Subota 1. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 07.03.2011.
07:02
S. M. Tomić - Vesti A

Hobi bez granica (2) : Topovska čaura i neophodna motka

Jedan kolekcionar je kupio račun za odžačarske usluge iz 1922, a jedan prodavac nudi zarobljeničku kartu iz 1943, uspomenu iz nemačkog logora.

Direktorka marketinga Limunda Olga Mirković Maksimović
 

U onlajn svetu više ništa nije nemoguće za prave kolekcionare, jer u potrazi za zlatnim runom ne dižu se brodovi i sidra, već se samo uključi kompjuter. Na sajtu Limundo samo u jednom danu 58.000 korisnika razgleda ili nudi svoje blago, a istorijski sladokusci mogu da nabave dve taksene marke iz 1937. ili mali verski kalendar iz 1946. Direktor marketinga Limunda Olga Mirković-Maksimović kaže da posebnu oblast predstavljaju predmeti maršala Tita.
 

- Najviše se kupuju srebrnjaci sa likom Broza ili oni koji su posvećeni Drvaru i Jajcu, Titove biste koje su nekad ukrašavale direktorske kancelarije i predvorja škola i radnih organizacija danas su deo privatnih zbirki i vrlo su tražene. Nađu se tu i Titove značke, knjige sa njegovim ličnim potpisom, poster gde Tito prima zlatne košarkaše i kajakaše, gramofonska ploča "Tito, reč i delo", pa čak i nož za papir koji je Broz dobio na poklon od nekog državnika - kaže Olga Mirković-Maksimović.
 

Među kolekcionarima u Srbiji posebno su popularne pez figurice, pa je nedavno zbirka od 12 komada iz druge polovine prošlog veka prodata za 33.001 dinar. Na Limundu se prodala čak i jedna motka za 200 dinara uz propratnu reklamu "neophodna alatka za svaki dan, aerodinamična, lepo leži u ruci, ispravna, radi bez greške, izdržljiva, dužina 180, fi 30mm, vredi para u veštim rukama".

Čaura sa počasne paljbe na Titovoj sahrani

- Jednom smo postavili pitanje članovima Limunda šta je to kolekcionar. Najbolji odgovor je bio: "To je onaj koji kupi knjigu staru 39 godina." Kolekcionari nam vrlo često pišu, neki traže da u ponudu uvrstimo čak i ono što je zabranjeno, kao što je oružje. Čak i kad je kolekcionarski, nama je pištolj, ipak, pištolj i ne želimo da se upuštamo u takve stvari. Najteže je kad se javi čovek koji je otkopao neki antikvitet u svom dvorištu, onda zove nas da mi odgonetnemo da li je to privatna svojina ili državna. Kad su u pitanju rimski novčići, tu možemo da pomognemo, ali šta ako je iskopao amforu? Tad mora da se obrati državnim institucijama koje su poslovično spore - priča Olga Mirković-Maksimović.
 

Na Limundu je u ponudi i čaura iz topa sa počasne paljbe na sahrani Josipa Broza 8. maja 1980. i to po ceni od 48.000 dinara. Vlasnik tvrdi da su nakon sahrane sve čaure donete u fabriku Aurometal u Subotici na graviranje. Bilo je ukupno 30 čaura (tri plotuna iz deset artiljerijskih oruđa). Čaura je od manevarskog metka M72, visine 18,5 cm, prečnika 8 cm i težine oko 1,3 kg. Na njoj je urezano: Poslednja počasna paljba vrhovnom komandantu oružanih snaga SFRJ, maršalu Jugoslavije Josipu Brozu Titu 8. maja 1980. Beograd.

Prvi deo: Ajfelova kula od šibica i strasti

Sutra: Igračka od 3.000 evra

Meh za vatru


Među popularnijim domaćim strastima izdvaja se "breveriana", to jest sve u vezi sa pivom, od etiketa i čepova, do krigli, podmetača... "Duvanijada" je posebno omiljena, a kupuju se lule, muštikle, pepeljare, upaljači, tabakere. Češki servisi za čaj su veoma traženi, zatim gusle i čuture, posebno se dobro prodaju stare pisaće mašine, a trenutno se koplja lome oko mašine "andervud" iz 1923. godine. Ima dosta zanimanja za ibrike, takozvanu tursku sobu (šestougaoni sto sa četiri stolice), heklane stolnjake, ali i za italijanski meh za vatru.


Špijunaža u koloru


Za ljubitelje špijunaže u ponudi su špijunske hemijske olovke u koloru koje snimaju video-zapis sa zvukom, snimanje 10 minuta, pa pauza pet sekundi, ali i špijunski upaljač, set špijunskih pomagala za decu i strip o kapetanu Mikiju "Špijunska jazbina".

Ponedeljak 07.03.2011. 10:09
Čak i kad je kolekcionarski, nama je pištolj, ipak, pištolj i ne želimo da se upuštamo u takve stvari. Strasno jadna izjava za nekoga ko je navodno u kolekcionarskom poslu.Nijedan kolekcionar ne bi pucao na nekoga iz takvog oruzja.A prodajes motku sestro i biste.Ja bi pre nekoga zakucao tom titovom bistom u glavu nego kuburom ili walterom.Strasno,jedino su u Srbiji demokrate uvele modu da se vole pederi i mrzi alat.Bio alat CZ ili kljuc 32,zabranjeno.Demokratski,nema sta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online