Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 18.10.2011.
12:02
T. Zečević - Vesti A

Ko kontroliše medije u Srbiji (2): Televizija za dolar

Zašto je država Srbija učestvovala, ili njeni organi kumovali prevarama u procesima privatizacije i kupovine javnih glasila, ostaje da se vidi. Tek, Savet za borbu protiv korupcije Vlade Srbije utvrdio je da su se u vlasničkim strukturama medija uveliko ugrađivale i of-šor kompanije i to uz aminovanje državnih organa. Još čudniji su postupci srpskih vlasti ako se zna da su baš of-šor kompanije prevashodno služile za prikrivanje njihovih pravih vlasnika, odnosno prikrivanje porekla prljavog novca kojim su osvajani medijski prostori Srbije.

Milan Beko

Savet je čak i imenovao takve listove i televizije privatizovane ili kupljene na krajnje sumnjiv način. Među njima su Prva srpska televizija, RTV B92, od novina "Večernje novosti", "Press"...

Svim tim pomenutim medijima direktni vlasnici su preduzeća registrovana na Kipru, dok su vlasnici, recimo TV Avale i nedeljnika "Standard" nepoznati i registrovani su u Austriji.

Svima je zajedničko što tim njihovim of-šor preduzećima apsolutno nije moguće utvrditi imena vlasnika, što je protivno Zakonu o radiodifuziji i Zakonu o javnom informisanju.

Iz ruke u ruku

Savet u svom izveštaju za te of-šor kompanije kaže da čak nemaju klasičnu infrastrukturu ni u zemljama iz kojih dolaze. Vlasnik je ponegde fizičko lice u Srbiji, a ponekad se vlasnik firme sa Kipra krije u mreži drugih preduzeća osnovanih širom sveta. Pogotovo ako se registruje of-šor kompanija u nekim od poreskih rajeva nije moguće ni na koji način otkriti pravog vlasnika.

Takođe, Savet je još otkrio da se osim iza nekih of-šor kompanija, pravi vlasnici kriju iza pojedinih domaćih preduzeća iza kojih stoje biznismeni i političari.
 

Kriminal i iz uvoza: Prodaja "Novosti" u najstrožoj tajnosti

Savet je naveo "Večernje novosti" kao najubedljiviji primer netransparentnog vlasništva i nezakonitog načina njihovog preuzimanja od strane moćnih biznismena.

Otkrio je da je većinski paket akcija "Večernjih novosti" u vlasništvu dveju austrijskih kompanija Trimaks invesment i Ardos holdinga, kao i kiparske kompanije Karamat, čiji je, kako se kasnije ispostavilo, vlasnik Milan Beko koji je prema Savetu kupio 62,4 odsto akcija nezakonito. Odnosno, suprotno Zakonu o preuzimanju akcionarskih društava.

A koliko su državni organi upetljani u ovu rabotu potvrđuje i reakcija Komisije za hartije od vrednosti kojoj je trebalo čak sedam meseci od Bekovog priznanja da kaže kako je reč o njegovim kompanijama, da sa mukom objavi ili potvrdi ono što je Beko sam priznao.


Posebna rašomonijada vlada oko vlasništva dnevnog beogradskog lista "Press", čiju polovinu udela poseduje fantomsko preduzeće Amber pres limitid iz Limasola, registrovano na Kipru. Preduzeća čije ime vlasnika država nije otkrila ili ga je prikrivala.

Pošto nije ni poznato ko stoji iza te firme, nagađanja su bila svekolika. Međutim, Savet je na osnovu prirode objavljivanih tekstova dao mogućnost da je reč o preduzeću Miroslava Miškovića, a neretko pominjalo se i ime njegove doskorašnje saradnice Milke Forcan.

Kontrola nad ovim novinama pripisivana je i Draganu Đilasu, gradonačelniku Beograda, potpredsedniku Demokratske stranke i vlasniku moćnih markentiških kompanija o kojima će tek biti reči.

Snalažljivi urednici

 

Iako je ostalo nepoznato ko stoji iza kiparske kompanije Amber pres, registrovanog u Limasolu, Savet je utvrdio delimično vlasništvo lista "Press" koji izlazi u Srbiji.

 

Đoko Kesić i Dragan Vučićević

To su bivši urednici i rukovodioci lista "Kurir" Đoko Kesić, koji je sadašnji glavni urednik "Press" i Dragan Vučićević, bivši glavni urednik istog lista i aktuelni predsednik Upravnog odbora "Press", sa po šest odsto akcija.

 

Jedan od urednika ovog lista, takođe bivši urednik "Kurira", Svetomir Marjanović poseduje 22 odsto akcija, ali nije utvrđeno koliko odsto akcija ima i još jedna vlasnica, izvesna Biljana Kralj.


Dve televizije sa nacionalnom frekvencijom - TV Prva i B92 su primer kako preko mutnih radnji ili kako se to stručno kaže, netransparentnosti, jedna te ista osoba može doći do vlasništva javnih glasila sa nacionalnom pokrivenošću, što je u suprotnosti svim zakonima.

