Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 22.11.2012.
03:35

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Srpski recept protiv lustracije (5): Napiši da sam lep i sposoban

Mnogi mediji su za poslednjih 20 godina dobro poslužili u pranju biografije i šminkanju političkih leševa. Neki funkcioneri prošli su bezbroj afera i izašli iz toga kao da se ništa nije desilo. Nova funkcija je služila kao nova haljina, a u novinama i po televizijama pojavljivali su se kao "eksperti" za ekonomska i pravna pitanja.

 

Savet za borbu protiv korupcije uradio je prvi izveštaj u kome se vlasnička struktura dovodi u direktnu vezu sa sadržajem medija. Izveštaj pokazuje da su neki mediji stavljeni u službu interesa njihovih vlasnika - tajkuna. Stvar sa medijskim vlasništvom je mnogo složenija neko sa vlasništvom privrednih firmi. Firme služe za sticanje profita, često i za pranje novca, za to mogu da služe i mediji, ali oni su i institucije za trgovanje uticajem.

Tajkuni u Srbiji, dakle, kupuju medije da bi preko njih uticali na javno mnjenje. Njima nije glavni motiv profit za razliku od vlasnika medija u Evropi. U Češkoj i Nemačkoj maltene je celokupna štampa u rukama medijskih koncerna, ali novine i te kako kritički pišu. Publika voli takve tekstove i oni podižu tiraž. Nemačkim vlasnicima to ne smeta, njima je važno da novine donose profit.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović za "Vesti" kaže da političarima nije bilo u interesu da sprovode lustraciju, pa čišćenja nije bilo ni u jednom segmentu društva, tako ni u medijima. Za lustraciju je, kaže, kasno, ali nije kasno za donošenje zakona o medijima.

- Za 12 godina nismo dobili medijski sistem kojim se definišu pravila igre. Najbitnija je transparentnost. Nije bitno ko finansira medije, ali je bitno da se to javno kaže - objašnjava on.

- Kada bismo imali prave zakone, bili bi onemogućeni razni uticaji na medije. Potrebna su nam sistemska rešenja, jer mediji nisu politički projekat već medijski.
U više navrata, kako kaže, udruženja novinara su pokušala da akcioni plan i medijska strategija zažive.

- Udruženja su podnosila zahteve ministarstvima kulture, ali se nije dogodilo ništa. Nismo imali sreće ni sa prošlom vladom. Političari se zaklinju u slobodu medija, a zakoni nikako da dođu do Skupštine. Ti zakoni već postoje u mnogim zemljama Evropske unije, i položaj medija se u kratkom roku njihovim donošenjem može poboljšati. Ne izmišljamo vruću vodu, potrebna je samo politička volja - smatra naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online