Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
17
Petak 02.03.2012.
12:01

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 71
A

Za datum daju i sever Kosmeta

Srbi sa severa Kosmeta, pored pritisaka Albanca i Euleksa, sada su izloženi i brojnim ucenama koje stižu - iz Beograda. Sagovornici "Vesti" tvrde da je Srbija spremna da se odrekne institucija na severu Kosmeta u zamenu za dobijanje datuma pregovora za članstvo u Evropskoj uniji.

Poslednja odbrana: Srbi s Kosmeta ogorčeni na politiku Beograda i EU
 

Da situacija u južnoj srpskoj pokrajini ide u tom pravcu može da posvedoči svako ko ovih dana na Kosmet uđe iz uže Srbije preko prelaza Brnjak i Jarinje. Od Euleksa svaki putnik "na granici" dobija pisano upozorenje da je dužan da plati carinu i akcizu, a narednih dana trebalo bi da zaživi i plaćanje obaveznog osiguranja za sva vozila koja iz Srbije ulaze na teritoriju "susedne države".


Planom koji je sačinjen još 2009. godine, a s kojim se Srbija složila, sva akcizna i takozvana komercijalna roba na Kosovo će ulaziti preko Merdara, nešto od ove robe prolaziće i preko Brnjaka, ali će morati na carinjenje u južnu Kosovsku Mitrovicu.


- Preko Jarinja će moći samo putnička vozila koja prevoze robu u vrednosti do 175 evra. U praksi, ovo će značiti da će sve biti pod kontrolom Albanaca, da ćemo dažbine plaćati nezavisnom Kosovu i da ćemo naftu, na primer, morati da uvozimo ne preko naših preduzeća, već uz posredovanje Albanaca, što će drastično povećati cene, a izazvaće i nestašice i negodovanje naroda na severu Kosmeta - kaže Bojan Jakovljević, preduzetnik iz Leposavića.
 

Integrisana carina

Na prelazima se trenutno nalaze policajci i carinici Euleksa i "nezavisnog Kosova".
Očekuje se i skoro formiranje takozvane integrisane carine gde će, u sadašnjoj međuzoni, pod istim krovom sedeti predstavnici Srbije i Kosova i svako će naplaćivati ono što je svojim zakonima predvideo.

- Ni tu neće biti kraj našim mukama, pripremaju nam se još gore stvari: izvesno je da će neposredno pred održavanje izbora Srbija dobiti i datum za pregovore za članstvo u EU, a to će morati da "plati" prekidom platnog prometa na Kosovu i Metohije, što će odmah proizvesti ukidanje većine srpskih institucija. Škole i zdravstvo će ostati u nadležnosti Srbije, ali će plate prosvetnim radnicima Srbija uplaćivati preko Prištine. Pošto su zarade prosvetara - Albanaca u proseku oko 180 evra, i plate Srba će biti svedene na taj nivo, biće problema i s isplatom penzija, Srbija će davati mnogo novca, a raspoređivaće ga vlada Hašima Tačija, ne piše nam se ništa dobro, ni Srbiji, ako sve ovo zaživi, bez obzira na sve priče o Evropskoj uniji, neće biti dobro. Dok Srbija postane ravnopravan član Evropske unije biće svedena na beogradski pašaluku - dodaje Jakovljević.

Čuva "granicu": Nemački vojnik na Kosmetu
 


Dragan Pavlović iz Jarinje objašnjava da su Srbi do sada bili upućeni na opštinu Raška.


- Tamo smo išli na pijacu i prodavali stoku, mleko, sir i kajmak, kupovali brašno, stočnu hranu, veštačko đubrivo.... Sad više ni prase ili jagnje, ako ga ne prodamo u Raški, bez carine nećemo moći da vratimo kući - zaključio je Pavlović.
 

Nemoćni protiv EU, Tačija i Beograda

Vlasnik trgovinske radnje iz okoline Zvečana Mirko Virijević kaže da i dalje robu prebacuje "preko brda", alterntivnim putevima.
- Ako me nateraju da uvozim samo preko Merdara, što je krug od oko 200 kilometara, sve ću morati da poskupim, a svi ćemo ispaštati. Bojim se da će mnogi koji imaju gde da odu otići. Naša država nas je prodala i ostavila na milost i nemilost Albancima. Mislim da smo nemoćni da se suprotstavimo Tačiju, Beogradu i Evropi - kaže Virijević.

Džaba glasali na referendumu

Sednica Skupštine opštine Leposavić na kojoj je trebalo da se verifikuju rezultati nedavno održanog referenduma juče nije održana jer nije bilo kvoruma. Pošto referendum nije dobio verifikaciju odbornika Skupštine opštine, smatra se nevažećim.


Odbornici opozicije kažu da je bojkot naručen iz Beograda i da se na sednici nisu pojavili odbornici Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije koji čine skupštinsku većinu.
 

Ogromni pritisci

Očekuje se da sa verifikacijom rezultata referenduma u Zvečanu, Zubinom Potoku i Kosovskom Mitrovici neće biti problema jer je tamo opozicija u ubedljivoj većini. Međutim, i u ovim opštinama pritisci su ogromni, ljudi se kolebaju, pa su moguća razna iznenađenja.

Zanimljivo je da su sednicu bojkotovali i neki odbornici SPS-a koji su glasali za održavanje referenduma i koji su organizovali izjašnjavanje građana i sami s porodicama glasali na referendumu. Podsetimo, predsednik opštine Branko Ninić i odbornik Demokratske stranke su od početka bili protiv izjašnjavanja građana na severu Kosmeta.


Opozicija u Leposaviću će ponovo pokušati da zakaže sednicu Skupštine opštine i verifikuje rezultate referenduma: neizvesno je da li će u tome uspeti jer će se pritisci iz Beograda na odbornike DS-a i SPS-a dodatno pojačavati, pod pritiskom su i odbornici nekih grupa građana i manjih lokalnih partija.


Inače, u ovoj opštini DS i SPS vladaju tankom većinom, sa samo dva glasa više od opozicije.

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 12:16
Prodali su vas......tretiraju vas kao otpad Srbije.....mrze vas...Vi ste im teret na njihovom putu ludila ! Ne zanimaju njih problemi obicnih ljudi..samo prokleta vlast! IZDAJNICI SRPSKOG NARODA MARS IZ SRBIJE!
Petak 02.03.2012. 12:40
Питам се, питам... да ли је овај наш народ малоуман, ретардиран, дрогиран или нешто слично, кад тако дуго трпи, па чак и оловком на изборима потврђује прихватање понижења, издаје, лудила...? Да ли имамо право да продајемо земљу и будућност своје деце?
Petak 02.03.2012. 12:55
zasto sam na svabe jurisao dzabe,sada ce da se slavi ambari su puni,kod pojedinaca
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online