Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.02.2011.
07:12
D. Đorđević - Vesti A

Vožnja smrti po vranjskoj bolnici

Za smrt svog sina, 18-godišnjeg Marka Garašanina, učenika trećeg razreda Srednje tehničke škole, koji je 9. maja 2006. godine uveče pao sa spomenika kod Učiteljskog fakulteta u Vranju, otac Srđan i dan-danas, okrivljuje dežurnog lekara na hirurškom odeljenju Zdravstvenog centra u Vranju.

Mladića sa povređenom glavom i unutrašnjim krvarenjem slali su sa odeljenja na odeljenje dok nije izdahnuo na oči roditelja. 
 
Marko Garašanin

 Srđan Garašanin kaže da je hirurgu Miodragu Stojkoviću trebalo punih pet sati da shvati ozbiljnost Markove povrede, pa da se odluči da ga pošalje u Niš.

Pre toga, napominje Garašanin, njegovog sina su čitavu noć šetali sa jednog na drugo odeljenje, što je dodatno zakomplikovalo njegovu povredu glave.

Doktor Stojković je odbio krivicu, sa obrazloženjem da su po prijemu na odeljenje sve Markove životne funkcije bile očuvane, te da ništa nije nagoveštavalo tragičan ishod. Marko je sa spomenika pao oko devet uveče.
 

Njegovi drugovi sa kojima smo razgovarali kažu da je pentranje na spomenik, visok nekoliko metara, bila neka vrsta muškog rituala. Posle kobnog pada Marka su odmah u hitnu pomoć odvela njegova dva drugara. Posle desetak minuta, stigli su mu i roditelji.
 

Kobni spomenik u Vranju
 

"Marko je povraćao krv i žalio se na bolove u glavi i kičmi. Odatle su ga poslali na rendgen gde je sestra zaključila da nema preloma. Važno je napomenuti da na tom odeljenju nije bilo dežurnog lekara, pa je zato snimanje uradila medicinska sestra. Bolničar sa prijemnog odeljenja, koji je sve vreme bio sa nama, kao i sestra na rendgenu, videli su da je Marko povraćao krv. Sa snimcima smo otišli kod neurologa koji je odredio terapiju i uputio nas na hirurgiju. Marko je sve vreme bio svestan i uporno svim doktorima ponavljao da je pao na glavu. Na hirurgiji ga je posle 15 minuta pregledao doktor Miodrag Stojković. Prisutno osoblje sve vreme razmenjivalo je sumnjive poglede. Posle nekog vremena doktor nas je ponovo vratio na prijemno uz reči da Marko mora tamo da primi terapiju. Posle novog truckanja u kolicima stigli smo, ali su se na prijemnom čudili što su nas vratili samo zbog infuzije. Gledali su beli čaršav koji je bio pun krvi", priča Srđan.

Zdravstvo u Srbiji

 

Prvi deo: Srpsko zdravstvo - pacijent na umoru

Marko je dobio pojačanu dozu infuzije, da bi oko ponoći kolicima ponovo bio vraćen na hirurgiju, gde su mu opet uključili infuziju i izmerili krvni pritisak koji je varirao i bio dosta visok. Dete je sve više bledelo. Hirurg je rekao da to nije ništa strašno i dao mu injekciju klometola, koja je kod Marka izazvala kontraefekat. Sutradan su nam drugi doktori rekli da se ta injekcija daje za mučnine i povraćanja iz želuca, ali da mozak nadražuje", navodi Srđan.

Otac Srđan Garašanin

Hirurg je tek oko pola sata posle ponoći ponovo pozvao neurologa, koji je rekao da dete što pre treba poslati u Niš jer mu je stanje mnogo gore nego po prijemu. Uz to, navodi Srđan, krvarenje na usta se pojačalo, a glavobolja postala nesnosna.
 

"Marko je zapomagao od bolova. Hirurg Stojković je sa neurologom Bobikom odlučio da pozove dežurnog rendgenologa, koji je od kuće došao odmah, oko pola dva. Posle snimanja rekao nam je da dete na desnoj strani ima vidljiv hematom i naprsnuće lobanje. Dodao je da je hitna operacija u Nišu neizbežna. Sve je to napisao i sa snimcima nas vratio na hirurgiju. Bila je to šesta vožnja kolicima te noći po krugu bolnice. Dete je sve vreme bilo svesno, ali mi, njegovi najbliži nismo ni bili svesni da nam dete umire truckajući se u kolicima, u teškim mukama i bolovima", priča kroz suze Srđan.
 

Kola hitne pomoći bila su spremna oko pola tri. Marko više nije mogao da prepozna roditelje. Umro je na putu za Niš, negde kod Vladičinog Hana. Srđan je sa šurakom za Niš krenuo desetak minuta posle hitne pomoći.
 

"Kada smo stigli na neurohirurgiju u Niš, rekli su nam da nikakav pacijent iz Vranja nije stigao. U međuvremenu, pozvali su nas od kuće i rekli da u Hanu preuzmemo telo našeg sina. Nismo mogli da verujemo, u krugu bolnice kola smo tražili pola sata. U Hanu me je čekao najteži trenutak u životu. Sina sam kući vratio mrtvačkim kolima".
 

Šut sa rogatim ne može


Srđan Garašanin hteo je da podigne privatnu tužbu protiv hirurga Miodraga Stojkovića, ali je odustao na nagovor advokata.
 

- Iz očaja i tuge bio sam kod nekoliko advokata u Vranju i Nišu. Svi su savetovali da ne tužim jer niko neće da svedoči. Pokrivaju jedni druge, od vrha, pa do dole. "Čoveče, prodaćeš kuću na troškove suđenja i gubitak spora", govorili su mi. Dugo je trebalo da shvatim da su u pravu, kako narod kaže "šut sa rogatim ne može".


Sve sam preduzeo
 

Hirurg Miodrag Stojković dao je izjavu medijima u kojoj je odbacio svaku krivicu za smrt Marka Garašanina.
 

- Marko je imao očuvane sve vitalne funkcije. Imao je dobre reflekse, puls i pritisak i bio je svestan. I neurolog je potvrdio da je stanje bilo dobro. Koliko se samo puta desilo da primimo pacijenta sa slomljenom lobanjom iz koje vire delovi mozga, pa da preživi. To znači da je sve individualno. Ništa nije ukazivalo da će se stanje iskomplikovati. Međutim, kod njega je povređen nastavak na drugom vratnom pršljenu što je stvorilo otok koji je pritiskao centar za disanje na produženoj kičmenoj moždini. To smo utvrdili tek posle snimka na skeneru, kada smo odlučili da pacijenta pošaljemo u Niš.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.02.2011. 10:32
Pa ovaj lekar sam kaže da su ga snimali skenerom tek kada je već bilo kasno. Zato im je država i kupila skener, jer rentgen nije dovoljan. Mogli smo ali nismo, i nikom ništa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online