Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Sreda 10.08.2011.
08:11
N. S. Preradović - Vesti A

Novi gastarbajteri (3): Zavarivač plaćeniji od inženjera

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje broj nezaposlenih u Srbiji je 730.000 stanovnika, dok nezvanični podaci govore da je broj premašio cifru od milion ljudi. Porazna je činjenica da naša zemlja drži neslavan rekord po odlivu mozgova (od nas je gora samo Gvineja Bisao, prema podacima Američke agencije za međunarodni razvoj).

Žerko Obradović, ministar prosvete

Istovremeno, ma koliko apsurdno zvuči Žarko Obradović, ministar prosvete je nedavno priznao da Srbiji nedostaje obrazovanih ljudi.

- Mali broj privrednika je spreman da promoviše neku mladu ekipu, uloži u njih i iz te ekipe izabere najbolje - kazao je Obradović.

A kako stvari stoje sa obrazovnom kartom Srbije: najveći broj stanovnika Srbije ima završenu srednju školu, a manje je onih sa visokim obrazovanjem (11 odsto), od kojih većina završi u inostranstvu.

Nije tajna da pojedini zanati mogu mnogo lakše i brže da dovedu do radne knjižice. Rame uz rame sa inženjerima po popularnosti među poslodavcima su pekari, kuvari, poslastičari, ali najtraženiji su ipak zavarivači, podaci su sa Biroa za zapošljavanje.

Novi gastarbajteri

 

Zavarivač, recimo, može da zaradi više para od inženjera. Istraživanje Infostuda pokazuje da su revizori, posle visokih rukovodilaca u bankama, najplaćenije zanimanje u Srbiji. Dobre šanse za zaposlenje imaju i farmaceuti, diplomiranini inženjeri FON.

Ipak činjenica je da oko 50.000 ljudi sa fakultetskom diplomom se nalazi na evidenciji nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje. Najmanje šanse za posao imaju stomatolozi i arhitekte, koji plaćaju najveće školarine na Beogradskom univerzitetu.

Za jednu godinu na Stomatološkom fakultetu potrebno je izdvojiti 220.000 dinara, dok je na Arhitektonskom potrebno 240.000 dinara. Iako u Srbiji u ovom trenutku 2.000 lekara čeka posao, u bolnicama nedostaje više od 300 anesteziologa.

Do takve situacije dovelo je, pre svega, ukidanje volonterskih specijalizacija, neprilagođena upisna politika i odlazak lekara iz zemlje, smatraju stručnjaci.

Srbija je gotovo jedina zemlja u okruženju koja ima višak školovanih lekara, a istovremeno i manjak lekara specijalista, pa bi u narednom periodu moglo doći i do zatvaranja nekih operacionih sala.
 

Karta u jednom smeru


Iako precizni podaci ne postoje, smatra se da je Srbiju u poslednjih dvadesetak godina napustilo između 40.000 i 300.000 obrazovanih mladih ljudi. Trend "raspamećivanja" traje i dalje, jer više od 70 anketiranih studenata želi da napusti zemlji i zaposli se u inostranstvu.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.08.2011. 12:50
Ali kad vidim ovog degena Obradovica, pa sa jos tom debilnom vecitom izjavom da nam treba obrazovanih, dodje mi da odem u tri...De nam to treba obrazovanih?! Treba radnika na njivama, to nama treba! Mentolu matori! Skloni se ti odatle da neko mlad radi...prokleti metuzalemi iz praistorije , svi se ucaurili na funkcijama, a mladi nemaju gde dinar da zarade!
Sreda 10.08.2011. 09:42
Prijatelju, kaze se VARIOC. ;)
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online