Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 12.12.2010.
07:08 >> 21:31h
Vestionline A

Prema anketama Tači pobedio

Institut "Gani Bobi" iz Prištine objavio je večeras, na osnovu izjava glasača sa birališta, da je na kosovskim vanrednim parlamentarnim izborima najviše glasova osvojila Demokratska partija Kosova Hašima Tačija.

Pravo da bira poslanika ima 1.630.636 glasača
 
 

Prema rečima samih Srba odziv na izbore u okolini Gnjilana i u Pomoravlju je mnogo veći nego što se očekivalo. U Šilovu je do sada glasalo oko 35 odsto birača. Prema podacima SLS-a u sredinama gde su Srbi u većini do 11 sati je glasalo sedam odsto upisanih birača, dok je prema podacima Centralne izborne komisije do pola 12 glasalo 11,11 odsto birača. Predsednica CIK-a Vlaljdete Daka je rekla da su fiksna i mobilna biračka mesta otvorena i na severu Kosmeta, ali da je odziv birača slab. Najmanje ih je glasalo u opštini Leposavić - samo 0,65 odsto birača. U opštinama Zubin Potok, Zvečan, i u severnom delu Kosovske Mitrovice, prema srpskim izvorima, Srbi nisu izašli na glasanje.

Prema rezultatima te organizacije, DPK je osvojila 31 odsto glasova, dok je za Demokratski savez Kosova Ise Mustafe glasalo 25 odsto građana izašlih na izbore.

Predstavnik Instituta Škeljzen Malići je dodao da je treće mesto zauzeo pokret "Samoopredeljenje" Aljbina Kurtija sa 16 odsto glasova.

Iza njih slede Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja sa 12,5 odsto i Alijansa novo Kosovo Bedžeta Pacolija sa 6,5 odsto glasova.

Prema tim podacima u Skupštinu Kosova nije ušao Demokratski savez Dardanije koji je osvojio 2,5 odsto glasova.

Institut nema rezultate za srpske sredine na Kosovu.

Međutim, većina kosovskih stranaka odbacila je ovu projekciju rezultata izbora.

Jedino je potpredsednik Demokratske partije Kosova Hajredin Kuči izjavio da su rezultati Instituta tačni i izrazio uverenje da će konačni izborni rezultat DPK biti deset odsto viši od Demokratskog saveza Kosova koji je na drugom mestu.

Međutim, zvaničnici Demokratskog saveza Kosova, Alijanse za budućnost Kosova i Alijanse novo Kosovo odbacili su rezultate Instituta kao netačne i tendenciozne samo nekoliko minuta nakon što su ti rezultati objavljeni.

Portparol DSK Arben Gaši je na konferenciji za novinare rekao da su rezultati koje dobijaju iz opština drugačiji od onih koje je dao Institut.

Portparol Alijanse za budućnost Kosova Besnik Tahiri je na stranačkoj konferenciji za medije naveo da ta partija ne veruje u "naručene i netačne rezultate" i da će prihvatiti jedino završne rezultate Centralne izborne komisije.

Tahiri je kazao da se i u Albaniji dogodilo da su nezvanični rezultati raznih organizacija najpre izazvali buru da bi na kraju rezultati izbora bili drastično drugačiji.

Zamenica potpredsednika Alijanse novo Kosovo Mimoza Kusari Ljilja je takođe odbacila rezultate Instituta i dodala da će njena koalicija priznati rezultate izbora koje saopšti Centralna izborna komisija.

Birališta na Kosovu i Metohiji zatvorena su večeras u 19 sati, a prema poslednjim podacima na vanredne parlamentarne izbore do 15.30 sati glasalo je 34,10 odsto birača. Današnje izbore na KiM obeležili su incidenti čiji su glavni akteri Srbi, a njih dvojica uhapšena su zbog ometanja izbornog procesa u opštini Leposavić, saopštila je Kosovska policijska služba.

