Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

A šta ako evro propadne?

Duboka dužnička kriza u Evropskoj uniji ne preti samo raspadu, ili u najboljem scenariju, prekomponovanju zone evra, već i samom konceptu ujedinjene Evrope. Jednima je zbog toga drago, drugima bi bilo žao, ali su svi podjednako uplašeni za sudbinu evra, tim pre što crne scenarije uveliko razmatraju švajcarske i britanske banke.

Da li su evru dani odbrojani: Velika kriza evropske valute
 

"Ovo su poslednji dani evra kakvog znamo", navodi velika švajcarska banka Kredi Svis koja predviđa krah evra i to vrlo verovatno do sredine januara. U izveštaju bankara se dodaje da će se kriza u zoni evra odraziti na do sada jake finansije Francuske i Nemačke, kao i na najjače banke", piše "Vol strit žurnal".


Tempirana propast

Švajcarci u svojoj crnoj prognozi ističu da, ukoliko se ne dogodi nešto "revolucionarno" u razmišljanju čelnika EU, može se očekivati poplava krize od koje niko neće biti pošteđen. Propast je i vremenski tempirana - sredina januara 2012!
 

Štednja neće propasti

Čak i kad bi bila doneta odluka da se evro ukine kao zajednička valuta, stručnjaci ističu da to nikako ne znači da bi novac Evrope propao na štednim knjižicama. Nešto slično scenariju kao i kod uvođenja evra pre 12 godina, klijentima bi se novac jednostavno konvertovao u drugu valutu - nacionalnu, ili recimo dolar, švajcarski franak i slično. Jedina razlika je u tome što se štednja u markama ili francuskim francima automatski konvertovala u evro, dok bi se sad verovatno klijenti izjašnjavali.

Dramatična situacija biće potencirana kada se na finansijskom tržištu osete sve posledice krize u Italiji, Španiji i Portugalu, a nije isključeno da će Francuska i Nemačka vrlo skoro početi jače da osećaju posledice sadašnje krize. Analitičari upozoravaju da bankarskom sektoru u Evropi preti novi šok, nakon što su kompanije i štediše u problematičnim zemljama zone evra poslednjih nedelja povukli milijarde evra depozita iz banaka.


Bez obzira na to da li će evro biti odbačen, a nacionalne valute vraćene, panika nikome nije od pomoći. Jednostavno, ako bi svi ljudi povukli teoretski sve svoje pare sa štednje, bankarski sistem bi za jedan dan propao, jer tolikog keša nigde nema.


Brojne italijanske i španske banke nedavno su objavile smanjenje sredstava na depozitima velikih korporacija i drugih institucionalnih klijenata, i to tempom koji se meri u dvocifrenim procentima. Depozitna baza španskih banaka ove jeseni smanjena je za 48 milijardi evra, objavila je španska centralna banka. Domino-efektom povećale su se i pozajmice bankama iz Evropske centralne banke, na rekordni nivo od 2009. godine.


Bankarski sektor, osim masovnog povlačenja depozita, ugrožen je i zbog činjenice da evropskim bankama dogodine dolaze na naplatu obveznice u vrednosti od 800 milijardi evra.


Nemačka stub zone evra

- Prava kriza u vezi sa opstankom evra nastupiće već početkom 2012. godine. Grčka je praktično bankrotirala, a sada se postavlja pitanje šta će biti sa Italijom, koja je treća ekonomija u zoni evra. Međutim postavlja se pitanje šta ako poklekne nemačka ekonomija, jer je ona stub zone evra - kaže ekonomista Kostadin Pušara.
 

Amerika trlja ruke

Potencijalni ekonomski, ali i politički gubici koje bi SAD pretrpele u slučaju gašenja evra su zanemarljivi. Naprotiv, SAD bi time učvrstile položaj dolara kao rezervene svetske valute. Oni bi, na neki način želeli propast evra jer dolarsku prednost žele da zadrže što duže i po svaku cenu, pogotovo ako tu cena plaća neko drugi.
Pad dolara iako dramatičan, nema dramatične posledice po američku ekonomiju. Amerika se zadužuje u dolarima, kupuje robe od kojih se mnoge iskazuju u dolarima i u pravilu, sve što uvozi dolarima i plaća.

