Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Petak 18.11.2011.
12:01
Vesti A

Hoćemo pasoš, a ne put u Sibir

Izjava Dmitrija Rogozina, predstavnika Rusije u NATO-u, "da bi dolazak Srba sa Kosova i Metohije na prostor istočno od Urala bio pravo blago za Rusiju, koja se suočava sa demografskim problemima", iznenadio je, ali nije razočarao članove Udruženja Slobodna Srbija koji su ambasadi Rusije u Beogradu predali peticiju sa zahtevom da, pored srpskog, dobiju i državljanstvo Ruske Federacije.

Od Moskve očekuju zaštitu: Srbi sa Kosmeta masovno zatražili rusko državljanstvo
 

Podsetimo, prošle nedelje ambasadi te zemlje u Beogradu predata je molba s potpisima 21.733 Srba koji žele prijem u rusko državljanstvo.


- Izgleda da nas Rogozin nije najbolje razumeo - nismo mi tražili rusko državljanstvo da bismo otišli u Rusiju, već da bismo ostali ovde, a Rusija nas štitila. Nemamo nameru bilo kuda da idemo, ovde su naša zemlja i naši koreni, ovde ćemo i ostati, a od Rusije očekujemo zaštitu. Uostalom, ovo je izjava jednog ruskog funkcionera, a videćemo šta je zvanični stav Rusije kad našu peticiju razmotri i ruska Duma - kaže Zlatibor Đorđević, jedan od pokretača inicijative da Srbi sa Kosova i Metohije dobiju i rusko državljanstvo.
 

Amerikanci i Nemci klasični okupatori

- Na Kosmetu se sada bukvalno vodi bitka prsa u prsa, mada je "sever" godinama bio pod kontrolom Francuza i Belgijanaca, sada su se pojavili Amerikanci i Nemci i tako su počele naše nevolje. Sa Francuzima i Belgijancima nismo imali ozbiljnijih problema jer su se ponašali korektno i nisu izlazili iz okvira mandata koji su Kforu, Rezolucijom 1244, dale Ujedinjene nacije. Ovo što sada rade Nemci i Amerikanci liči na klasičnu okupaciju, došli su ovde kao mironjaci, a pucaju na goloruki narod, na žene i decu - kaže Zlatibor Đorđević.

U udruženju Slobodna Srbija dodaju da su Rusima zahvalni i za ponudu da odu u Rusiju jer je i to neki vid podrške i znak da, u slučaju najgoreg mogućeg scenarija, ne bi ostali "na ulici" i bez igde ičega.


- Nama je i Milan Nikolić nedavno nudio da se preselimo u Istočnu Srbiju, mogli smo i ranije, kao i mnogo naše braće s Kosova i Metohije, da odemo u centralnu Srbiju, u Kraljevo, Kragujevac ili Beograd, ali mi smo čvrsto odlučili da ostanemo ovde, hvala svima koji nam, dobronamerno ili zlonamerno, nude preseljenje - ističe Đorđević i naglašava da će se Srbi sa severa Kosmeta braniti - do kraja.


Ipak, mali broj Srba na severu Kosmeta smatra da su ih Rusi ponovo razočarali i da od njih ne treba očekivati neki značajniju pomoć.


- Da su hteli da pomognu, mogli su to još onog trenutka kada su ovamo, kao prethodnica Kfora, stigli iz Bosne, a potom su se tiho povukli sa Kosova i Metohije. Doduše, tada je u Rusiji bila druga vlast i bili su slabi. Iako je Putin više naklonjen Srbiji i Srbima, a Rusija je nikad jača, ipak sumnjam da je i on spreman da se, zarad 70.000 Srba sa Kosova, zamera sa celom Evropom. Zato nisam ni potpisao peticiju za traženje ruskog državljanstva. - kaže Dragan Virijević, profesor iz Leposavića.


I Dragan Milosavljević, student iz Zubinog Potoka. kaže da ga je po malo razočarala izjava Dmitrija Rogozina.


- Kakav Ural, kakav Sibir, ako treba da odemo, otići ćemo ovde "preko brda" u Srbiju. Još mi nije jasno: da li je ovo stvarni odnos Rusije prema nama ili nas Rogozin nije najbolje razumeo. Mislim da i oni, preko nas, hoće da reše neke svoje probleme - zaključio je Milosavljević.
 

Belgijanci bili najbolji

Srbi na severu Kosmeta tvrde da su "najbolju saradnju" imali sa belgijskim kontingentom Kfora koji je pokrivao sve od Rudara do Leposavića.
- Zamerali su im da su mlaki i prisni sa lokalnim stanovništvom, a kada su nam posudili veliku dizalicu za izgradnju crkve u Leposaviću, morali su da odu. Oterali su ih oni na nas sada nasrću oružjem i silno ratnom mašinerijom - dodaje Zlatibor Đorđević.

 

Bogdanović deli lekcije o patriotizmu

Ministar za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije Goran Bogdanović ocenio je da su štetni zahtevi pojedinih kosovskih Srba da dobiju državljanstvo Rusije i da se to "kosi sa patriotizmom". Bogdanović je rekao da su ti zahtevi štetni za interese Srba na Kosovu.
- To nije način da se brane naši interesi na Kosovu, to se politizuje i to je opasno, i to nama koji živimo na Kosovu nanosi štetu - rekao je Bogdanović i dodao da je "simptomatično da su zahtev potpisali i ljudi koji ne žive na Kosovu".

POVEZANE VESTI

Petak 18.11.2011. 12:25
Niko na svetu nece dati bolju ponudu, tako da nek ta ponuda ostane u slucaju najveceg zla , mozda cemo jednog dana morati svi iz cele srbije ..
Petak 18.11.2011. 12:22
Москва намерена использовать все возможности российского и международного законодательства для защиты интересов косовских сербов. Такое заявление сделал на пресс-конференции глава МИД РФ Сергей Лавров, комментируя сообщения о просьбе более 20 тыс. косовских сербов предоставить им российское гражданство. Преведите сами.
Petak 18.11.2011. 12:50
Bez obzira na sve, bitno je da su ipak Rusi, koliko toliko, pokazali da ne bi ostavili toliki narod bez krova nad glavom, za razliku od zvanicnog Beograda sa flekavim na celu antisrbstva. U danasnje vreme ponuditi nekom, pace svoje zemlje, pa makar to bio i Sibir, je veoma velikodusno. Naravno da Srbi nece sada tamo da idu, ali ko zna sta nosi dan, a sta nosi noc, mozda ce to biti jedini spas od masovnog istrebljenja koje nas ceka. Uostalom ne bi Srbima bio prvi put da se sele za Rusiju eto za vreme Osmanlija Rusi nas naselise u Krajnu (Ukrajnu). Znimljivo je da su i tada Srbi naseljavani u Vojnim Krajnama da bi branili granice Carske Rusije a sledeci veliki rat ce se voditi za Sibir. Dakle?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online