Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 30.04.2012.
11:53
J. L. Petković - Vesti A

Radne akcije, više od uspomena (2): Soliteri iznikli iz baruštine

Na radnim akcijama od Triglava do Đevđelije nije učestvovala samo omladina Jugoslavije, bilo je tu mladih ljudi iz drugih zemalja, isto kao što su i naši momci i devojke odlazili na rad u Alžir ili Japan, započinje svoju priču Nedeljko Vuković (72), koji se kao student Pravnog fakulteta u Beogradu pridružio obnovi tadašnje Jugoslavije.

Početkom letnjih meseci na radne akcije je odlazila radnička i seoska omadina, a zatim bi im se, priča on, pridružili i studenti.


- Moja prva radna akcija bila je u Tabanovcima, 1960. Bio sam mnogo tužan kada sam posle 30 godina došao u te Tabanovce i morao da sečakam da pređem kroz granični prelaz. A sećam se kako nas je na jednu akciju ispratio Dobrica Ćosić rečima da kreće izgradnja puta dolinom Morave, da je to izuzetna prilika i događaj, jer se ne gradi put za vojsku, već za kretanje ljudi, put prijateljstva i bratstva, ne samo naroda Jugoslavije, nego i šire. Evo, tek sada se dovršava taj put.


Nedeljko podseća da je među većim akcijama bila i izgradnja Novog Beograda.


- To je bila jedna velika baruština. Kada sam došao da stanujem u Studentskom gradu, odatle smo do Brankovog mosta putovali otvorenim putem koji se zvao Zagrebački drum. Te 1959. nije postojala zgrada duž čitave te trase, samo kosturi hotela Jugoslavija i dovršavala se zgrada bivšeg SIV-a, sadašnje Palate Srbije.   

Radnim akcijama osim Novog Beograda, gradio se i Novi Zagreb i Nova Gorica, kao i mnogi privredni objekti. Malo ko zna da je temelje velikog giganta "Ivo Lola Ribar" postavila upravo tadašnja akcijaška omladina - dodaje Nedeljko.


U studentskim danima je, kaže, počitao misao koju i danas rado ponavlja - Mladost je jedna ogromna energija koja se može uporediti sa lopticom. Što se ona više stišće ili udara, ona više odskače! - Radne akcije su planski organizovane, u vreme kada se donose prvi petogodišnji planovi tadašnje Jugoslavije, da se napravi nešto korisno jer je država bila nerazvijena i industrijski i agrarno. Trebalo je od jedne zaostale primitivne zemlje poharane ratom graditi savremenu državu. Za to je prvi uslov bio dobra infrastruktura. Tada je preokupacija svakog mladog čoveka bila da u svemu, svim svojim bićem i ponašanjem služi za primer drugima. I tako je na radne akcije želelo da ide više momaka i devojaka nego što ih se moglo angažovati. Tako su nastali prekobrojni - priseća se Nedeljko i dodaje da je prava šteta što se istoimeni film sa Milenom Dravić u glavnoj ulozi ne prikaže na TV.


Sa posebnim sentimentom on se seća druženja na radnim akcijama. Tamo je i stekao nadimak Neđa, po kome ga znaju kolege brigadiri sa kojima je nedavno obeležio 50 godina druženja.


- Svi smo imali nadimke. Recimo, mom kolegi Jovanu je teško padalo da pojede marendu na trasi, kako smo to zvali, i onda bi otišao negde da ubere paradajz ili papriku, pa je zaradio nadimak Joca Povrćka. Imali smo veliki entuzijazam i želju da se dokazujemo. Nije nam smetalo što su nam prvih dana na akciji pucali dlanovi od žuljeva - seća se Nedeljko.


Pamti i da se još tada pričalo o raspadu Jugoslavije, pamti i razne karijeriste koji su se "probijali" ka vrhu koristeći mladost i Srbije, i Bosne i Hrvatske, kao i deo tadašnjeg državnog vrha, u nacionalističke svrhe.


- Podgrevali su nacionalizam, sve je toliko nabujalo da je došlo do raspada države, naše Jugoslavije - zaključuje Nedeljko i dodaje da ni ratovi koji su usledili nisu pokidali prijateljstva bivših brigadira rasutih po republikama bivše SFRJ. I tada su, kaže, jedni drugima bili drugovi

Očistimo Srbiju


- Današnji mlad čovek nije dovoljno zainteresovan ni za sebe ni za okolinu, a nema izgrađen ni pravi odnos prema odgovornosti i radu. Mora duboko u svesti da se izgradi odnos prema ljudima, prema okolini u kojoj se živi. I zato u poslednje vreme ima sve više kampanja sa pozivom - očistimo Srbiju, priča Nedeljko Vuković, nekadašnji visoki funkcioner policije.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online