Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 31.01.2012.
13:37
B. Đokić - Vesti A

Srpski rudari žive u srednjem veku

Svake godine osam do 12 radnika na kopovima pogine, dok 150 do 180 bude teško povređeno, a mnogi nemaju nikakvu zaštitu na radu niti pomoć mehanizacije.

Aleksinački rudnik se nije mnogo promenio od kraja 19. veka

Političari se rudara sete samo uoči izbora, ali i tada se sve svede na slatka obećanja. Srpski rudar danas radi u uslovima kao u srednjem veku i rade u nemogućim uslovima. Plate se kreću od 20.000 do 80.000 dinara, a mnogi rudnici su u stečaju.


Nedavno se navršilo dve decenije od najveće rudarske nesreće u Srbiji, kada je u Aleksincu poginulo 90 rudara. Jedna od najvećih tragedija nije zaboravljena, ali se za to vreme nije mnogo toga promenilo u uslovima rada, pa rudarstvo i dalje spada među najopasnija zanimanja u Srbiji.


Afrički uslovi rada
Svake godine osam do 12 radnika u srpskim rudnicima pogine, dok 150 do 180 bude teško povređeno. Jedan od glavnih razloga je što se način rada decenijama nije značajno promenio, pa u 21. veku rudari najčešće i dalje mlate krampovima. Loše privatizacije nekih rudnika i dovođenje neprofesionalnog rukovodstva uticalo je da broj stradalih rudara bude isti kao u zemljama trećeg sveta.

Doručak u rudniku zlata kod Majdanpeka


U Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja kažu da se najčešće nesreće u rudnicima dešavaju na površinskim kopovima, gde se rudari dva, do tri puta češće povrede, nego u podzemnim rudnicima. Broj nesreća se ne smanjuje, pa ostaje relativno veliki broj rudara koji tragično gube živote svake godine.

Goran Nikolić

Goran Nikolić iz Sindikata Ibarskih rudnika objašnjava da se u srpskim rudnicima i dalje radi starim metodama, većinom ručno, bušenjem ili miniranje, daleko od tehnologije u savremenim evropskim rudnicima.


- Obično je uzrok nesreća ljudski faktor. Tome pomaže i činjenica da danas i dalje većinu fizičkih poslova obavljaju rudari, jer nemamo mehanizovan način otkopavanja, pa se obično sve radi ručno. Kada bi se uvela mehanizacija u širu upotrebu, rudari bi bili mnogo sigurniji i ne bi bili izloženi tako velikim fizičkim naporima - kaže Nikolić.




Metan vreba
Da je posao rudara jedan od najtežih, odavno je poznato. Međutim težak fizički rad, otežan je i teškim ekonomskim prilikama u državi koja je iz tranzicije uletela u krizu. Na to upozorava Zlatko Dragosavljević, državni sekretar u Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja.


- U Srbiji postoji 270 rudarskih kopova, kao i veliki broj kamenoloma. U ovoj grani privrede radi oko 25.000 ljudi. Mi redovno šaljemo inspekcije, ali uprkos tome tokom 2010. godine imali smo osam poginulih rudara i oko 120 teško povređenih. Uglavnom je reč o pojedinačnim nesrećama, a poslednju veliku nesreću imali smo 1998. godine, kada je u eksploziji metana u rudniku Soko poginulo 29 rudara.

Problem predstavljaju rudnici u kojima je urađena loša privatizacija. U nekima se nije vodilo mnogo računa o zaštiti na radu, a vlasnici nisu bili stručni za ovaj posao. Takav je primer firma Magnohrom, u čijem rudniku nije urađen dobar sistem zaštite, pa je ugovor o prodaji raskinut - objašnjava Dragosavljević.
 

Samospasilac
- Najveća opasnost po rudare predstavlja metan, prodor vode i urušavanje zemlje u jamama. Iako je poslednjih godina dosta urađeno na bezbednosti, uslovi u srpskim rudnicima su daleko od uslova zemalja EU, pa čak i ruskih ili poljskih, koji su najveći proizvođači uglja u podzemnim kopovima - kaže Drago Milinković, rukovodilac Zaštite na radu u rudniku Resavica. - Uspeli smo da u svim rudnicima instaliramo najsavremeniju opremu za ventilaciju. Svaki rudar prilikom rada u jami poseduje aparat "samospasilac", koji im omogućava da u slučaju pojave metana ili eksplozije, mogu da dišu, dok ne stigne pomoć ili izađu iz jame.

 
Sumnjive beneficije
Rudarske kompanije u Srbiji zapošljavaju oko 25.000 radnika, a broj zaposlenih u rudnicima sa podzemnom eksploatacijom iznosi od 5.500 do 6.000 radnika. Među najvećim rudnicima su površinski kop Rudarskog basena Kolubara, koji je u sastavu Elektroprivrede Srbije, i rudnici bakra Rudarsko-topioničarskog basena Bor. Rudari imaju beneficirani radni staž, ali ne mogu samo po tom osnovu da odu u penziju, ako ne ispune i drugi uslov koji se odnosi na starosnu dob.

 

Junak s lopatom
U vreme SFRJ rudar je imao priliku da postane junak javnosti a da ne mora da učestvuje u rijaliti šou programu. Alija Sirotanović, rudar iz Breze, našao se na novčanici od 10 dinara i proglašen je herojem socijalističkog rada. Postao je slavan kada je oborio svetski rekord u kopanju uglja. Alija je postao i zvezda pesme "Srce, ruke, lopata", koju mu je posvetila grupa Zabranjeno pušenje.


(Istraživačka priča je podržana od dansku Asocijacije za istraživačko novinarstvo i projekt SCOOP)

POVEZANE VESTI

Četvrtak 02.02.2012. 12:30
Sto je smesan ovaj Goran Nikolic,dao sliku od pre 15 godina kada jos nije bio sindikalac i nije se udvarao direktorima!Sada ga ima 130 kg i mali je boss,sve sto je radio,radio je za svoju korist!A o direktorima tek da ne pricamo,oni nam kroje sudbinu kako zele.Ponasaju se kao mali bogovi,kao da nisu ljudi a mi obicni rudari kao da smo niza bica!Zato je smesno i tuzno da polozaj rudara komentarisu oni koji su i doprineli da rudar danas ima platu u proseku svih plata u republici a neki i manje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online