Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 10.09.2010.
16:28
Tanjug A

EU: Štap ste dobili, sledi šargarepa!

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije pozdravili su usvajanje rezolucije o savetodavnom mišljenju MSP o Kosovu i Metohiji u Generalnoj skupštini UN i najavili brže evrointegracije Srbije, ali bez ikakvih preciziranja.

 EU zadovoljna Rezolucijom, sledi šargarepa za Srbiju

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton izjavila je danas pre početka neformalnog sastanka ministra spoljnih poslova zemalja EU u Briselu da usvajanje rezolucije predstavlja mogućnost za početak rešavanja otvorenih problema između Beograda i Prištine.


"Pozdravila bih sinoćnje usvajanje rezolucije. To predstavlja mogućnost za napredak, mogućnost za rešavanje otvorenih pitanja", rekla je ona.


Eštonova je ocenila da na obe strane, i u Beogradu i u Prištini, "postoji želja da se krene napred" i dodala da je EU spremna da u tome pruži svu potrebnu pomoć.


Šef austrijske diplomatije Mihael Špindeleger izjavio je danas u Briselu da je činjenica da su Srbija i EU uspele da postignu zajednički stav o rezoluciji "sjajan znak saradnje“ i dodao da sada treba poslati "dobar signal" Srbiji.


"Iz evropske perspektive, činjenica da su predstavnici Srbije i EU sedeli zajedno i dogovarali se o rezoluciji je sjajan znak saradnje. Sada treba poslati Srbiji signal da može da bude mnogo bliža EU“, rekao je Špindeleger.


On je rekao da se Austrija sada zalaže za to da se od Evropske komisije zatraži mišljenje o dodeljivanju Srbiji statusa kandidata za punopravno članstvo u Uniji. "Mi to podržavamo. Na zvaničnom sastanku ministara spoljnih poslova u ponedeljak ćemo razgovarati o tome. Mislim da ćemo uskoro imati rezultat“, rekao je on.
 

Špindeleger je rekao i da bi Beograd i Priština sada trebalo da počnu zajednički da rešavaju neka pitanja kao što je borba protiv organizovanog kriminala i vide šta mogu zajedno učiniti. On je dodao da bi sada u odnosima Beograda i Prištine trebalo usvojiti "dualistički stav“.
 

Šef švedske diplomatije Karl Bilt rekao je da očekuje da aplikacija Srbije za članstvo u EU bude prosleđena na razmatranje Evropskoj komisiji, ali da ne zna kada bi to moglo da bude učinjeno."Sa mog gledišta to je tehničko pitanje", rekao je Bilt.


Šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele izjavio je da je "veoma srećan" zbog sinoćnjeg usvajanja rezolucije.


"Važan je uspeh za evropsku diplomatiju to što su EU i Srbija zajedno podnele rezoluciju", rekao je on, dodajući da je "ovaj, novi razvoj veoma dobra osnova za nastavak evropskih integracija Srbije. Put je sada otvoren za direktan dijalog Beograda i Prištine, to je ono što je Nemačka želela", rekao je Vestervele.
 

''Za budućnost Srbije i Kosova je odlučujuće da planirani, direktni razgovori počnu u dobrom i konstruktivnom duhu'', rekao je Vestervele, ukazujući da prvi cilj moraju biti praktična poboljšanja u dnevnom životu ljudi.

Petak 10.09.2010. 22:56
STAP DAJTE TADICU A SARGAREPU VESNI PESIC ZNACE ONI ZASTA CE IH UPOTREBITI
Petak 10.09.2010. 20:54
SARGAREPU NAM JOS NEDAJU DA NEBI POSTALI VEGETARIJANCI.....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online