Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 04.11.2010.
16:52
Tanjug A

Spor Izraela i UNESCO oko biblijskih mesta

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je suspendovalo saradnju s UNESCO-m i da je neće obnoviti dok se ne povuče saopštenje da su dva drevna biblijska mesta deo okupiranih palestinskih teritorija. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je još prošle nedelje označio "apsurdnom" odluku ove organizacije da se svetilišta na Zapadnoj obali, sveta i Jevrejima i muslimanima, označe palestinskim.

Zamenik ministra spoljnih poslova Dani Ajalon optužio je sinoć Palestinsku upravu da stoji iza toga, s obzirom da je odluka doneta zahvaljujući arapskoj većini. On je ocenio da je to još jedan pokušaj da se delegitimizuje Izrael. Takve odluke služe samo da udalje svaku šansu za mir i razumevanje između dva naroda, istakao je Ajalon.


Jedno od tih svetilišta je Pećina patrijarha, kako je nazivaju Jevreji, u podeljenom gradu Hebronu, koji je često bio poprište sukoba dva naroda. Po Starom zavetu tamo su sahranjeni patrijarsi Avram, Isak i Jakov sa svojim suprugama.

Pećina patrijarha u Hebronu


Muslimani isto svetilište zovu džamija Al-Ibrahimi, što je odraz činjenice da je Avram otac i judaizma i islama.


Netanjahu je izdao saopštenje u kome se osuđuje odluka UNESCO doneta prošle nedelje na skupu u Jerusalimu.


"Pokušaj da se odvoji narod Izraela od svog nasleđa je apsurdan. Ako mesta gde su očevi i majke jevrejskog naroda, Avram, Isak, Jakob, Sara, Lea i Rahela, sahranjeni pre nekih 4.000 godina, nisu deo jevrejskog nasleđa, šta onda jeste?" navodi se u saopštenju.


U Hebronu među 170.000 Palestinaca živi oko 500 jevrejskih naseljenika u dobro čuvanim enklavama blizu pomenutog svetilišta. Izrael je početkom ove godine ubeležio Pećinu patrijarha i jednu grobnicu kraj Jerusalima u kojoj je, kako se veruje, sahranjena Rahela, kao mesta nacionalnog nasleđa, iako se oba svetilišta nalaze na Zapadnoj obali, delu teritorije na kojoj Palestinci planiraju da osnuju buduću državu.


Palestinska strana smatra da je ubrajanje tih svetilišsta na listu izraelskog nasleđa otimačina zemlje.


"Za žaljenje je da organizacija osnovana da promoviše mesta istorijskog nasleđa širom sveta pokušava iz političkih razloga da odvoji jevrejski narod od njegovog nasleđa", istakao je Netanjahu u saopštenju, najavivši da će "država Izrael suprotno svojim susedima nastaviti da čuva slobodu religije na tim mestima i čuva ih za sledeće generacije".


Očekuje se da će se Netanjahu sastati sledeće nedelje u Njujorku sa generalnim sekretarom UN Ban Ki -munom i da će tada apelovati na njega da ne podrži palestinski zahtev za unilateralnim proglašenjem države Palestine. Netanjahu će razgovarati s Banom u trenutku rasta napetosti između Izraela i UN, čije agencije često optužuju jevrejsku državu da krši međunarodno pravo.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online