Subota 11. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.09.2010.
08:11
Mondo A

IBM-ov menadžer ljubavnici odavao tajne

Bivši potpredsednik američke kompjuterske kompanije IBM Robert Mofat kažnjen je danas sa šest meseci zatvora jer je odavao poslovne tajne svojoj bivšoj ljubavnici.

Zbog ''šaputanja na jastuku'', dobio šest meseci zatvora: Robert Mofat

Pošto je ona bila zaposlena u "hedž fondu", Mofat (54) je time učestvovao u slučaju najveće trgovine akcijama na osnovu poverljivih informacija. On je bio motivisan željom da impresionira Danijelu Kijesi s kojom je imao ljubavnu vezu i koja je bila zaposlena u "hedž fondu", rekli su advokati.

Oni su dodali da ga je ona "izigrala" koristeći intimnu vezu radi dobijanja poverljivih informacija. Ona nije priznala krivicu.

Kijesi je radila za "hedž fond" Galeon (Galleon) koji je u središtu slučaja.

Mofat (54) takođe mora da plati 50.000 dolara, naložio je sud pošto je ranije ove godine priznao krivicu za planiranje i sprovođenje bezbednosne prevare. Pre izricanja presude, Mofat se izvinio i rekao da je "napravio strašnu grešku u proceni" koja će ga proganjati do kraja života.

Sudija Debra Bets je pri izricanju presude rekla da je kriminal u poslovnom svetu podjednako razoran po društvo, kao i kriminal povezan s drogom i nasiljem.

Advokati su tražili da Mofat bude uslovno oslobođen, ali su tužioci tražili šest meseci zatvora, uz obrazloženje da je počinio krivično delo verujući da ne može biti uhvaćen.

Kazna Mofatu je usledila u slučaju u kojem je prošle jeseni podignuta optužnica protiv 21 čoveka, pri čemu je desetak optuženih već priznalo krivicu.

Među optuženima su zaposleni u najvećim američkim kompanijama, uključujući IBM i Intel koji su umešani u makar dve mreže insajderske trgovine.

Optužnica protiv Mofata je privukla pažnju javnosti pošto je reč o direktoru na najvišem nivou u IBM-u koji je bio i među kandidatima za generalnog direktora te kompanije.

Vlasti su navele da je profit iz ilegalane trgovine dosegao 50 miliona dolara, mada to što je Mofat odao poverljive informacije nije donelo zaradu, niti je on za to dobio novac, o čemu su saglasni pravni zastupnici obe strane.

Osnivač Galeona Radž Radžaratnam, jedan od najbogatijih Amerikanaca, takođe je među optuženima.

Mofat i još 11 optuženih su priznali krivicu za dva povezana slučaja ilegalnog trgovanja povezanog s Galeonom i fondom Nju kastl (New Castle Fund).

Mofat je u martu priznao krivicu navodeći da je od avgusta do oktobra 2008 godine odao informacije o IBM-u, Lenovu i Advensed majkro divajsis (Advanced Micro Devices Inc).

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online