Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
27
Petak 24.02.2012.
11:17 >> 17:01h
Mondo A

Zadovoljan sam dogovorom

Delegacije Beograda i Prištine postigle su danas u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova, rekao je danas šef beogradskog tima Borislav Stefanović. Dogovor je, tvrdi Borislav Stefanović, šef tima Beograda, "potpuno u skladu s nacionalnim interesima Srbije. Nije prihvaćen zahtev da u fusnotu ispod imena Kosova bude ubačen deo o deklaraciji o proglašenju nezavisnosti Kosova".

Pregovori završeni: Borislav Stefanović i Edita Tahiri
 

Postignut je dogovor da u regionalnom predstavljanju Prištine u fusnoti stoji Rezolucija 1244 i savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde. Dogovor je postignut oko varijante kojoj se Priština snažno protivila proteklih desetak dana.

Priština je tražila da se izbaci Rezolucija 1244, a u fusnotu doda Deklaracija o nezavisnosti.

U tekstu fusnote pisaće: "Ovaj naziv, bez prejudiciranja statusa Kosova, u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova", javlja RTS.


"Zadovoljan sam ishodom s obzirom da su svi naši interesi potpuno zaštićeni", rekao je Šef pregovaračkog tim Beograda u dijalogu sa Prištinom Borislav Stefanović za Radio Beograd, dodajući i da su i smernice i zahtevi s naše strane u potpunosti su ispunjeni.  

Prethodno su stizale kontradiktorne informacije o toku dijaloga. Naime, najpre je javljeno da je on završen, ali je ubrzo preneto da taj sastanak ipak nije gotov.

Pregovarački timovi Beograda i Prištine jutros su nastavili razgovore o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima, koji su noćas prekinuti.

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović prethodno je rekao da se dijalog vodio u vrlo teškoj atmosferi i da je za to odgovorna prištinska delegacija. Stefanović je rekao da je u dijalogu došlo do delimičnog približavanja stavova u smislu utvrđivanja same fusnote, mada je to i dalje najveća tačka sporenja.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije (EU) za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić potvrdila je danas da su Beograd i Priština postigli sporazum o regionalnom predstavljanju Kosova i zaključili tehnički protokol o implementaciji sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.


Kocijančić je na konferenciji za novinare u Briselu rekla da se na osnovu sporazuma Kosovu omogućava da učestvuje na regionalnim skupovima, potpisuje sporazume i nastupa u svoje ime na tim forumima, a do sada je sporazume u ime Kosova potpisivao UNMIK.

POVEZANE VESTI

Petak 24.02.2012. 11:26
Gde je SPC da spreci izdaju..sto se ne oglase ti komunisticki popovi...ljudi verujte u Gospoda naseg Isusa Hrista i veru pravoslavnu a ove komunjare u mantijama zaboravite....sada cujte rezultate pregovora i nemojte biti iznenadjeni
Petak 24.02.2012. 11:27
Bili koji dogovor koji ste postigli moze biti samo na stetu SRBIJE I PROTIVAN USTAVU...DAKLE NEVAZECI.
Petak 24.02.2012. 11:27
...ovlashcena delegaCIjA Srbije?....ko ih je ovlastio?...NAROD NIJE...o chemu su pregovarali sa lopovima?...NEZNA SE...i na kraju....ZASHTO PREGOVARATI SA LOPOVIMA I OTIMACHIMA???....POSHTEN CHOVEK TO NE RADI....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online