On smatra da se evro neće održati kao valuta, a banke iz Italije i drugih država svoje depozite već pretvaraju u dolare ili kinesku valutu.


- U slučaju povratka na nemačku marku teško je reći da li će građani koji u banci imaju 50.000 evra imati na svom računu 100.000 nemačkih maraka, ali to će se utvrđivati na osnovu snage nacionalne valute u tom trenutku. Kad je reč o Srbiji, koliko će vredeti ulozi građana u evrima zavisiće od snage dinara u tom trenutku, ali i naših deviznih rezervi - upozorava Pušara.


Ima i stručnjaka koji su optimisti, pa tako ekonomista Ljubomir Madžar kaže:
- Verujem da će evro kao valuta EU opstati jer će zemlje članice iznaći političku volju i da će evro biti spasen - zaključio je Madžar.


Kakva god da sudbina evra bude određena 9. decembra na Evropskom savetu, povratak na nacionalne valute značio bi jako slabe drahme, lire, pezete, a veoma jaku nemačku marku ili francuski franak. To bi automatski značilo skup nemački izvoz, a kad nema izvoza nema ni zapošljavanja i tako redom.


Stoga, kako je uzjavio jedan neimenovani zvaničnik Evropske centralne banke - Nemačka će na kraju možda i platiti dva triliona dolara za opstanak evra, jer je to njoj u većem interesu nego, recimo Grčkoj.
 

Političko pitanje

- Čini se da će u opstanku evra više odlučivati politika, a ne ekonomija. Ako bi jedna od zemalja zone evra odustala od evra, napravilo bi domino efekat u ostalim zemljama. Situacija ne bi ni približno bila ista kao pre dvevet godina kada se iz nacionalnih valuta prelazilo na evro. Ako bi došlo do situacije da se vraćamo na nemačku marku, to bi ugrozilo nemačku privredu, tako da je ključno pitanje koliko bi to koštalo celu zonu evra - pita se ekonomista Dušan Uzelac.

 


Težak povratak na stare valute

Dobra, stara, nemačka marka

Ekonomista Jovan Ranković smatra da je svaka prognoza ovako duboke krize nezahvalna.


- Nema ni govora da bi u slučaju propasti valute EU odnos prema nemačkoj marki odnos bio kao pre devet godina. Izvesno je da će neke države članice zone evra da ukinu evro, ali će svaka od njih imati veliki problem povratka na staru valutu.

Sutra: I dijaspora strahuje od kraha evra

POVEZANE VESTI

Petak 25.11.2011. 12:12
Nemacka pristaje na objedinjavanje evropskog duga, parama svojih gradjana izvlaci zaduzene zemlje i zauzvrat dobija centralno evropsko ministarstvo finansija a potom i pravu centralnu evro-vladu i cak i nominalno postaje gospodar Evrope. Cica mica i gotova prica. Ponovo su (kao nekad) sklopili s Rusima pakt o miru (ovaj put gasni), samo je pitanje sta ce V.Britanija da uradi da bi to osujetila. I tako...sviranje k...
Petak 25.11.2011. 20:26
Због судбине евра моје очи сузе а осећам и свраб негде испод гузе.
Petak 25.11.2011. 14:56
Sve je izvesnije da je scenario veoma moguc i da vise niko ne iskljucuje tu mogucnost. Ne razumem samo zasto francusku svrstavate u isti kos sa Nemackom kada je poznato da imaju dug od 1900 milijardi i da se uveliko spekulise o iminentnom gubljenju AAA kreditnog rejtinga. Cak i Nemacka koja vodi EU bankarski sistem i cijoj ekonomiji aktuelan sistem najvise imponuje, ovih dana ima problema sa zaduzivanjem na trzistu. I jos jedna neistina je to da je francuski franak bio jak pre evra? Svima nama je poznata nemacka podrska posrnuloj francuskoj valuti u zamenu za podrsku otcepljnja hrvatske od SFRJ. Francuzi su se prisljamcili uz svabe iz interesa.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online