Utorak 30. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
16
Petak 02.03.2012.
12:37 >> 13:30h
Beta A

Tadić: Kandidatura veliko ostvarenje

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU najava dolaska boljih dana i istakao da je to veliko ostvarenje, mada ne i epohalno.

"Epohalno će biti kada Srbija pređe začaranu granicu i uđe u EU sa mogućnošću da koristi sve potencijale i fondove. Srbija je nedvosmisleno na dobrom putu, reforme u svim domenima društva se odvijaju na dobar način - pravosuđe, privreda i ljudska prava i slobode", rekao je Tadić na konferenciji za novinare u Predsedništvu Srbije u Beogradu.

On je čestitao građanima Srbije kandidaturu za članstvo u EU rekavši da je to njihovo ostvarenje.

"Uslovi za datum početka pregovora jesu nastavak dijaloga o rešavanju problema na Kosovu u oblastima energetike i telekomunikacija i funkcionisanje Euleksa i Kfora na celoj teritoriji Kosova. Srbija je privržena ostvarenju tih ciljeva, a uslov je i
nastavak unapređenja saradnje i poverenja sa zemljama EU", rekao je Tadić.

On je ocenio da je u atmosferi poverenja lakše rešavati i probleme u tehničkom dijalogu, a to je nedovoljno vidljiv rezultat kandidature, i dodao da je Srbija značajno unapredila odnose s kljucnim zemljama EU posle završetka saradnje s Haškim tribunalom.

Tadić je kao konkretnu korist od kandidature naveo to što Srbija od danas ima poseban status u EU i sve zemlje je gledaju kao državu koja će postati članica EU, i da je kandidatura bitna i sa stanovišta stranih investicija koje su uslov za modernizaciju privrede.

"Velika je korist u tretmanu velikih potencijalnih investitora, jer oni prvo pitaju o nivou statusa kandidata za EU. Plasman sredstava u zemlju koja je kandidat ne podleže dodatnim rizicima", rekao je Tadić, i dodao da Srbija od danas ima pravo na zastavu EU i pravo da učestvuje na forumima EU.

Predsednik Srbije je istakao da status kandidata "nije direktna materijalna prinadležnost", ali je prvenstveno garancija za sigurnost stranih investija, bez kojih nema novih i dobro plaćenih radnih mesta.

"Siguran sam da i oni koji su planirali da odu iz zemlje danas razmišljaju da ostanu, i to je jedna dobit", rekao je Tadić.

Upitan da li ima razloga za slavlje zbog kandidature, on je odgovorio da "lično ne slavi skoro ništa u životu, rođendane, niti druge slične obljetnice", jer je "radno orijentisan".

"Ali, dobro je da ljudi nešto proslave i daju sebi oduška. Slavlje ima i funkcionalnu odrednicu, jedna faza se završava a druga počinje", rekao je predsednik Tadić. 

POVEZANE VESTI

Petak 02.03.2012. 12:51
VEC STAVIO KECE SIPTARSKO NA GLAVU?
Petak 02.03.2012. 13:50
Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je dobijanje statusa kandidata Srbije za članstvo u EU najava dolaska boljih dana i istakao da je to veliko ostvarenje, mada ne i epohalno. Da nece i FLEKAVI NOBELOVU NAGRADU?
Petak 02.03.2012. 13:50
Е попео си се дубоко мфтија Тадићи ! Нека ти Бог врати. Стигле те српске сузе, и тебе и твоје шефове, и твоје инструменте !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online