Nekadašnja Foks televizija, sada Prva srpska televizija u apsolutnom je vlasništvu stranog kapitala, odnosno dve kiparske of-šor kompanije, tvrde istraživači Saveta za borbu protiv korupcije.

Odnosno, osnivač Prve, Foks televizija nalazi se u posedu kiparske firme Warraner limited sa 49 odsto akcija i beogradske Nova broadcasting sa 51 odsto akcija. Da stvar bude još zakamufliranija, ovo drugo, a domaće preduzeće je u vlasništvu još jedne of-šor kompanije sa Kipra - Antena stream T.V. limited. Pretpostavlja se da iza njih stoji grčki brodovlasnik Minos Kirijaku koji je, navodno, od magnata Ruperta Mardoka otkupio pravo Foks TV za - samo jedan dolar (!) a zatim i RTV B92.

No i pored svih ovih nejasnoća, kamuflaža i netransparentnosti Republička radiodifuzna agencija (RRA) je na veliko zaprepašćenje odobrila ovu vlasničku promenu, nikada ne saopštivši ime vlasnika ovih kiparskih kompanija. U toj rašomonijadi išlo se i korak dalje, posle transakcije najveći akcionar nije postao Foks TV koji je otkupio RTV B92, već novo domaće preduzeće Astoniko, čiji je vlasnik istoimeno preduzeće sa Kipra.

Maska za istinu

 

Pošto je došlo do nedozvoljene medijske koncentracije, postoje ozbiljne sumnje da je pri kupovini TV B92 prekršen član 99. Zakona o radiodifuziji. No i pored toga, nadležna Republička radiodifuzna agencija je odobrila ovu promenu vlasništva, ali nije objavila (ili je prikrila) ime novog pravog vlasnika. Ovo nije prvi put da ta važna institucija opravdava nezakonitosti, iako je osnovana da bude nepristrasno, nezavisno telo.


I priča o vlasničkoj strukturi TV Avala podseća na sve ostale privatizacije. Kao i obično u takvim situacijama spekulacije su i u ovom slučaju u igri.

Čija je "Avala": Željko Mitrović gostuje na svojoj TV Pink

Otuda se pretpostavlja da je Željko Mitrović vlasnika TV Pink, u stvari većinski vlasnik i TV Avala.

A većinski udeo ostvario je, smatra Savet, preko austrijske kompanije Greenberg invest čije ime vlasnika nije bilo moguće otkriti, a koja poseduje 48,4 odsto akcija.

Ostale gazde TV Avala su Danko Đunić sa 45,65 odsto vlasništva, a 0,99 odsto udela ima Ekonomski institut koji je upravo pod kontrolom Đunića i poslanika Demokratske stranke Aleksandra Vlahovića, inače bivšeg ministra za privredu i privatizaciju - tvrdi Savet.

TV Avala u magli

Danko Đunić

Ipak, vlada uverenje da iza TV Avala stoji Danko Đunić.

Ovaj nekadašnji Miloševićev ministar i zamenik predsednika Savezne vlade važi za idejnog tvorca koncepta privatizacije i za jednog od najmoćnijih ljudi u Srbiji.

Prvi čovek je iz konsultantske kuće Dilojt, koja je bila privatizacioni savetnik u prodaji mnogih domaćih kompanija, ali i kao suvlasnik pomenutog Ekonomskog instituta i firme Eki investment.

Đunić je zapamćen i po tome što je učestvovao u većini spornih privatizacija. Učestvovao je i u privatizaciji Telekoma Italijanima, do stečaja i likvidacije banaka, prodaje Sartida i Imleka...

Posebno je njegova uloga došla do izražaja prilikom sumnjive privatizacije C marketa" u kojoj su još učestvovali Milan Beko, Miroslav Mišković i Slobodan Radulović.

Ipak, tvrde u Savetu, najveća nedoumica oko TV Avala je ko se krije iza austrijskog Grinber investa, čiji je nepoznati formalni vlasnik bio vlasnik i nedeljnika "Standard". Doda li se ovom spisku poznatih i nepoznatih i ime Željka Mitrovića, teško da će javnost u Srbiji uskoro saznati o statusu TV Avala.
 

Sutra: "Indeks" pao na ispitu

POVEZANE VESTI

Utorak 18.10.2011. 12:22
televizija je jedna velika obmana!Ne gledam je,kad imam vremena ukljucim Nacionalnu geografiju ili Animal planet.Vreme radije provodim u dzogingu ili citanju knjiga.Sve sto kazu na tv lazu krecuci od vesti,samozvanih zvezda.......Treba izaci u prirodu i izbistriti mozak.
Utorak 18.10.2011. 12:27
Pa to se bar zna -stranke na vlasti .
Sreda 19.10.2011. 08:47
Internet je majka, tako jedino mozemo stici do objektivnih izvjestaja i tacnih informacija.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online