Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 09.11.2010.
08:44
bbc.co.uk A

Memoari Džordža Buša: Neka smo davili ekstremiste

Bivši američki predsednik, Džordž Buš mlađi, branio je neke od svojih najkontroverznijih odluka u prvom televizijskom intervjuu od kada je napustio Belu kuću.

Deca osećaju kad neki čika nije dobar, pa onda plaču
 

U razgovoru za američku TV mrežu NBC, Buš je rekao da je metod saslušavanja osumnjičenih ekstremista simulacijom davljenja ("waterboarding") tvrdeći da su tako spašeni životi nedužnih ljudi i sprečeni teroristički napadi.

Dodao je da njegova odluka o okupaciji Iraka nije bila pogrešna i da je svet bolje mesto bez Sadama Huseina. Takođe ustao u odbranu svoje odluke u spasavanju američkih banaka 2008. godine.

Buš je rekao da se nada će u istoriji ostati zapamćen kao uspešan predsednik. On trenutno, inače, promoviše svoje memoare "Odlučujući trenuci", koji su u utorak objavljeni u SAD.

"Ništa ja tu ne bi’ dir’o"

Indipendent piše da su memoari Džordža Buša "Odlučujući trenuci" autobiografija posvećena "najdalekosežnijim odlukama" bivšeg američkog predsednika u rasponu od one da prestane da pije 1986. do one o okupaciji Iraka 2003. godine.

"Memoari su kombinacija subjektivnih ocena, priznanja nekih grešaka, porodičnog albuma i svesnog pokušaja preoblikovanja svog političkog nasleđa", piše Indipendent pod naslovom "Skoro ništa ne žalim ja".

Gardijan u prvi plan izvlači deo knjige u kojem Buš kaže da je svojevremeno naredio Pentagonu da napravi planove za napade na nuklearna postrojenja u Iranu i Siriji.

"Nešto sam malo pogrešio u Iraku"

Kao najznačajnije delove memoara, Gardijan navodi Bušov opis bivšeg britanskog premijera, Tonija Blera, kao "svog najbližeg saveznika", priznanje da je pravio greške u Iraku, ali i uverenje da je američka intervencija u celini bila ispravna, njegovu odbranu Gvantanama i maltretiranje osumnjičenih terorista pošto su tako spašeni američki životi, i na kraju priznanje da je suviše sporo reagovao na katastrofu koja je zadesila Nju Orleans posle uragana Katrina iako tvrdi da glavna krivica leži na drugim ljudima.

U uvodniku pod naslovom "U miru sa sobom" Gardijan sumira da je Buš bio loš za Ameriku.

"Ako se već ne može reči da je odgovoran za sve današnje svetske probleme, napadi na Njujork i Vašington 2001. i Bušova reakcija na njih, stvorili su savršenu oluju od koje će se svet još godinama oporavljati" piše Gardijan.

POVEZANE VESTI

Utorak 09.11.2010. 09:43
pa pogledajte mu facu i sve vam je jasno....
Utorak 09.11.2010. 15:37
Pa, ako cemo realno, s obzirom na sva zla koja su se desila od strane Amerikanaca od 1986 do danas, mislim da bi mu najpametnija odluka bila da je nastavio da pije!!! Ovako, on je sebe spasao s tim sto je hiljade, ako ne i milione ljudskih zivota unistio! Sta je sa rasturanjem bivse Jugoslavije, sa bombardovanom Srbijom, sa 9/11, sa Irakom, Afganistanom itd.??? Da je nastavio da se druzi sa casom, svega toga mozda uopste nebi ni bilo!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online