Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Nedelja 17.04.2011.
07:50
Vestionline A

Odata pošta žrtvama u Jasenovcu

Komemoracijom u Jasenovcu obeležena godišnjica stradanja civila u tom ustaškom logoru. Za zločin u Jasenovcu nema opravdanja, on se ne sme zaboraviti, umanjiti niti zataškati, poručio predsednik Hrvatske Ivo Josipović.

Komemoracija u Jasenovcu
 

Na mestu nekadašnjeg ustaškog logora smrti u Jasenovcu održana je komemoracija žrtvama i godišnjica proboja poslednjih zatvorenika tog logora. Komemoraciji su prisustvovali najviši hrvatski državni zvaničnici, sa predsednikom Ivom Josipovićem na čelu.
 

Osim Josipovića, komemoraciji pred kriptom spomenika "Kameni cvet", prisustvovali su i premijerka Jadranka Kosor, šef Sabora Luka Bebić, kao i bivši zatvorenik logora Stevo Đurđević.
 

"Za zločin u Jasenovcu nema opravdanja, on se ne sme zaboraviti, umanjiti niti zataškati", rekao je predsednik Hrvatske Ivo Josipović. Dodao je da većina Hrvata nikada nije prihvatila nacističku ideologiju niti ustaški režim i da su zajedno sa Srbima, Romima, Jevrejima i ostalima uspeli da se odupru zlu.
 

"Upravo zato važno je da danas gradimo mostove, da razgovaramo sa drugim zemljama, da razgovaramo sa našim prijateljima, da vidimo koja je to istina koja nas može povezati, koja od ove regije može učiniti regiju mira", poručio je Josipović.
 

Komemoraciji je prisustvovao i državni vrh Hrvatske
 

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je u Jasenovcu da se posle Drugog svetskog rata mislilo da se zlo iz tog koncentracionog logora ne može ponoviti, ali da su se devedesetih godina, kako je rekla, "dogodili Vukovar i Srebrenica".
 

Premijerka je rekla da nema opravdanja za zločine koji su se dogodili u Jasenovcu i dodala da hrvatska vlada odbacuje svaki oblik istorijskog revizionizma, preneli su hrvatski mediji.
 

"Pavelićev režim je bio zlo. Ljudi su ubijani samo zato što su bili drugi i drugačiji", rekla je Kosorova. "Sa ovog mesta postavljamo pitanje - da li ćemo moći da prekinemo lanac zla i mržnje", kazala je premijerka.
 

Komemoraciji su prisustvovali i preživeli logoraši Jasenovca, delegacije bivših logoraša i antifašističkih boraca zemalja regiona, delegacija političkih stranaka, kao i diplomatski kor, među kojima i predstavnici Srbije.
 

Osim njih, komemoraciji su prisustovali i predstavnici Srba, Roma i Jevreja, kao naroda koji su najviše stradali.
 

Broj žrtava još uvek nepoznat
 

Tačan broj žrtava u Jasenovcu nije nikad utvrđen. Izveštaj državne Komisije FNRJ za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih saveznika, kao i Centar "Simon Vizental", govore o tome da je u logorima Jasenovca stradalo između 600.000 i 700.000 ljudi.
 

Sa druge strane, prema zvaničnim podacima Hrvatske, u Jasenovcu je stradalo između 83.000 i 100.000 ljudi, najvećim delom Srba, a do sada je poimenično popisano više od 80.000 logoraša.
 

Koncentracioni logor Jasenovac osmislio je Vjekoslav Maks Luburić, koji je bio i njegov prvi komandant.
 

Formiran je u leto 1941. godine i delovao je na više lokacija, među ostalim i u Staroj Gradiški, dok su u Donjoj Gradini, na bosanskoj obali Save, vršene masovne likvidacije.
 

Od oko hiljadu logoraša proboj je 22. aprila pokušalo njih 600, ali je samo 91 uspeo da preživi. Nekoliko sati posle njih, proboj su pokušali i logoraši iz pogona Kožare, a od 176 preživelo ih je jedanaest.
 

Među preživelima ima i onih logoraša Jasenovca koji su menjani za zarobljene Nemce i kvislinge. Ustaše su spalile svu dokumentaciju i srušile sve objekte logora, ali nisu uklanjali leševe koji su 2. i 3. maja dočekali partizane.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.04.2011. 09:16
Setite se i pamtite svi svih strahota u Jasenovcu i svih ostalih mesta zlocina, i nikada ne zaboravite sta je covek spreman coveku da ucini zbog nekog ludog idealizma, interesa i ciljeva. Neka svi pocivaju u miru u Nebeskom Kraljevstvu!
Nedelja 17.04.2011. 16:26
Ustase drze komemoraciju srpskim mucenicima... gorteskno! I da se ne zaboravil 700 hiljada !!!! Jevreji imaju tacan spisak od 680k imena!!! (jad vashem.. ako se ne varam)) Dosta sa lazima!!!
Nedelja 17.04.2011. 21:36
pavelićev režim,objasnite kakva je razlika između njegovog i vašeg režima.91.g. ste protjerivali ljude samo zato što su drugr nacije i vjere,a one koji su vam vjerovali u glavnom ste pobili (gospić).juče plačete jer je neko napokon rekao da je to što ste radili zločin a sad opet gluma i to našli da glumite u jasenovcu.stvarno odvratno.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online