Sreda 15. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Petak 15.06.2012.
12:12
J. L. Petković - Vesti A

Nikolić zatočenik Tadićevih grešaka

Međunarodna upravljačka grupa koju čine predstavnici država koje su priznale kosovsku državnost, mogla bi da donese odluku o okončanju nadgledane nezavisnosti Kosova, što podrazumeva zatvaranje Međunarodne civilne kancelarije, ocenjuje u razgovoru za "Vesti" analitičar Dušan Janjić.

Za Srbiju će to značajno promeniti stvari jer bi mogla biti prinuđena da o nekim temama direktno razgovara sa Prištinom koja će, po zatvaranju kancelarije, krenuti u proces evrointegracija, što opet otvara mogućnost i da stopira Srbiju na putu ka EU.

Dušan Janjić, politički analitičar
 



Hašim Tači najavljuje da će odluka o okončanju nadgledane nezavisnosti biti donesena 2. jula.
- Ne verujem da će se to tada dogoditi, ali će Međunarodna civilna kancelarija (ICO) biti zatvorena do kraja godine. To ne znači da će otići i druge međunarodne misije - ostaće Euleks, Unmik, Kfor.. Evropska unija želi da pojednostavi stvari i zalaže se za skoro okončanje nadgledane nezavisnosti, dok SAD i Velika Britanije pritiskaju Prištinu da implementira u potpunosti Ahtisarijev plan, i prilagode svoja zakonska rešenja i time ukine potrebu za ICO. Naravno, zavisi i od odnosa u međunarodnoj zajednici, kao i od ponašanja Srbije oko severa i pitanja energetike.
 

Borko se sakriva ispod stola

Sporazumi iz Brisela su napravili velike probleme.
- Borko Stefanović se ponaša ko malo dete kada zgreši, pa se sakrije ispod stola. Tačno je da na početku nije dogovoreno kako će se pregovori završiti - velikim sporazumom ili preko pojedinačnih sporazuma, ali svaki sastanak je praćan nekom vrstom zapisnika, kojih ima blizu 30 i tamo ne piše šta je ko rekao, već šta je dogovoreno. A, mi smo za sada imali prilike da vidimo samo jedan, mada je u poslednje vreme 5, 6 okačeno na sajt vlade Srbije. Videćemo kada ih Evropska komisija preda Tomislavu Nikoliću.

Koliko će ukidanje uticati na Beograd?
- U ogromnoj meri. Za mnoga pitanja i položaja Srba i srpskih institucija na severu, Beograd će biti upućen na direktne pregovore sa kosovskim vlastima. I zbog toga je Nikolić u pravu kada je najavio mogućnost političkih razgovora.

Ali, Srbija ne priznaje ni Ahtisarijev plan, ni ICO. Možda vlast odluči da zbog toga ingnoriše i promene na terenu?
- Pravili su velike greške oko Kosmeta, i to sada isplivava. Oni nisu imali nikakve, ni neformalne kontakte sa ICO. Trebalo je da prihvate neka rešenja iz Ahtisarijevog plana, po kome su nastale i srpske opštine i da imaju kontakte sa Srbima u kosovskim institucijama. Za ispravljanje tih grešaka je sada prilično kasno. A ICO i njihovi predlozi su bili bolji od Beograda, koji nije nudio ništa konkretno. Srbima je obećavao da će zaštiti njihov poseban status, a onda ih na pojedinim tačkama i prodavao.

Šta će ukidanje ICO značiti za Prištinu?
- Nakon toga dobiće upitnik za EU, i tada će de fakto postati zemlja u procesu za pridruživanje, sa istom procedurom za dobijanje statusa kandidata kao i Srbija. A, kada uđe u proceduru i potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, Srbiji lako može da se ispostavi uslov da ne može dalje da napreduje dok ne prizna Kosovo, ili ako Kosovo ospori Srbiju. Oni će ući u taj proces, jer većina država EU prihvata nezavisnost Kosova, i to će kvalitativno menjati poziciju Srbije koja će izgubiti prednost koju sada ima.
 

Skandalozni potez

Kakav to utisak odaje?
- Ljudi ne mogu da veruju da nije izvršena primopredaja dokumenata. To je ogromna šteta za ugled države - da Nikolić ide u Brisel po dokumenta koja mu nije dao njegov prethodnik. Skandal! Tu su laži ili sa jedne i sa druge strane, i ako je tako onda postoje osnovi za krivično gonjenje. I kakav utisak ostavlja da se međusobno tuže Tadić i Nikolić. A, Priština koristi ovu situaciju da izvrši pritisak.

POVEZANE VESTI

Petak 15.06.2012. 13:12
Ne mogu da vjerujem.Ispada da u DS-u su svi nepismeni krelci,kad su dozvolili da ih pleme "žedne prevede preko vode".Sa neprijateljima treba oprezno,koristiti i advokatske kuće,i domaće i strane(američke i židovske),plaćati lobiste.Ne mogu da vjerujem da lekcija iz 90-tih nije bila dovoljna.Nju je shvatio samo Dodik. Biće prije da je neko dobio pare od šiptarskog narko kartela
Petak 15.06.2012. 20:44
E O TOME SE RADI, DA JE SRBIJA ITI MALO OZBILJNA DRZAVA, POZVALA BI TADICA NA ODGOVORNOST, A NEBI MU NUDILA DA FORMIRA VLADU ! MAZOHIZAM !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online