Ponedeljak 20. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 23.01.2011.
10:21 >> 20:56h
Vestionline A

K.Mitrovica: Srbi bojkotovali izbore

Ponovljeni palamentarni izbori u Kosovskoj Mitrovici, gde su večeras u 19 sati zatvorena biračka mesta, protekli su mirno, nije zabeležen ni jedan incident, a Srbi su bojkotovali i današnje izbore.

Ponovo više listića nego glasača
 

Regionalni portparol Kosovske policijske službe Besim Hoti izjavio je večeras da nije zabeležen ni jedan incident tokom današnjeg izbornog dana u Mitrovici.


Birališta su zatvorena u 19 sati, a glasanje u Kosovskoj Mitrovici obavljeno je u 32 glasačka centra.


Prema podacima koalicije nevladinih organizacija "Demokratija na delu", koja je saopštila da je i danas bilo nepravilnosti tokom glasanja, do 16 sati na birališta je izašlo 21,3 posto ili 18.495 glasača.


U Kosovskoj Mitrovici ponovljeni izbori za poslanike privremene Skupštine Kosmeta održani su pošto je Izborna komisija za žalbe utvrdila nepravilnosti na biračkim mestima prilikom glasanja 12. decembra prošle godine.


U Kosovskoj Mitrovici danas je bilo raspoređeno 500 pripadnika policije, koji su brinuli o sigurnosti građana tokom izbornog dana.


U severnom delu Mitrovice, gde je većinsko stanovništvo srpsko, otvorena su bila četiri statična i dva mobilna biračka mesta. Mobilna su biračka mesta u naseljima u kojima živi uglavnom stanovništvo albanske nacionalnosti.

Zbog nepravilnosti, glasanje je već ponovljeno ranije u celosti i u opštinama Srbica, Glogovac i Dečane i na po jednom glasačkom centru u opštinama Mališevo i Lipljan
 

U opštini Kosovska Mitrovica jutros u sedam časova otvorena su sva biračka mesta za ponavljanje izbora od 12. decembra, tokom kojih su konstatovane brojne nerpravilnosti zbog kojih je prištinski Vrhovni sud odlučio da se ponove izbori.

 

Novi izbori, stare nepravilnosti

U Mitrovici ima više od 86.000 birača. Nevladina organizacija "Demokratija na delu" saopštila je da su nepravilnosti i danas zabeležene - od dvostrukog glasanja do slučajeva porodičnog glasanja, saopštila je danas koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" koja posmatra izbore.

Predstavnici Demokratskog saveza Kosova i pokreta "Samoopredeljenje" ukazali su da se danas tokom glasanja u Kosovskoj Mitrovici ponavljaju iste nepravilnosti kao i u prvom krugu održanom 12. decembra prošle godine.

Predstavnici "Demokratije na delu" objasnili su da je tokom izbora u naselju Bair zabeležen slučaj dvostrukog glasanja, što se, prema njihovim rečima, dogodilo i na drugim biračkim mestima.

U hodnicima zgrada do mesta za glasanja stalno su se nalazile osobe koje nemaju veze sa biračkim odborima, prenela je "Demokratija na delu" i navela da u tom slučaju treba da interveniše policija. Takođe je, prema toj organizaciji, evidentirano 50 slučajeva porodičnog glasanja

Glasanje u Kosovskoj Mitrovici je obavljeno u 32 glasačka centra sa ukupno 126 biračkih mesta, a pravo glasa ima 86. 834 birača.

Izbori u Kosovskoj Mitrovici se ponavljaju pošto je Vrhovni sud Kosova utvrdio da je u prvom krugu bilo manipulacija i prevara, zbog kojih su izbori već bili ponovljeni u Srbici, Glogovcu, Mališevu, Dečanima i Lipljanu.


Na severu Mitrovice, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, organizovani su pokretni punktovi za glasanje.

Kosovska Mitrovica
 

Kancelarija specijalnog predstavnika Evropske unije na Kosmetu Pitera Fejta ponovo koordinira međunarodne posmatrače za nadgledanje izbora.

Pre Mitrovice, izbori su ponovljeni u pet opština - Srbici, Glogovcu, Dečanima, Lipljanu i Mališevu.

Ukoliko izbori u Mitrovici prođu bez većih neregularnosti, očekuje se da početkom februara Centralna izborna komisija saopšti zvanične rezutate, čime bi se omogućio početak razgovora o formiranju buduće prištinske vlade.


Ponovo slaba izlaznost birača

 

U Kosovskoj Mitrovici je danas, na ponovljenom glasanju za Skupštinu Kosova, zabeležena slaba izlaznost, saopštila je Centralna izborna komisija (CIK).


Do 15:30 časova, u Mitrovici je izašlo 17.267 građana sa pravom glasa ili 19,89 odsto od ukupno 80.000 potencijalnih glasača, naveo je predstavnik CIK-a.


"Ako uporedimo izlasnost sa izborima koji su održani 12. decembra (prošle godine) izlasanost je veoma niska. Tada je do 15:30 časova, u Mitrovici, glasalo 22.705 građana, ili 26.25 odsto", naveli su iz CIK-a.

 

Predsednica CIK-a Valjdete Daka rekla je da ponovljeno glasanje teče bez nekih većih neregularnosti, uprkos primedbi predstavnika Demokratskog saveza Kosova i Pokreta Samoopredeljenje.

Zbog uočenih nepravilnosti koje su evidentirane tokom prvog kruga glasanja, 12. decembra prošle godine, danas se izbori ponavljaju u Kosovskoj Mitrovici.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.01.2011. 11:41
nije bitno ko i kako glasa vec ko listice broji!
Nedelja 23.01.2011. 12:44
Ima da bude kao u onom selu na Kosovu: Izlazost 134% glasača.
Nedelja 23.01.2011. 22:32
Nema, Taci i Petrovic zavrsili posao, ovo ih vise ne interesuje. A i jesu se bili istrosili. Davao Taci 80 samo za izlazak Srbima, a Petrovic 50 evra glas za njega. Za 13.000 glasova mnogo brate, dosta za ovaj put. Neka sada glasaju albanci izmedju Tacija i Pacolija jer Petrovic mora da spremi tim za pregovore Srbi / Srbi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online