Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 22.03.2011.
07:20
Z. Gligorijević - Vesti A

Arheološka mafija (2): Lopovi porušili neolitske kuće

U paraćinskoj opštini najviše je istraživan lokalitet Slatina - Turska česma u selu Drenovcu, na kome će se na leto, desetu godinu zaredom, naći arheolozi iz cele bivše Jugoslavije, ali i iz inostranstva.

Figurina majke sa detetom

Najstariji slojevi, na dubini od šest metara, pripadaju kraju 7. i početku 6. milenijuma pre nove ere. Osnivači naselja su predstavnci starčevačke kulture starijeg i srednjeg neolita, a veći deo kulturnih slojeva čini vinčanska kultura. Reč je o najznačajnijem neolitskom naselju, koje je pod zaštitom države.


Profesor Slaviša Perić sa Arheološkog instituta u Beogradu i rukovodilac arheološke radionice Neolitizacija srednjeg Pomoravlja kaže da su divlji kopači nekoliko puta oštetili neolitske kuće.


- Novembra 2005. godine uništili su deo sloja, ne zna se šta su odneli i usporili su radove, jer su arheolozi nedelju dana samo izbacivali zemlju i proširivali sondu za pola metara sa svake strane. Tri godine kasnije divlji kopači probili su građevinski horizont sa ostacima arhitekture i zaustavili se na dubini od metar i po. Uzeli su dosta, ali je dosta i ostalo, jer materijal nisu prosejavali, pošto su verovatno tražili samo figurine - priča Perić.

On tvrdi da postoji ćuprijsko-jagodinska grupa divljih kopača koju interesuje samo praistorija, odnosno figurine za kojima tragaju u Drenovcu.


- Cena figurine na crnom tržištu u Srbiji iznosi oko 2.000-3.000 evra, ali su one daleko veće u inostranstvu. Prva stanica je Beč, gde se nalazi kao antikviteti prodaju na pijaci i to po dvostruko većoj ceni. Ima i onih koji nalaze prodaju na aukcijama. Jednom smo imali dojavu iz francuske ambasade da se na aukciji u Parizu pojavila vinčanska figurina iz mlađeg kamenog doba. Iako se znalo da pripada ovom području, pošto nismo pokrenuli postupak policijske potrage za njom, ostali smo kratkih rukava - objašnjava Perić.


Druga grupa, koja je opremljena detektorima, juri rimski novac. Treća grupa, koja je

Društvo ljubitelja starina


- Niko iz muzeja ne bi smeo da ima bilo kakav kontakt sa divljim kopačima, a oni konstantno sarađuju sa njima. Divlji kopači su čak osnovali i udruženja ljubitelja antikviteta iza kojih se, zapravo, kriju. Oni uopšte nisu naivni, već obrazovani i misle na duge staze. Tako mi je, na primer, na lokalitetu Belica kod Jagodine direktor Muzeja doveo neke ljude koji su me zvali na večere. Ja sam odbio, ali oni su snimili teren i uveče ga posetili sa detektorima - ogorčen je Perić. On još kaže da divlji kopači idu tako daleko i promišljeno da materijal koji nikome ne mogu da prodaju poklanjaju muzejima da bi bili blizu izvora.

oštetila Jerinin grad u Ćupriji, traga za zlatom.


- Iako se skoro izvesno zna ko čini ove grupe, veoma ih je teško zaustaviti. Jednom sam uhvatio divljeg kopača na samom lokalitetu u Paraćinu, uzeo mu lične podatke i fotografisao ga. Policija ga je uhapsila, a potom odmah pustila. Zamislite, policajac me je pitao da li je lokaltet bio ograđen žutom trakom - čudi se Perić.


U policiji saznajemo da su nemoćni baš zbog toga što lokaliteti nisu zaštićeni, tako da ne postoji krivično delo.

Protiv divljeg kopača koga je Perić zatekao Zavod za zaštitu spomenika kulture podneo je prekršajnu prijavu, ali ona nije procesuirana, pa se počinilac izvukao bez kazne.

Isto se dogodilo i prilikom poslednje krađe na lokalitetu u Drenovcu. Kopač iz Bora, koga je primetio šumar, uhapšen je i odmah pušten. Četiri divlja kopača iz Varvarina i Ćićevca, koji su harali po Jerininom gradu, prošla su na isti način.
 

Sutra pogledajte: Arheološka mafija (3): Tajna trećeg ćupa

Pročitajte i: Arheološka mafija (1): Kradljivci blaga preorali Srbiju

Utorak 22.03.2011. 10:49
Злочин против државе, ништа друго.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online