Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 21.03.2013.
12:01
Đ. Barović - Vesti A

"I Mladić svedoči kod Radovana"

Jedan od svedoka u procesu protiv bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića biće Naser Orić, ali i general Ratko Mladić. Ovo u intervjuu za "Vesti", otkriva Karadžićev pravni savetnik, američki advokat Piter Robinson.

Kutija puna dokaza: Piter Robinson

Povod za razgovor jeste Karadžićeva tvrdnja da mu Tužilaštvo namerno ne dostavlja sva dokumenta.


Šta je zapravo poenta poslednjeg Karadžićevog podneska?
- Jedino što on traži jeste da Tužilaštvo poštuje pravila Haškog tribunala, odnosno da u sklopu obelodanjivanja dokumenata preda i takozvane oslobađajuće dokaze - dokumenta koja pokazuju da je nevin ili da protivreče tvrdnjama svedoka optužbe.


Koliko je tih oslobađajućih dokaza?

- Ukupno 342.272 stranice. Zvuči neverovatno, ali Tužilaštvo je propustilo da obelodani 411 izjava svedoka ili svedočenja koja su bila u njihovom posedu pre maja 2009. A od ovih 350.00 stranica oslobađajućeg materijala, Karadžić je većinu dobio tek pošto je suđenje počelo. Da ovo nije nimalo naivno, svedoči i to što je Pretresno veće čak u 62 navrata zaključilo da Tužilaštvo krši Statut Tribunala.

Genocid

Da li mislite da Karadžić uspeti da ospori tezu o genocidu?
- Nadamo se da će biti oslobođen po ovoj optužnici. Svaki dan se borimo da dođe do toga.

Kako se odvija dosadašnji tok procesa protiv Karadžića?
- Po mnogo čemu je ovaj proces specifičan. Dr Karadžić je već pozvao 107 svedoka, što do sada niko drugi nije učinio, a planira da pozove još 193 svedoka.


Da li je uspeo da ospori ključne argumente iz optužnice?
- Već je uspeo da bude oslobođen po prvoj tački optužnice, za genocid u više opština BiH tokom 1992. U sudnici su bili i mnogi relevantni svedoci koji su osporili teze Tužilaštva u vezi sa događajima u Sarajevu, a u toku je osporavanje tih dokaza kada je reč o opštinama istočne Bosne.


Kako komentarišete činjenicu da mnogi generali Vojske RS odbijaju da se pojave kao svedoci?
- To nije tačno. Do sada su samo general Krstić i general Tolimir odbili da svedoče. Krstić je naveo traume koje je doživeo u zatvoru u Velikoj Britaniji, a Tolimir još nije izneo svoje razloge.


Može li se očekivati da Karadžić za svedoka pozove i Ratka Mladića?
- Da.


Samo "da"?
- Šta će vam više od toga?
 

Srebrenica

U toku je priprema odbrane u vezi sa Srebrenicom, možemo li očekivati nešto spektakularno?
- Ukoliko Pretresno veće odobri Karadžićev predlog da izda obavezujući nalog za Nasera Orića, onda će biti jako zanimljivo, ali ne možemo obećati ništa spektakularno zato što je osnovni cilj da se utvrdi prava istina o događajima u Srebrenici iz jula 1995. Verujemo da će ta istina biti mnogo jasnija posle procesa dr Karadžiću.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 21.03.2013. 12:08
Sud je izgleda institucija koja se ne bavi istinom već interesima?! Nije sudija taj koji presuđuje, već je to zakulisna borba i dogovor onih koji imaju javnu ili tajnu moć.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online