Petak 17. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 03.10.2010.
08:43
Tanjug A

U Brazilu danas opšti izbori

Brazilci danas izlaze na opšte izbore na kojima se očekuje uspeh stranaka i kandidata koji slede kurs odlazećeg predsednika Luisa Inasija Lule de Silve.

Pravo glasa ima 136 miliona birača
 

Skoro 136 miliona birača od više od 200 miliona Brazilaca imaju pravo glasa u prvom krugu glasanja za predsednika, guvernere u 26 država i federalnom distriktu, senatore i poslanike u lokalnim i u federalnom parlamentu.

Prvi put u istoriji će glasati i za predstavnike u novoformiranom Parlasulu, parlamentu saveza Merkosur (Mercosur) koji je ekonomski i politički blok Argentine, Brazila, Urugvaja, Paragvaja i Venecuele, a svako ima pravo na po 18 izabranih zastupnika.
Luli su istekla dva mandata i nema pravo više da se kandiduje, a da može, Brazilci bi njemu opet poklonili poverenje jer je zemlju uspešno vodio na svim poljima.

Najinteresantnija među predsedničkim kandidatima je Dilma Rusef, doskorašnja šefica kabineta predsednika Lule, koja bi mogla da postane prva žena predsednik u istoriji Brazila. Prema anketama, ona uživa podršku oko 47,5 odsto do čak 50-60 odsto, odnosno oko 20 odsto više od prvog protikandidata, pa joj se "smeši" pobeda već u prvom krugu.

Ukoliko ne uspe, drugi krug je 31. oktobra, a inauguracija je 1. januara iduće godine.
Ova 62-godišnja žena ima veoma bogatu biografiju. Ćerka je bugarskog emigranta koga je politički progon doveo u Brazil, levičarima je pristupila u ranoj mladosti, prešla put u stalnom usponu od torture u zatvoru do ministarke sa više mandata i Luline najbliže saradnice već pet godina.

Iza nje u anketama javnog mnjenja se nalaze predsednički kandidati Žose Sera i Marina Silva. Sera (1942) je kandidat opozicione centrističke PSDB partije i bivši guverner Sao Paula, a Silva (1958) je iz Zelene partije, bivša ministarka za ekologiju. Seri ankete daju šanse od najviše 27 odsto, a Silva ima podršku od jedva tri do 13 odsto.

Za 513 mesta u federalnom parlamentu se kandidovalo više od 6.000 ljudi iz 27 stranaka, a mnogima na šarolikim listama su najinteresantiji poslanički kandidati - bivši fudbalski as Romario i TV komičar i cirkuski klovn Francisko Everardo Oliveira Silva, poznatiji kao "Tiririca", čiji je izborni slogan: Pojma nemam šta rade poslanici, ali ako budete glasali za mene, otkriću vam to.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online