Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 21.03.2012.
07:11
S. M. Tomić - Vesti A

Tamna strana privatizacije (4): Robijaši najbolji biznis

Kompanija CCA najveći je pojedinačni privatni vlasnik američkih zatvora, čak 39 odsto kaznionica, pa je u prilici da od saveznih država otvoreno traži garancije da će popunjenost njenih objekata biti veća od 90 odsto?! Kompanija zauzvrat nudi veliki broj novih kaznionica kako bi pomogla državnom budžetu.

Jedan od 100 Amerikanaca danas je u zatvoru, što je rekord u kome je korporativni biznis prepoznao svoju šansu! O radnoj snazi u zatvorima, za koju ne važe prava kao za radnike na slobodi, brine se Unikor, profitna korporacija, koja je izrasla u 39. vladinog ugovarača sa 110 fabrika u 79 zatvorske jedinice. Robijaši rade za velike multinacionalne korporacije kao što su Motorola, Majkrosoft, Boing, Revlon, Ševron, Viktorija sikret...

Država Arizona, piše "Njujork tajms", uskoro raspisuje tender za privatizaciju devet od ukupno 10 zatvorskih kompleksa, u kojima je trenutno 40.000 robijaša. Arizona se na ovaj potez odlučila zbog budžetske stiske, kao i njene prethodnice. Novost je

Moderno roblje


Naomi Klajn, poznata kanadska novinarka i analitičarka jezivih procesa današnjice u knjizi "Doktrina šoka - uspon kapitalizma katastrofe", objasnila je grubost međunarodnih korporacija koje uvode najgrublji kapitalizam tako što su ustanovile slobodno tržište, gde su se malobrojni besramno obogatili, a obični ljudi nemaju ni za mleko.

to da Arizona ima 127 zatvorenika koji čekaju smrtnu kaznu, pa će ovo biti prva država koja prodaje svoj monopol da nekome, po zakonu, oduzme život.


Ako vas danas u Americi poseti poreska inspekcija, to je zato što je država odlučila da sprovede istragu, ali sami inspektori će najverovatnije biti iz privatne kompanije. Zasad su najveći međunarodni aerodromi u Americi u državnim rukama, ali je Centralna američka banka (Federalne rezerve) privatna svojina, pa kontrola štampanja državnog novca - ne postoji.


Gradske vlasti u Detroitu nedavno su objavile da će zbog smanjenja budžeta svakog dana sve policijske stanice biti 16 sati zatvorene za javnost. Grad je pred bankrotom, pa sprema rasprodaju od ostrva Bel do tunela Detroit Vindzor. Grad Skrenton u Pensilvaniji duguje 30 miliona dolara u platama policajcima i vatrogascima.


Nekada su javne službe u celom svetu predstavljale društvenu odgovornost, ali i kolektivno dobro svih građana. Uskoro to više neće biti ni vazduh. 

Opelješena železnica


Na Novom Zelandu, gde je država tokom devedesetih privatizovala železnicu i feribote, novi vlasnici su nemilosrdno rasprodali sve što se moglo prodati. U julu 2008. vlada u Velingtonu je preko volje preuzela nazad opelješeni i još uvek neprofitabilni transport i vratila ga pod društvenu kontrolu, uz mnogo veće troškove od onih koji bi bili potrebni devedesetih.

Tamna strana privatizacije:

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online