Srbi su blokirali birališta u još nekoliko mesta na severu Kosmeta. Na biračkom mestu u Gornjoj Bitinji kod Štrpca jutros je napadnut jedan član biračkog tela, a u saopštenju koje su potpisali Nada Trajković iz Jedinstvene srpske liste i Slaviša Petković iz Srpske demokratske stranke Kosova navodi se da određene srpske partije dele već popunjene glasačke listiće i plaćaju biračima po 50 evra da glasaju za njih. Izlaznost Srba se za sada procenjuje od sedam do 11 odsto, zavisno od izvora informacija, a na severu Kosmeta Srbi nisu izašli na izbore.

Portparol KPS-a Besim Hoti potvrdio je Srni da su uhapšeni predvodili grupu od pedesetak Srba koji su se okupili oko jednog mobilnog glasačkog mesta kako bi protestovali zbog izbora na Kosovu i Metohiji.

"Okupljeni Srbi su koristili pirotehnička sredstva, petarde, koje su bacali u pravcu automobila u kome su se nalazili članovi Izborne komisije", rekao je Hoti. On je naveo da je policija intervenisala i sprečila napad.

"Uhapšena su dvojica Srba i oni su zadržani u policijskoj stanici u Zvečanu", rekao je Hoti i dodao da je ovo do sada jedini incident na severu Kosova.

Tri mobilna biračka mesta od 14 koliko ih je jutros otvoreno na severu Kosova i Metohiji zbog toga što je njihov rad blokiralo lokalno stanovništvo, javio je mitrovački radio Kontakt plus.

Kako je preneo radio Kontakt plus, pozivajući se na izjave nekih od posmatrača, očekuje se da i ostala mobilna biračka mesta na severu Kosmeta budu zatvorena pre vremena.

  

Glasanje u Gračanici

Tokom jutrašnjeg incidenta u Gornjoj Bitini kod Štrpca napadnuti član biračkog tela zadobio lakše telesne povrede, ali je na tom biračkom mestu glasanje nastavljeno i posle incidenta. 

Za vreme incidenta u Gornjoj Bitinji u glasačku kutiju je ubačeno oko 80 glasova, rekao je danas za KIM radio predsednik opštinskog odbora Spske socijaldemokratske stranke Srećko Stanković. Šef izbornog štaba u Gornjoj Bitinji Dalibor Jevtić kaže da su "te tvrdnje potpuno netačne".


Stanković je za KIM radio izjavio da je gradonačelnik Štrpca Bratislav Nikolić, sa nekoliko svojih ljudi, fizički napao posmatrača srpske socijaldemokratske stranke i da je za to vreme bilo izbornih pronevera.


"Te tvrdnje su neozbiljne i netačne. Pokušano je da se izazove veći incident i sve je unapred isplanirano. Kako je tehnički moguće da se glasovi ubacuju dok se na drugoj strani ljudi biju", s druge je strane kazao Jevtić.

Jutros je na nekim glasačkim mestima bilo problema i sa infracrvenim lampama

Glas vredan 50 evra
 

"U glavnoj ulozi svih kršenja izbornih pravila su predstavnici Samostalne liberalne stranke koji svojim nečasnim i nekorektnim postupcima remete legalnost izbornog procesa", podvlači se u saopštenju JSL i SDSK, u kome se navode tri konkretne velike nepravilnosti.

 

1. Gradonačelnik Štrpca, član SLS, jutros je upao na izborno mesto u Štrpcu, gde je brutalno fizički nasrnuo na članove izborne komisije, vređao birače i pretio svim prisutnima. Pozvani su Kosovska policijska služba i Euleks policija, koja je o svemu načinila zapisnik.

 

2. U romskoj mahali u Gračanici aktivisti SLS iz vozila mercedesa dele već zaokružene biračke listiće glasačima (uz odgovarajuću nadoknadu), koji te listiće ubacuju u biračku kutiju, a potom vraćaju prazne listiće (koje su dobili na glasačkom mestu) aktivistima SLS.


