Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 30.04.2011.
12:08
S. Dimitrijević - Vesti A

Klinton "pustio" Srbe u Srebrenicu

Norveška nacionalna televizija emitovala je svojim gledaocima nove činjenice s bosanskih poprišta tokom poslednjih ratova na Balkanu. Dokumentarne emisije kanala NRK 2 "Brenpunkt" u čijim su naslovima Srebrenica i Sarajevo, "Grad koji se mogao žrtvovati " i "Tragovi iz Sarajeva", rezultat su višegodišnjeg angažovanja norveškog reportera istaživačkog novinarstva Ula Fliuma.

Kadar iz filma: Muslimanske snage posle pokolja u Kravicama

"Grad koji se mogao žrtvovati" počinje svedočenjem Hakije Meholjića, ratnog komandanta policije u Srebrenici, o tome šta im je rekao Alija Izetbegović na sastanku u Sarajevu na kojem su bili predstavnici Srebrenice i Žepe:


- Klinton mi nudi da u Srebrenicu uđu četnici (Srbi, piše u prevodu na norveški), da izvrše likvidaciju muslimana i onda ćemo dobitio vojnu intervenciju NATO snaga na srpske položaje u celoj Bosni i Hercegovini - rekao je Alija Izetbegović, a svedoči Hakija Meholjić.


- Nisam mogao da dođem k sebi, da li je to moguće da će nas dati, da će nas

Snimio 30 filmova

 

Reporter-istraživač od 1984, Ula Flium je rođen 1959. Snimio je 30 filmova, režirao ili korežirao, većinu za NRK. Najviše je radio u Južnoj i Istočnoj Africi, SAD, na Balkanu i u Rusiji. Autor je četiri dokumentarne knjige. 2006. godine je osnovao svoju filmsku i izdavačku kompaniju "Film & Form".

žrtvovati. To je rekao on (Alija Izetbegović). Da li je to Klinton nudio il ne, ja to ne znam - zaključio je Hakija.


Inače, Flium je pre deset godina u saradnji sa britanskim BBC istraživao kršenje embarga UN o isporuci oružja tokom rata u Jugoslaviji. Film o tome koji je snimljen 2001, "Saveznici i laži", distribuiran je u preko 50 zemalja.


Američki obaveštajni izvori su potvrdili da su SAD znale o krijumčarenju oružja muslimanima. Materijal do kojeg je onda došao doveo je do produkcija dva filma koji su sada prikazani. Preostalo je još mnogo "štofa" iz tog istraživanja, mnogo dubljeg nego što su površine dnevnih vesti.

Ula Flium

- Mnogi misle o Srebrenici kao novom holokaustu u Evropi. Za nas je to bila krajnje haotična situacija, ali ne kao planirano etničko čišćenje. Oni koji su preživeli zločin objasnili su nam da su se osetili napuštenima od svojih u jednoj igri o teritorijama. Muslimanski lideri su hteli da žrtvuju Srebrenicu za kontrolu nad područjima oko Sarajeva - rekao je povodom prikazivanja filmova Ula Flium, u produkciji u kojoj je sarađivao i Dejvid Hebdič (BBC).  

POVEZANE VESTI

Subota 30.04.2011. 15:59
Jako mi je drago sto su Vesti objavile ovaj tekst. To je upravo emisija na koju sam ukazala pre nekoliko dana u komentaru posvecenom desavanjima oko Stipe Mesica ! Bravo za Norvezane koji za razliku od drugih barem prestaju da zmure pred cinjenicama!
Subota 30.04.2011. 14:12
Pada mit o Srebrenici, sigurno ali polako nekako.Na slamku, kako odgovara saveznicima.), strateskim partnerima po Tadicu, koji su iselili 150000 Srba iz Sarajeva, a danas pricaju o multietnickom drustvu.Dokle ce bre vise Srbi da budu mazohisti. Isti scenarijo kao i danas u Libiji. Govore o, pazi ovo..... mogucem masakru?, pa da ga-nedokazani dogadjaj?-asocijacija s genocidom u Sr / jer je Gadafi video kako su navukli Srbe pa zabranmio bilo kakvu neopreznost /, radi toga bombarduju i bez dokazanog masakra Sta da cekaju, kad oni ZNAJU da ce da se desi??? U isto vreme imaju slike i filmove o 1,5 miliona mrtvih Jermena, ali do sad nisu nekako nasli cas da imaju ozbiljnu debatu u kongresu.
Sreda 04.05.2011. 17:46
Istini u oci!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online