Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Nedelja 04.09.2011.
07:15
N. S. Preradović - Vesti A

Drugi talas krize (1): Srbija - rekorder u otkazima

Drugi talas ekonomske krize koji se uveliko najavljuje prvi će u Srbiji osetiti radnici. Sindikati već sada upozoravaju da na jesen stižu otkazi i da je vreme da država počne da reaguje.

Od jeseni bi prema najoptimističnijim prognozama bez posla moglo ostati najmanje 40.000 ljudi. Međutim, Ranka Savić iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata procenjuje da će do Nove godine bez radnog mesta ostati 150.000 do čak 200.000 ljudi!


Prognoze deluju zastrašujuće jer bez posla je već zvanično 749.000, a nezvanično - milion ljudi.

Dok se srpska privreda godinama urušava, istovremeno u javnom sektoru broj zaposlenih raste, a s odmrzavanjem plata i osnivanjem novih javnih preduzeća, državnih agencija i uprava povećavani su i troškovi državnog aparata. Samo za naknade članova upravnih odbora oko 700 javnih preduzeća plus 200 drugih državnih organa mesečno iz budžeta nestane 2,5 miliona evra, što je oko 10.000 radničkih plata u privredi, koje u proseku iznose oko 25.600 dinara.

Za razliku od radnika u privredi, na državnim jaslama članovi UO, kojih u proseku ima sedam, za neretko manje od sat vremena većanja zarade oko 40.000 dinara (oko 400 evra).

Sindikati upozoravaju da će politikom "dva lica Srbije" naša zemlja već na jesen doživeti totalni kolaps. U Ujedinjenom granskom sindikatu Nezavisnost smatraju da uprkos brojnim analizama i najavama još ne može da se proceni u kom sektoru će se finansijska kriza najviše osetiti. Za sada sindikalci sumnjaju da je Vlada spremna da se suoči s mogućim ekonomskim problemima.

- Pre tri godine političari su rekli da je kriza naša šansa, da ćemo uspeti da budemo još jači i još bolji. Ne verujem da će opet neki političar da kaže da je kriza naša šansa, pa da opet otpusti 250.000 ljudi - kaže Dragan Zarubica iz Saveza samostalnih sindikata Srbije.


Da nije reč o pesimizmu sindikalaca, može se naslutiti i iz zvanične statistike. Od početka godine, kada su na snagu stupile nove odredbe Zakona o stečaju - po kojima se automatski blokiraju sva preduzeća koja ne izmiruju svoje obaveze dve godine - Narodna banka objavljuje spiskove propalih pravnih lica. U januaru je katanac na vrata stavilo 5.513 preduzeća.

Što se tiče plata, novo smanjivanje zarada bio bi samo nastavak negativnog trenda. U vreme pred prvu krizu, u junu 2008. godine, prosečna plata u Srbiji iznosila je 32.000 dinara, što je tada bilo 400 evra. Danas je prosečna plata oko 380 evra, ali činjenica je da je veoma opala kupovna moć, pa tako za tu platu ne možemo da kupimo ni dve trećine onoga što smo mogli pre tri godine.

Generalno, stanje u srpskoj ekonomiji je takvo da, i pored značajno manjeg spoljnog duga i deficita budžeta, Srbija ne bi mogla da preživi krizu koju danas osećaju brojne zemlje regiona. Jer, jedino u Srbiji samo 30 odsto ukupnog bruto društvenog proizvoda pravi privatni sektor. Ostatak BDP stvara država. Zato je u Srbiji toliko i važno šta ona radi. Skoro svaki treći stanovnik direktno zavisi od isplata iz državne kase.

Iz nje se obezbeđuju primanja za više od 1,6 miliona penzionera, oko 250.000 korisnika raznih vidova socijalne pomoći i 500.000 plata za one koji rade u javnim institucijama. Samo za plate u javnom sektoru i dotacije penzija iz republičkog budžeta ode 70 odsto ukupnih prihoda države.

U Srbiji trenutno, prema podacima Saveza samostalnih sindikata Srbije, štrajkuje ili protestuje nekoliko hiljada ljudi, koji rade ili su bivši radnici ukupno 10 preduzeća. U štrajku su Autobuska stanica Leskovac, Glutin, Zlatar - rehabilitacioni centar, Centar za strna žita iz Kragujevca, Mitros... Zbog neisplaćenih zarada ne rade ni u preduzećima JKP Kruševac i Metalka majur iz Jagodine, u Luci Novi Sad, od juna 500 radnika Jumka iz Vranja, a još od aprila i zaposleni Plime M iz Kruševca.

U Srbiji su najmanje plate u celom regionu, a najveća nezaposlenost. Dinar je za nepune tri godine doživeo najveći pad vrednosti u odnosu na evro od svih evropskih valuta - na primer, pet puta više nego albanska valuta lek, odnosno skoro sedam puta više nego turska lira. Čak i po broju automobila na 1.000 stanovnika - po podacima pre ekonomske krize - Srbija je na samom evropskom dnu. Srbija je država s najviše penzionera u odnosu na broj stanovnika, zemlja s najstarijom strukturom stanovništva u Evropi i među najstarijim na svetu.
 

Domaćice i pedikiri


Od 749.000 nezaposlenih, koliko se trenutno nalazi na birou za zapošljavanje, u prvoj polovini godine više od 10.000 je bilo spremno da se uključi u programe prekvalifikacije, što je dvostruko više od mogućnosti obuke koju može da pruži NSZ.

 

- Oko 50 odsto onih koji žele prekvalifikaciju zainteresovano je za kancelarijske poslove sekretara, poslovnih asistenata, administratora, knjigovođe, računovođe, ali je veliko zanimanje i za poslove socijalne zaštite, poput geronto domaćica i negovateljica, kao i za usluge i kurseve za pedikira, manikira, kozmetičara, frizera - izjavila je Vesna Fabian iz Nacionalne službe za zapošljavanje. 

 

Koliko je propalo firmi u 2011.

 

  • januar 5.513 preduzeća
  • februar 508 preduzeća
  • mart 618 preduzeća
  • april 457 preduzeća
  • maj 464 preduzeća
  • jun 478 preduzeća
  • jul 467 preduzeća

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.09.2011. 09:20
Nazalost, ovo nista ne znaci. Mediji sve to lepo drze pod tepihom i kontrolisu masu savrseno. Divim toj moci manipulacije, mada to i nije tesko sa polupismenim narodom. Pred izbore ce vlast da uzme jos kredita od svoji gazda, popuni socijalu, podeli brasna i ulja, poveca penzije i plate, mediji ce da raspale pozitivne vibracije i euforiju ... i eto nas opet na eu putu. Doduse, da li sa DS ili sa naprednjacima... nije ni vazno posto je to isto.
Nedelja 04.09.2011. 10:46
Ali kriza nastala pre tri godine i jeste bila sansa - da se oslobede 250 000 radnika. E, onda imas tih cetvrt miliona kojima pred izbore obecavas radna mesta (iako su zbog tih istih i ostali bez kore hleba), a oni nemaju kud pa opet zaokruzi DS ili SPS ili...ma, ima ih k'o sase.
Nedelja 04.09.2011. 15:50
ako ovako nastavi nema druge bice PROLETERI SVIH ZEMALJA UJEDINITE SE pa sledece AKO NAM IKO DODJE GLAVE BICE TO MANGUPI IZ NASIH REDOVA i sve tako u krug AMA DOKLE VISE
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online