Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.11.2012.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

Dželatima milost zbog siromaštva

Srpski logoraši koji si preživeli pakao u hrvatskim logorima tokom rata ogorčeni su na presudu Županijskog suda u Zagrebu petorici hrvatskih vojnika, koji su zlostavljali i mučili Srbe u logoru Kerestinec.


Bio komandant logora: Stjepana Klarića dovode u sudnicu

"Ovom presudom hrvatski sud je pokazao da je daleko od pravde i pravičnosti i da je zapravo u službi prikrivanja zločina počinjenih nad Srbima u Hrvatskoj i BiH", izjavio je predsednik Saveza logoraša Republike Srpske Branislav Dukić.


On je ocenio da bi Tužilaštvo za ratne zločine Srbije trebalo aktivnije da se uključi u ovaj proces, kako bi ovi predmeti na kraju bili procesuirani pred sudovima u Srbiji.
Zagrebački sud je izrekao kaznu zatvora od 3,5 godine Stjepanu Klariću, bivšem komandantu logora Kerestinec, na dve godine osuđen je Viktor Ivančin, a po godinu dana zatvora dobili su Dražen Pavlović, Željko Živec i Goran Štrukelj. Oni su u logoru koji je bio pravo mučilište zlostavljali 34 osobe, pripadnike bivše JNA i građane srpske nacionalnosti od kraja 1991. godine do maja 1992. godine.

Tortura u 222 hrvatska logora

"Srpski logoraši su ogorčeni ovom presudom, jer u Savezu logoraša RS imamo veliki broj registrovanih logoraša koji su prošli ne samo kroz Kerestinec, već kroz 222 logora u Hrvatskoj", rekao je Branislav Dukić.

Optuženima su pretile kazne i do 20 godina zatvora, ali je sudija Marjan Garac u skandaloznom obrazloženju naveo kao olakšavajuću okolnost njihovo učešće u ratu, držanje pred sudom i loše imovno stanje.


Predsednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula, koji je svoje prisustvo na obeležavanju proslave "Oluje" u Kninu obrazložio obećanjem hrvatskog predsednika Ive Josipovića da će se ubuduće srpske žrtve tretirati na bolji način, za "Vesti" sada kaže da ga Josipović ipak nije izdao.


- Ne smatram ovakvu presudu izdajom Josipovića, jer on nema ingerencije, već zaslugom Vlade Hrvatske koja očigledno ne odustaje da se za ratne zločine sudi po dvostrukim aršinima. Nemam sumnje da su kojim slučajem optuženi bili Srbi da bi dobili maksimalne zatvorske kazne. Pravosuđe u Hrvatskoj se očigledno nije ozbiljno prihvatilo posla procesuiranja svih ratnih zločina što je osnovna ideja predsednika - smatra Džakula i dodaje da će to biti moguće tek onda kada se na optuženičku klupu izvedu i naredbodavci.

Josipović me nije izdao: Veljko Džakula

- Na suđenju Merčepu, Josip Manulić je priznao da je državni vrh znao da se čine zločini i bez njihovog procesuiranja suštinski neće doći do suočavanja sa prošlošću Hrvatske.


Direktor Dalmatinskog komiteta za ljudska prava Tonči Majić kaže da je obrazloženje presude skandalozno, ali i jedino logično.


- Svako ko poznaje prilike u Hrvatskoj zna da presuda nije mogla biti drugačija. Uostalom, čoveku koji je nedavno osuđen za gnusno silovanje, sudija kao olakšavajuću okolnost je naveo upravo učešće u ratu. Plašim se da se na ovaj način ostvaruje ideja Franje Tuđmana da Hrvatska postane feudalna zajednica u kojoj će postojati dve kaste: zaslužni i oni drugi - ističe Majić.
 

Mučenja u crnoj sobi

Tokom sedmomesečnog postupka, pred Sudom je ispitano oko 80 svedoka, uglavnom žrtava. Mučenja uhapšenih Srba, uglavnom iz Zagreba i Siska, počela u tadašnjem vojnom zatvoru u Zagrebu, a žrtve su potom odvedene u Kerestinec, gde su u crnoj sobi premlaćivane, mučeni elektrošokovima, ali i seksualno zlostavljani. Među njima je bilo i desetak žena od kojih je jedna u logor dovedena trudna, ali je od posledica zlostavljanja pobacila.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online