3. Neposredno preko puta glasačkog mesta u opštini Gračanica, u objektu udaljenom samo 20 metara, aktivisti SLS dele po 50 evra svakom ko ubaci već zaokružen glasački listić.

 

Rada Trajković i Slaviša Petković navode da "postoje video snimci i brojne izjave svedoka koji potvrđuju ove navode", dodajući da "Samostalna liberalna stranka na ovaj način najgrublje krši izborna pravila i remeti tok glasanja".

 

"Predstavnici Jedinstvene srpske liste i Srpske demokratske stranke Kosova će se odmah obratiti Centralnoj izbornoj komisiji i tražiti izuzeće Samostalne liberalne stranke iz kompletnog izbornog poretka. U protivnom, naše izborne liste će napustiti izborni proces", zaključuje se u saopštenju.

 

Na Kosovu i Metohiji danas su vanredni parlamentarni izbori, na kojima će učestvovati i osam srpskih izbornih lista. Kosmetskim Srbima su, povodom izlaska na izbore, iz Beograda ali i od sunarodnika sa severa Kosmeta, stigle različite poruke - od preporuke za bojkot do poziva da glasaju, prenose beogradski mediji.

Sva biračka mesta na Kosovu i Metohiji otvorena su jutros u sedam sati, osim birališta na severu pokrajine koja su otvorena jutros oko devet, a glasanje protiče bez ikakvih nepravilnosti i problema, saopštila je portparol Centralne izborne komisije (CIK) Semija Azemi.

Ona je dodala da će prvi rezultati o izlaznosti birača na vanrednim parlamentarnim izborima na Kosmetu biti saopšteni popodne, a prvi preliminarni rezultati večeras oko 10 sati.


Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači glasao je jutros u Prištini, a novinarima je tada rekao da će današnji izbori potvrditi evropsku budućnost Kosova.

"Ovo su izbori za Kosovo i njegovu budućnost u EU, NATO i UN na dobrobit građana. Ovi izbori znače jačanje kosovske države", smatra Tači.

Predsednik Samostalne liberalne stranke Slobodan Petrović izjavio je da će poslanici njegove stranke nastaviti da se u okviru kosovskog društva bore i izbore za bolji život i sigurnu budućnost Srba.

Vlada Srbije ocenila je da se nisu stekli uslovi za izlazak Srba na izbore na Kosovu i Metohiji i da sudbina Srba u političkom smislu zavisi od predstojećeg dijaloga Beograda i Prištine, podsetio je šef vladine Kancelarije za saradnju s medijima Milivoje Mihajlović.


Za razliku od Vlade Srbije, čiji stav deli i Sveti arhijerski Sinod Srpske pravoslavne crkve, opoziciona Liberalno-demokratska partija smatra da Srbi trebaju da izađu na glasanje, dok Srpska napredna stranka navodi da je na njima da sami odluče šta će da rade.


Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović je objasnio da principijelno nije protiv izbora i učešća Srba u kosmetskim institucijama, ali da jeste protiv učešća na izborima ako se za to ne dobije saglasnost i podrška Vlade Srbije.


Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije pozvalo je Srbe koji žive u pokrajini da bojkotuju vanredne parlamentarne istakavši da se izlaskom daje legitimitet stvaranju nezavisne države Kosmet. Za razliku od njih, kandidat za poslanika kosovske skupštine Rada Trajković navodi da se Jedinstvena srpska lista učešćem na izborima na Kosovu i Metohiji zalaže za zaštitu srpske zajednice i preko nje za očuvanje institucija Srbije na Kosmetu. 

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.12.2010. 15:27
Ovaj cirkus nije nista spram cirkusa tokom izbora. Navodno sprejevi ne rade kako treba ( nisu stavili ispravne baterije ). I pored te neregularnosti guraju dalje. Definitivno laziraju, nista neocekivano.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online