Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 06.01.2011.
13:00

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Božićna trpeza

Trpeza za Božić je, posle četrdesetodnevnog posta, obavezno mrsna. Predlažemo nekoliko recepata koje možete spremiti za predstojeće praznike.

Pošto označava kraj četrdesetodnevnog posta, Božić je uvek mrsan dan. Običaj kaže da se po dolasku iz crkve i pričešća posle posta svi ukućani obredno omrse.
Pored raznoraznih mrsnih đakonija, na trpezi se obavezno mora naći i česnica. Ovaj obredni hleb pravi se pre izlaska sunca, od belog brašna, sa "nenačetom vodom i mašću, bez kvasca. Testo se razvlači na tanke listove neparnog broja i slaže u tepsiju.


Česnica

Za njeno mešenje potrebno vam je kilogram belog brašna, dve kašike masti, pola litra mlake vode, prašak za pecivo i so. I ne zaboravite, u testo pre pečenja obavezno ubacite metalni novčić.


Priprema:


Mlaku vodu sipati u posudu u kojoj je brašno, dodati so, rastopljenu mast i prašak za pecivo. Zamesiti testo i ostaviti da stoji. Oblikovati česnicu kao pogaču, u nju stavite novčić i ukrasiti je po želji. Česnicu peći najpre na jakoj, pa na slabijoj vatri dok ne porumeni. Kada je pečena, uvijte je u krpu da malo odstoji i dok je još topla iznesite je na trpezu.

Sos od rena kao prilog

Ovaj sos se vrlo brzo i lako pravi pošto se ne kuva a jako dobro ide uz pečenje.

Sastojci:


3 kašike rena
1 kašika senfa
2 kašičice sirćeta (ako ren nije iz tegle gde je već stavljeno sirće)
50g prezli
1/2 kašičice šećera u prahu
3dl kisele pavlake, so

Priprema: Sve ove sastojke dobro izmešati ostaviti malo u frižideru i poslužiti.

Možete za ručak umesiti i srpsku pogaču, po receptu koji se na selu koristi od davnina.

Sastojci:


1kg brašna
1 kašika masti
4dl vode
malo soli
1 kvasac

Priprema:

Brašno i mast natrljati dlanovima, dodati so, izdrobljeni kvasac (ako je suvi) a ukoliko je svež staviti ga u mlaku vodu da naraste, pa zamesiti testo srednje tvrdoće. Izručiti testo na dasku i mesiti dok ne počnu da se stvaraju mehurići. Što duže mesimo pogača će biti šupljkavija. Namazati pleh sa masti, razvući testo po tepsiji i ostaviti jedan sat na toplom mestu. Pre pečenja pogaču izbosti viljuškom.

Pitice od povrća

Za predjelo, možete pripremiti pitice od povrća, lagano jelo koje vam neće teško pasti posebno ako ste dugo postili.

Sastojci:


400 g brašna
100 g svinjske masti
500 g mešanog povrća

1 pavlaka
biljni začin, sok od limuna
biber, so.

Priprema:


Brašno, dva prstohvata soli i mast sipajte u posudu i sa vodom zamesite testo. Hladite ga oko 30 minuta. Rernu zagrejte na 190 stepeni. Testo rastanjite, napravite veće kuglice, probodite ih na par mesta i pecite oko 15 minuta. Skuvano povrće sitno iseckajte, pomešajte ga sa majonezom i začinite solju, biberom, kao i sokom od limuna. Ovako napravljenim nadevom punite kuglice testa i pre serviranja ukrasite ih grančicama začinskog bilja.


Pileće rolnice

Sastojci:


4 fileta od pilećeg belog mesa
150 g mlevenog mesa
veća glavica luka
2 kašike rendanog sira
40 g putera
zeleni začini po želji
oraščić, so, biber.

Priprema:


Mlevenom mesu dodajte rendani sir i začine. Smesom premažite filete, urolajte i uvaljajte u brašno. Posebno izdinstajte na puteru sitno seckani luk, a zatim pržite rolnice nekoliko minuta. Po završetku isecite rolnice na kolutove i služiti ih tople.


Kako ispeći prase

Prase treba dobro posoliti dva do tri sata pre pečenja. Povremeno ga okretati, a neposredno pre pečenja odstraniti suvišnu so.

Reš kožicu ćete dobiti ako prase pre stavljanja u rernu i jednom za vreme pečenja premažete crnim vinom. Da bi meso bilo meko, pola sata pre nego što ga izvadite iz rerne prelijte ga čašicom konjaka.

Preporučuje se i da u pleh za pečenje stavite rešetku tako da meso ne leži u masnoći. Tako će para dopreti sa svih strana, a meso će biti meko i sočno.

Božićna torta

Za koru je potrebno (potrebne su 3 kore):

- 4 belanca
- 150 g šećera
- 150 g mlevenih lešnika
- 1 kašika brašna
- malo soli

Fil I:

- 12 žumanaca
- 350 g šećera
- 50 ml mleka
- 350 g putera
- 2 vanilin šećera

Fil II:

- 500 ml slatke pavlake
- 2 učvršćivača za pavlaku
- 150 g mlevenih lešnika
- 1 kašika šećera
- 3 kašike šećera u prahu
- 1 vanilin šećer

Glazura:

- 300 g čokolade
- 150 g bufera

Ostali materijal:

- 2 slatke pavlake
- 50 g čokolade
- celi lešnici

Priprema:

Belanca dobro umutiti, dodati so, dodati šećer i nastaviti još 15 minuta sa mućenjem. Dodati brašno, mlevene lešnike, pažljivo masu izjednačiti, sipati u pleh postavljen papirom za pečenje i staviti da se peče na 200°C 10 minuta, smanjiti temperaturu na 180°C stepeni i nastaviti sa pečenjem još 10-15 minuta, u zavisnosti od šporeta. Pečenu koru prebaciti na tacnu, skinuti papir na kome se pekla i ostaviti da se ohladi. Postupak ponoviti još dva puta na isti način.

Ohlađene kore spajati pripremljenim filom, preliti glazurom, ukrasiti po želji i do služenja ostaviti u frižider da stoji.

Fil I - Žumanca umutiti sa šećerom, dodati mleko i staviti na pari da se kuva (uz mešanje oko 1,30 h). Masu ostaviti da se ohladi, pa pomešati sa umućenim buterom i vanil šećerom.

Fil II – Pavlaku umutiti sa učvršćivačem. Dodati šećer u prahu, lešnike pomešane sa kristal i vanilin šećerom pa masu izjednačiti.


Glazura – Čokoladu i puter na slaboj temperaturi otopiti, promešati i vruće preliti preko torte.


Slaganje torte: kora + jedan fil + kora + drugi fil + kora + glazura + dekoracija.
Lešnike staviti u pleh i na 100°C stepeni 10 min. zagrejati, ostaviti da se ohlade, a zatim koristiti. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online