Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Subota 28.07.2012.
13:09 >> 13:49h
B. Simonović - Vesti A

Deca glavom platila tuđu krivicu

Trinaest godina posle bezumnog i krvničkog bombardovanja Murina, varošice između Andrijevice i Plava, koje su NATO američki avioni izvršili u dva navrata 30. aprila 1999, porodice šestoro stradalih, prvenstveno troje dece, traže da im država Crna Gora plati kakvu-takvu nadoknadu na ime pretrpljenih bolova zbog gubitka najdražih - koliko da im podignu spomen-obeležje kao opomenu i onima koji su tog dana tako nemilice sejali smrt i onima koji nisu ništa učinili da preduprede i umanje stravične posledice.

Unesrećene porodice su same podigle spomen obeležje srtradalima
 

U sudnici Osnovnog suda u Podgorici, u kojem se raspliće ova dugotrajna sudanija, prekjuče nije bilo oka koje nije zasuzilo dok su Gordana Krdžić i njena ćerka Ivana svedočile kako su surovo izgubile trinaestogodišnju ćerku, odnosno sestru Oliveru i sestričinu, odnosno sestru od tetke Julijanu Brdar.

UBILE IH NATO BOMBE: Olivera, Miroslav i Julijana

- Kad je počelo bombardovanje majka i tetka su nas sklonile sa Kosova i poslale u Murino kod babe, uverene da nam je tu najsigurnije - počela je priču Ivana i nastavila.


- Tog strašnog dana, ne sluteći nikakvo zlo, ja sam sa sestrom Oliverom i sestrama od tetke Julijanom i Teodorom, otišla do obližnje prodavnice da kupimo što nam je potrebno da bi napravile kolače za mamu i tetku koje smo očekivale da nam dođu tog ili narednog dana sa Kosova. Olivera i Julijana su ušle u prodavnicu, a Teodora i ja smo ih čekale u blizini mosta na Limu. U tom trenutku Murino su nadletela dva aviona, od kojih jedan veoma nisko. Prestravljena Teodora je počela da vrišti, ja sam je zgrabila za ruku i potrčala prema obližnjoj stambenoj zgradi da se sklonimo, tako su nas učili na Kosovu. Sklonila sam Teodoru pod stepenište a ja sam se vratila da sretnem Oliveru i Julijanu. Nažalost, već je bilo kasno, jedna od sedamnaest bombi je pogodila malu prodavnicu, a u gomili šuta i građe ležala su njihova raskomadana tela...


Ojađena Oliverina majka Gordana, koja, kako je kazala, već trinaest godina nema sna, ispričala je da je decu sklonila iz kosovskog ratnog pakla i poslala ih kod babe u Murino, uverena da to ubogo mestašce ne može biti cilj suludih NATO američkih bombarderskih planova.


Porodice stradalih su posebno uvređene što se država Crna Gora ni kasnije nikada nije na adekvatan način odužila i ispoštovala nevine murinske žrtve, a njihov advokat Velija Murić smatra da je odšteta od po 35.000 evra koju traže minimum "kazne" za one koji nisu ništa učinili da preduhitre nesreću, a potom zaboravili i na pijetet koji su morali da ispolje prema nevinim žrtvama.
 

Kosa na krvavom kamenu


- Tog dana sam i ja umrla. Umesto Olivere i devetogodišnje sestričine Julijane u razorenom Murinu me dočekao krvavi kamen na kojem su još bili tragovi njihove kose - kazuje Gordana, ogorčena na državu Crnu Goru koja nije ništa učinila da na vreme upozori građane na opasnost, jer da je iko, makar jednom sirenom, najavio bombardovanje i Olivera i Julijana i još četvoro poginulih iz Murina bi i danas bili živi.


Žrtve


Iako Murino, mestašce na obali Lima, na sredokraći puta Andrijevica - Plav, nije bilo nikakav vojni i strategijski cilj, iako verovatno nije ucrtano ni u jednoj vojnoj mapi na svetu, NATO američki bombarderi su 30. aprila 1999. godine u dva navrata baš nad ovim mestom istovarili svoj smrtonosni tovar. Tom prilikom je poginulo troje dece - Olivera Maksimović, Miroslav Knežević i Julijana Brdar - i tri odrasle osobe -Manojlo Komatina, Milka Kočanović i Vukić Vuletić, a sedamnaest meštana je teško povređeno.

POVEZANE VESTI

Subota 28.07.2012. 13:12
још један "дар" од "развијене" и "напредне" западне цивилизације за нас мале и "затуцане".... НЕКА ВАМ ЈЕ ВЕЧНИ ПОМЕН, ДУШЕ АНЂЕОСКЕ !!!
Subota 28.07.2012. 13:50
Ето американци дођоше у исту раван са хрватима и муслиманима починивши злочин над српском децом. Страшно је подсетити се на овакве злочине и изливе зла без разлога. Проклет је свако ко убија недужну децу! Бог да вам душу прости мали анђели!
Subota 28.07.2012. 14:22
meni je jasno da je pola srbije slepa , da u ime "dobrog sluge" ne smete da pomenete imena pravih zlocinaca, kao sto su bil klinton , bush , madlen olbrajt , kondoliza , solana , vesli klark, ta4i i mnogi mnogi , drugi, dokle ce ici ta vasha poniznost i servilnost da velicate tudjine i pravdate ih sto su nam otele teritoriju, zbog rudnih bogatstva a ne "ugrozenih ljudskih prava" time sto pljujete po mrtvom coveku i svaliti tako krivicu, da li mislite da cete VI tako u njihovim ocima biti dobri "srbi" da li mislite da cete bolje ziveti, da ce vam baciti neku vecu mrvu ?!a dokle god ste VI servilni srbija PROGLEDATI NECE. NATO ne voli sluge oni ih samo koriste !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online