajala znatno duže", rekao je glavni inženjer kompanije "Kodelok" Andre Sužare.

Procenjuje se da bi zarobljeni rudari morali da očiste između 3.000 i 4.000 tona kamenja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online