Petak 7. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 14.07.2011.
06:13

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Balkanska sloga i nesloga (5): Nema crkve bez policije

Protojerej mr Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske, govoreći za "Vesti" o odnosu državnih vlasti Crne Gore prema Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, tvrdi da se koren aktuelne netrpeljivosti državnih vlasti Crne Gore ne samo prema toj kanonskoj pravoslavnoj mitropoliji, već i prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpstvu uopšte, nalazi u duhovnoj neprosvetljenosti.

Crnogorska crkva je karikatura: Protojerej Velibor Džomić

Kako ocenjujete stav i poteze državnih vlasti Crne Gore prema Mitropoliji Crnogorsko-Primorskoj u odnosu na njen pravni status, sveštenstvo i monaštvo, imovinu, bogosloviju i veronauku?

- Pitanje je složeno kao što je složena i teško razumljiva današnja Crna Gora. Očevidno je da postoji problem, a on ima više dimenzija.

U najkraćem, jedan deo državnih organa Crne Gore na čijim se rukovodećim mestima nalaze pojedinci iz Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića već odavno zloupotrebljavaju državne funkcije kako bi namerno i mimo zakona sprovodili podele i mržnju i to prvenstveno prema Mitropoliji.

Osim sveštenika Siniše Smiljića, koji je proteran iz Crne Gore na godinu dana, da li sličan progon preti drugim sveštenicima i da li je moguće rešenje njihovog statusa?
- U vašim novinama sam pročitao da je Srbija ovih dana izgubila spor u Strazburu sa pripadnikom neke verske sekte. Mislim da bi oni koji su deportovali oca Sinišu trebali da pročitaju tu presudu. Više puta sam naglasio da su skoro svi sveštenici i monasi koji nisu crnogorski državljani godinama uredno prijavljivali boravak, ali da je MUP u toku poslednje dve godine odbijao da im po zakonu izađe u susret.

Izmislili su da Mitropolija nije registrovana u policiji po komunističkom zakonu od 1977. Evidentno je da takva obaveza nije propisana tim zakonom. Mitropolija ima svojstvo pravnog lica i sva prava koja iz tog svojstva proishode, a posedujemo i bezbroj državnih akata o tome.

MUP ignoriše važeća dokumenta i rešenja sopstvene države. Oko 60 sveštenika i monaha bez crnogorskog državljanstva, a i ja sam jedan od njih, imaju legalan status. Sve drugo bi bilo nasilje.

Nije nama država šef


Zašto i kakvu to jedinstvenu crkvu u Crnoj Gori zagovara Milo Đukanović?
- Ispravili su se kasnije, pa su rekli da ne misle na crkvenu organizaciju nego na svoje simpatizere i birače kojima su uputili poruku radi prevazilaženja podela koja su veštačke. U svakom slučaju, Pravoslavna Crkva je jedna i jedinstvena, a tzv. CPP uopšte i nije crkva. Crkvena organizacija ne spada u državnu nadležnost.


Kakav odnos država ima prema tzv. CPC, odnosno sledbenicima raspopa Dedeića?
- To je, bez sumnje, zamorče režima iz jednog vremena i plod pseudoduhovnog inženjeringa. Godišnje im daju oko 90.000 evra i finansiraju tu grupicu od desetak raspopa i lažipopova. To ne može večno da traje i to će se vrlo brzo samo od sebe raspasti. Svo sveštenstvo i monaštvo je verno Crkvi, a naroda je sve više. Čak je i većina nekadašnjih liberala shvatila da je reč o karikaturalnoj organizaciji koja nema nikakve veze sa Hristom.


Gde je koren sadašnje netrpeljivosti državnih vlasti Crne Gore prema SPC?
- U ateizmu i antiteizmu nekih koji se još nisu duhovno prosvetili. Neki izgleda još uvek nisu shvatili da je Tito umro. Mi se iskreno molimo i za takve da što pre duhovno progledaju i puste pravoslavne hrišćane da Bogu daju božje, a carevo caru.

Balkanska sloga i nesloga:

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online