Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 07.06.2011.
07:00
Vesti A

Rad do smrti (3): Kad primim koverat, rasplačem se

Seljak nije lako biti, a najgore od najgoreg je paor sa poljoprivrednom penzijom. Loša poljoprivredna politika odavno nagriza selo kao sona kiselina. I srpski seljak boluje od hroničnih bolesti, ali nema dovoljno novca ni za skupe lekove, ni za laboratorijske analize. Penzije su mizerno male, od 4.000 do 8.000 dinara, a dodatan problem je i neredovnost isplata te seljačke crkavice, kako mnogi seljaci nazivaju "zaslužena primanja od države".

Radenko Milovanović iz sela Poljanice kod Ljiga ima 70 godina, a dvadeset godina je redovno uplaćivao za sebe i svoju suprugu Koviljku svaka tri meseca u proseku 40.000 dinara u državni penzioni fond. Oboje sada dobijaju po 8.000 mesečno.


- Primorani smo da i sada radimo teške poslove da bismo preživeli. Obrađujemo zemlju, baštu, gajimo stoku, ja dva puta nedeljno prodajem sir, kajmak i rakiju na nekoj od beogradskih pijaca. Imam traktor, pa nadničim na tuđim imanjima kada me pozovu, a zovu me sve ređe jer sam star. Kod lekara supruga i ja idemo retko i to samo kada je nešto hitno i jako opasno. Život je nikakav za seljaka, ko je na nogama, taj se snađe jer može da radi, a ko je na selu bolestan, može samo da čeka da umre - veli Radenko.

Radovan Marković iz sela Trudelj na planini Rudnik živi sam na svom imanju. Supruga Darinka mu je umrla ove godine, sinovi se zaposlili u Milanovcu i Beogradu, a on već gazi 78. godinu.

Rad do smrti

 

- Penzioneri u emigraciji

 

- Infarkt na radnom mestu

- Dok sam bio mlađi, radio sam i kao poljoprivrednik i kao građevinski radnik. Izdale su me i noge i ruke. Od težačke penzije ne mogu da živim i preživim, da mi nije sinova koji pomognu koliko mogu, ne znam šta bih. Imam tri krave koje muzem, pored kuće sam napravio plastenik za povrće, a imam i veliki šljivik, pa mi komšije pomognu da ispečem rakiju koju prodam. A zimi kad sneg zaveje planinu, putevi na Rudniku su loši, autobus do Gornjeg Milanovca vozi jednom dnevno, tako da i ne pomišljam da odem kod lekara - kaže Radovan.

Milena Ristić, živi sama na svom imanju između sela Liplje i Moravci, nadomak Ibarske magistrale. Nikada se nije udavala, nadničila je na svom i tuđim seoskim imanjima, njen pokojni otac Života je sa porezom uplaćivao i za nju dažbine za penziono i invalidsko osiguranje, pa može da se pohvali da je penzioner.

- Imam 71 godinu i nemoćna sam. Kad primim penziju, ja se rasplačem. Potrošim je na kupovinu drva, ulja, šećera i brašna, platim struju...
 

Radnik bez staža

Dragiša Stojanović se rodio i odrastao na Umci, mestu nadomak Beograda. Po zanimanju je metalo-strugar, radio je u desetak firmi, ali je iako ima 60 godina godinama je nezaposlen!


- Kada je preduzeće za trikotažu Zelengora otišlo pod stečaj, ponadao sam se da ću moći da živim od poljoprivrede. Obrađivao sam baštu, iznosio proizvode na zelenu pijacu, ali nisam mogao da preživim od nakupaca. Sada nadničim, kopam kanale, bunare i septičke jame, kosim, sakupljam sekundarne sirovine... Nalazio sam posao kod privatnika, radio sve i svašta, ali je plata kasnila, bio sam neprijavljen i posle tri meseca bih dobijao otkaz. Sada sam u nebranom grožđu, niko u šezdesetoj godini neće da me zaposli, pa ću još pet godina morati da čekam da dobijem starosnu penziju - kaže Dragiša.

POVEZANE VESTI

Utorak 07.06.2011. 08:15
Danas u Srbiji od radničke i seljačke penzije može samo da se umre. Od čak minimum života nema ništa. Dok poslanici, ministri, razni funkcioneri i nevladini službenici za nerad dobijaju plate od 100.000 do 1.000.000 dinara, radnici, penzioneri žive sa primanjima od 4000 do 22.000 dinara. Oni koji imaju veće penzija od 22.000 dinara ili negde bili na višim položajima ili se bavili nekim neproizvodnim poslovima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online