Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 29.10.2009.
12:00
D. Dekić, N. S. Preradović - Vesti A

Iz državne kase nestale milijarde!

Ministarka finansija Diana Dragutinović, nonšalantno je obnarodovala enormnu rupu u državnoj kasi, prozivajući i svog prethodnika, aktuelnog ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića. U budžetu nije prikazano kako se troše sredstva od projektnih zajmova i donacija, kao i razvojna pomoć fondova.

Izjavom da joj nije poznato kako se na godišnjem nivou potroši 1,5 milijardi evra kojima raspolažu budžetski korisnici, ministarka finansija Diana Dragutinović šokirala je javnost, ali ne i predstavnike vlasti.

"Zaturila" 130 milijardi: Diana Dragutinović

Oni, naime, nisu ni demantovali, niti na bilo koji način reagovali na činjenicu da neko državnu kasu debelo pljačka.

Koliko je skandalozno to što se ne zna gde ove pare završavaju, toliko je za čuđenje da posle ovako nečega Vlada i dalje ćuti i radi.
 

Umesto da članovi Vlade barem pokušaju da pokažu da ovo, recimo, nije istina, ili da pravdaju nestali novac, izjava Dragutinovićeve prošla je maltene nezapaženo. Pozvala se ona i na činjenicu da je takvo stanje, kako je rekla, nasledila od svog prethodnika (Mlađana Dinkića), ali je istakla i da se ne zna gde odlaze pare od zajmova.
- U budžet nikada nije stavljen način na koji se troše sredstva od projektnih zajmova i donacija i razvojna pomoć fondova EU. Sve u svemu, verovatno ne znamo kako se godišnje troši 130 milijardi dinara - rekla je Dragutinovićeva.
 

Uz nestalih 1,5 milijardi evra Srbiji ne bi bio potreban zajam od MMF-a

Skandalozno, ako se zna da novi beogradski most na Adi treba da košta 118 miliona evra, da je Evropska investiciona banka za jednu tranšu Koridora 10 Srbiji dala kredit od 384 miliona evra, a da je suma od 1,5 milijardi evra nešto viša od dve tranše kredita o kojima Srbija trenutno pregovara sa Međunarodnim monetarnim fondom!

 

"Srbija je, pored Vatikana, jedina zemlja u Evropi gde ne postoji revizorska kontrola završnog računa budžeta i prihvatanje tog računa u parlamentu. To znači da parlament ne zna na koji način izvršna vlast tačno raspoređuje novac," kaže predsednica Saveta za borbu protiv korupcije Verica Barać

Inače, jedina vanstranačka ministarka u Vladi Srbije je priznala da je na svoje otkriće potrošila silno vreme i obelodanila da je od prethodnika nasledila i nedovoljno odgovornu fiskalnu politiku i rashode veće od prihoda za tri do četiri odsto bruto domaćeg proizvoda. To su, kako je precizirala, prihodi direktnih i indirektnih budžetskih korisnika od oko 100 milijardi dinara godišnje, a koriste se van budžetskog procesa. Prema njenim tvrdnjama, u budžet nisu uključeni poreski krediti, oslobađanja od oko 35 milijardi dinara za godinu dana.

 

(Opširnije u štampanom izdanju "Vesti" za 29.10.)

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online