Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.01.2012.
12:07
B. Grujić - Vesti A

Krah poljoprivrede (2): Srpsko-hrvatska šećerna repa

Paori u Banatu još nisu zavijeni u crno, ali takav epilog uveliko iščekuju. Željko Pajić, vlasnik zemljoradničke zadruge Zejku iz sela Torak u opštini Žitište, deli mišljenje šezdesetak svojih kooperanata da im se zbog ulaska u EU loše piše.

Uvoziće nam GMO: Darko Mijanović
 


- Malim subvencijama, koje iznose 14.000 dinara (oko 130 evra) po hektaru i kasne i po godinu dana, država već čini veliku nepravdu i zlo poljoprivrednicima. Nema nikakve računice za te pare nabavljati moderniju i skuplju mehanizaciju. Ne bih da imenujem, ali

Krah poljoprivrede:

1. Gladan seljak na evropskom putu

poznajem sigurno desetak ljudi, koji su, malo brzopleto i poneti nekim obećanjima, kupovali traktore i za 150.000 evra, naravno zadužujući se kreditima kod banaka. Sada grcaju i prodaju imovinu da bi otplatili rate kredita. A seljak iz susedne Hrvatske, gde su državne subvencije 350 do 400 evra po hektaru, masovno dolaze u Vojvodinu i kupuju šećernu repu, koju plaćaju 50 evra po toni ili hektaru kako hoćete. Tu repu voze u Hrvatsku i tamo je prodaju kao da su je sami proizveli, a ostaje im i sasvim lepa razlika, od koje više nego komotno žive - ogorčen je Željko.

Srpski paor u kreditu do guše: Željko Pajić

Darko Mijanović iz sela Klek, nadomak Zrenjanina, bavi se stočarstvom i zemljoradnjom i obrađuje 20 hektara zemlje, pola u sopstvenom vlasništvu. Mehanizaciju je kupio sam - na kredit.


- Sve bivše jugoslovenske republike imaju znatno veće subvencije, nego mi. To je naš najveći problem i država treba da ga reši. Kod nas se zna čime je stoka hranjena i kako je odgajana, a ko će garantovati za meso iz uvoza da li je njihova stoka jela genetski modifikovan kukuruz, sojinu sačmu i slično... Tržište je, naravno, veliko, pa ko voli, neka bira... A svi znamo kakav je standard naših građana - kaže Mijanović, koji sa ženom i dva sina brine o gazdinstvu.


Janoš Balint, proizvođač povrća iz sela Mihajlovo, kaže da je jedino siguran u kvalitet domaćih proizvoda.


- Imao sam priliku da vidim kako rade kolege u Austriji. Možda oni zemlju obrađuju savremenijim traktorima, ali nešto se tu meni nije dopalo, sve mi to nekako miriše na genetski inženjering i ne bih nikako voleo da se kod nas u Vojvodini pojavi takvo povrće. Zna se tačno kako miriše paradajz, kako paprika sa domaće zemlje. Video sam tamo, u Austriji, na toj istraživačkoj i edukativnoj ekskurziji, kako izgleda sumnjivi karfiol, a još mi je sumnjiviji bio patlidžan. Da se čovek uplaši i naježi od straha. Mene evo ta jeza i sad obuzme, pri pomisli, ne daj bože, da moja deca moraju da jedu tako nešto. Džaba njima jeftino povrće iz Evropske unije - odmahuje rukom Janoš.
 

Povrće bez ukusa
Tibor Čonti iz sela Jankov Most kod Zrenjanina godinama gaji paradajz u plastenicima.
- Kupiti domaći paradajz i onaj koji je nekim čudnim putevima stigao iz Španije, sigurno da nije isto. E sad što će njihov biti možda jeftiniji, jer je oslobođen plaćanja carine prilikom uvoza, ide na dušu države. Ali, osim što se i jedan i drugi proizvod nazivaju paradajzom, nikakvih drugih sličnosti nema. I do sada smo preživljavali bez velike pomoći države, valjda ćemo i nadalje - ubeđen je Tibor.

Sutra - Krah poljoprivrede (3): Uvozićemo belaj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online