Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Četvrtak 13.09.2012.
13:04
Blic A

Sedam uslova Nemačke za početak pregovora Srbije sa EU

Uslovi Nemačkog parlamenta za otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije u EU ne odnose se samo na Kosovo i Metohiju. Pre nego Bundestag donese pozitivnu odluku o pregovorima Srbije moraće i da se rasvetli napad na nemačku ambasadu, ali Beograd i jasno odredi o zločinima poput onog počinjenog u Srebrenici.

Uslovi Nemačkog parlamenta za otpočinjanje pregovora o pristupanju Srbije u EU ne odnose se samo na Kosovo i Metohiju
 

“Blic” objavljuje sedam uslova Berlina koji su preduslovi za optočinjanje pregovora o pristupu:

1. Do momenta donošenja odluke o otpočinjanju pregovora Srbija mora da ispuni Akcioni plan koji je početkom 2011. godine sklopila sa Evropskom komisijom. Taj plan obuhvata 96 tačaka odnosno zadataka i zakona koji su utvrđeni Akcionim planom.


2. Rasvetljavanje napada na nemačku ambasadu u februaru 2008. godine, a kada je Nemačka priznala nezavisnost Kosova. Očekuju se vidljivi pomaci u razjašnjenju i krivičnom gonjenju.


3. Iako je Srbija proteklih godina preduzela vidljive korake u prevazilaženju prošlosti potrebno je dalje napredovanje. Korak nazad je izjava “da u Srebrenici nije bilo genocida”. Bundestag očekuje jasne signale u pravcu nastavka pomirenja u regionu.


4. Pre donošenja odluke u nemačkom parlamentu o otpočinjanju pregovora Srbije, očekuje se potpuna realizacija dosadašnjih rezultata u procesu dijaloga između Beograda i Prištine i dogovor o nastavku dijaloga izvan već predviđenih tema, kao što su energetika i telekomunikacije. Pre donošenje odluke o pregovorima Srbije mora da dođe do vidljivog napretka u pogledu rešenja još otvorenih bilateralnih pitanja sa kosovom.


5. Kao bitno očekivanje odnosi se na - srpske paralelne institucije na severu Kosova. Pre otpočinjanja pregovora Bundestag očekuje početak kontinuiranog ukidanja paralelnih struktura u bezbednosnom aparatu i upravi kao i njihovog finansiranja.


6. Beograd mora još više da upotrebi svoj uticaj i kontinuirano utiče na Srbe sa severa da aktivno sarađuju sa Euleks i Kforom.


7. Pristupanjem članice ne smeju unositi nerešene sukobe u EU. Srbija pre pregovora mora da pokaže vidljivu volju da je spremna da postigne pravno obavezujuću normalizaciju odnosa sa Kosovom s perspektivom da obe punopravne članice u smislu EU ugovora mogu realizovati svoja prava i obaveze nezavisno jedna od druge i zajedno.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 13.09.2012. 13:06
Okrenuti se kosovu...od EU nema nista
Četvrtak 13.09.2012. 13:53
Па онај ултиматум из 1914. је био лимунада у поређењу с овим, и тада га је Србија хладно одбила, не видим зашто би на ове глупости пристала, али знам да ће политичари прихватити, уствари они су све горе наведено и прихватили прије избора.
Četvrtak 13.09.2012. 13:55
Citava jedna generacija, ne samo Srba, nego i evropljana je dala zivote, prolila krv da Njemacka nebi dominirala Evropom, sto to ona danas radi na ocigled svih ! Ovi uslovi vise lice na ulazak Srbije u njemacku provinciju, nego u EU ! Insistiranje na genocidu u Srebrenici zele poistovjetiti srpski narod sa njima kao genocidnom narodu i svim ostalim njihovim slugama ! Zele preko Srebrenice pod svaku cijenu zanemariti sve ostale zlocine sto su se desile nad Srbima ! Srbija ni 1914, ni 1941 nije pristala na ultimatume, ne vidim razlog da to uradi danas ! Smrt fasizmu, sloboda Srbima !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online