Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 25.11.2010.
14:04
Z. M. - Vesti A

Beč: Poljaci ne daju Srbima crkvu

Nadbiskupija u Beču ostaje pri odluci da preda svoju crkvu u 16. bečkom okrugu Srpskoj pravoslavnoj crkvi i pored protesta poljskih vernika koji najavljuju okupljanje u subotu.

Dogovor: Patrijarh Irinej i kardinal Kristof Šenborn u Beču
 

"Rimokatolička parohija Nojlerhenfeld neće biti rasformirana već će biti spojena sa susednom parohijom Marija Namen", ističe se u saopštenju nadbiskupije uz podsećanje da je to bilo tako i do 1939. godine. Dve crkve su, kako se ističe, inače udaljene samo nekoliko stotina metara.

Odluka nadbiskupije je "obrazložena i nepromenjiva", podvučeno je uz napomenu da u Beču oko 750.000 rimokatolika ima na raspolaganju 172 crkve, a oko 150.000 srpskih pravoslavnih vernika u Beču i okolini ima samo tri hrama.
 

"Srpska pravoslavna crkva dobiće crkvu i prostorije Nojlerhenfeld na poklon i nema nikakvih skrivenih protivusluga. Poljski vernici koji su da sada koristili tu crkvu neće nikako biti proterani, već će ta parohija nastaviti da postoji, a njen sveštenik će služiti u susednoj crkvi", saopštila je nadbiskupija.
 

Podsetimo, dogovor o poklanjanju crkve pravoslavcima postignut je u septembru tokom posete Njegove svetosti patrijarha Irineja Beču.
 

Finansijski problemi

Prema austrijskim medijima, glavni razlog za odluku o predaji crkve Srpskoj pravoslavnoj parohiji je finansijske prirode jer navodno održavanje i renoviranje crkava košta milione evra. Na primer, radovi na renoviranju crkve Marija am Sige, koja je nuđena Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koštaju 11 miliona evra, a zbog nedostatka sredstava su obustavljeni.

Međutim, poljski vernici koji se okupljaju u crkvi koja bi na leto trebalo da se preda Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne slažu se sa odlukom nadbiskupije i najavljuju demonstracije kako bi njihova crkva ostala rimokatolička.
 

Poljaci nisu zadovoljni odlukom nadbiskupije da se sele u obližnju crkvu Marija Namen, koja je, kako oni smatraju, premala za oko 800 vernika, koji navodno svake nedelje dolaze u crkvu. Putem saopštenja oni su najavili da žele i dalje da se mole u crkvi u kojoj su to i do sada činili.
 

Poljaci ističu da nisu samo oni pogođeni ovom merom, već da je protiv odluke nadbiskupije i austrijska crkvena opština. Poljaci dalje predlažu da se Srbima preda crkva Marija Namen, iako se, kako podsećaju, u blizini nalazi bosanska zajednica, što, kako smatraju za dobre hrišćane ne bi trebalo da predstavlja problem.
 

Oni dalje podvlače da će održati u subotu pre podne, ispred katedrale "Štefansdom", demonstracije za zadržavanje svoje crkve.
 

Izjava kardinala Šenborna

Nadbiskupija je podsetila na izjave kardinala Kristofa Šenborna koji je naglasio da nijedna katolička crkva neće biti zatvorena niti prodata, već će neke biti predate istočnim crkvama sa kojima katolici imaju mnogo zajedničkog. Taj stav važi u nadbiskupiji Beč od 1974. kada je stara crkva u Laincu predata Sirijskoj pravoslavnoj crkvi. Kasnije je i crkva Markus, u neposrednoj blizini sedišta UN-a, predata Koptskoj pravoslavnoj crkvi, kao i kapela u Martinštrase.

Poljaci sebe predstavljaju sada kao žrtvene jarce, a u medijima mnogi govore o "verskom ratu" koji je izbio zbog odluke nadbiskupije.
 

- Mi smo štedeli novac kako bismo renovirali oronulu crkvu iznutra. Na našim misama u crkvu dođe i po 700 ljudi - rekao je portparol poljske katoličke zajednice Marek Krasnovski koji ne razume odluku nadbiskupije.
 

On odbacuje i tvrdnju kardinala Šenborna da Poljacima stoje na raspolaganju 12 drugih crkava u kojima se služi misa na poljskom.
 

- Te crkve su premale. Morali bismo na ulicama da slušamo misu - rekao je Krasnovski.
 

S druge strane, član crkvenog Saveta Srpske pravoslavne crkve u Beču Nedeljko Bakić ističe da nema ni reči o verskom ratu.
 

- Srpski pravoslavni vernici su deo grada i čekali su 50 godina na priliku da dobiju svoju crkvu - rekao je Bakić i objasnio da sa Poljacima nisu vođeni posebni razgovori o crkvi jer je katolička nadbiskupija sagovornik Srpske pravoslavne crkve.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 25.11.2010. 14:10
Zašto katolički sveštenici nemaju bradu ? Jel to ima neku simboliku to što vole golobradu decu, ili je to slučajnost...
Četvrtak 25.11.2010. 15:01
O glavi nam rade, a mi i ne shvatamo. Niko nas nije ni obavestio. Ama bre, šta će pravoslavci u katoličkoj crkvi, to da se osvešta i pet hiljada puta, opet je djavolova najdraža kuća! Eh, tzv. ''srpski patrijarhu'', Bog će te kazniti što srpski narod u propast teraš! A ti Mishel, brate moj, ako toliko voliš papu, imaš unijatskih jeretičkih crkvi koliko hoćeš, pa idi tamo, radi šta hoćeš, samo prestani ovde da inatiš narodu i prosipaš svoju patetičnu ''ideologiju'' kad vidiš da ne pije vode. Dosadan si bre!!!
Četvrtak 25.11.2010. 15:12
А овако кажу Јапанци: "我々は、正統派のカトリックとプロテスタントの宗派とは異なります。二千年に我々が明示的に続いている保護主イエスキリストの真の教えを。" "Ми православци смо другачији од католичке и протестантске секте. За две хиљаде година смо експлицитно пратили и штитили право учење Господа Христа."
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online