Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 30.04.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Uslov Srbiji i stolica Kosovu u UN

Evropska unija od Srbije za dobijanje datuma za početak pregovora očekuje rezultate u primeni sporazuma sa Prištinom u oblasti policije, zdravstva i školstva, saznaju "Vesti" u dobro obaveštenim evropskim izvorima. Da vidi prvu primenu sporazuma, biće dovoljno i za Nemačku, koja će bar privremeno odustati od insistiranja za ispunjavanje svih svojih zahteva. Međutim, kako proces pregovora bude tekao, stolica u UN za Kosovo gotovo izvesno će biti jedan od uslova, kažu naši izvori.

Da li će uslov za Srbiju da bude i stolica za Kosovo u UN: Aleksandar Vučić i Ivica Dačić
 

U Briselu se šuška i da je šanse za podelu Srbima na KiM znatno umanjio predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

- Od Beograda se očekuje da preraspodeli bezbednosne snage i da taj sistem počne da funkcioniše. U oblasti školstva i zdravstva očekuje se da isplate koje su do sada išle preko sistema Srbije krenu preko neke od banaka registrovanih na Kosovu - kaže naš izvor dodajući da je cilj ovog poteza i da se sistematizuje primanje plata, odnosno "ukine mogućnost da osoba prima platu od srpskih institucija i istovremeno uzima vaučer, odnosno socijalnu pomoć od kosovskih vlasti".

Uplašio ih Dodik

- Kada je Dodik izašao sa tim stavom, evropske diplomate su se posebno uplašile jer su bile ubeđene da on tu ideju podržava ne bi li i sam jednog dana pokušao otcepljenje. Niko ne želi takav scenario u krhkom sistemu BiH. To je samo značilo da takav plan otpada za sever KiM.

Izvori iz Brisela komentarišu i da je potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić nakon postignutog dogovora sa Prištinom, na evropske diplomate sa kojima je do tada razgovarao ostavio utisak da je "odlučan da primeni sporazum".


- Pre početaka pregovora on je obilazeći evropske prestonice uveravao da želi dogovor, međutim tokom osme runde pregovora on je čak i pretio premijeru Ivici Dačiću, kada ga je pozvao telefonom, da će se sa njim obračunati ukoliko bude potpisao sporazum. Kada je Vučić došao u Brisel, on je dva sata držao predavanje o istorijskoj važnosti Kosova za Srbiju, dok su ga sagovornici u EU pažljivo slušali. Sada, međutim, diplomate EU uverava da je spreman na sporazum - kaže naš izvor.


Takođe, on dodaje da je vlast SNS - SPS gotovo od početka odbacila mogućnost podele Kosmeta, dok je Boris Tadić do poslednjeg trenutka verovao da je to moguće.


- U jednom trenutku dok su trajale barikade, i dok je delovalo kao da se to neće lako završiti, o tom planu se zaista dosta razmišljalo u međunarodnoj zajednici. Čak i Nemačka je imala podeljene stavove. Da se pitao ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele, stvari bi možda i izgledale drugačije.

- Međutim, Angela Merkel, koja je iz istočne Nemačke prepoznala igru i kada je došla u posetu Beogradu, krajem avgusta, tako je odlučno bila protiv toga da je Tadićev tim kontaktirao evropske diplomate, jer je bio ubeđen da je Merkelova loše izbrifovana o dešavanjima na Kosovu. A nju je posebno iznerviralo kada je Tadić na konferenciji za novinare pokušao da dogovor predstavi drugačije - kažu naši izvori.

POVEZANE VESTI

Utorak 30.04.2013. 14:38
Ma sve će to naša vlast ispuniti sem uslova da više ne kradu!
Utorak 30.04.2013. 13:22
Наравно има још 100000 услова
Utorak 30.04.2013. 13:30
Mali deo teksta ali po meni veoma znacajan.Navodno je sprecena podela KIM zbog Dodika i RS,jer su mislili da on tu ideju podrzava ne bi li i sam nekad pokusao otcepljenje.Republika Srpska se nemoze nikada porediti sa AP KiM a kamoli sa severom KiM.Kao sto su bivse Republike SFRJ imale pravo na nezavisnost po istom principu to pravo ima i Republika Srpska.Ono sto politicari sa zapada pokusavaju perfidno da urade je da statusno izjednace Srbe iz RS i Srbe sa severa KiM i da Srbe iz RS sto vise gurnu ka institucijama BIH kao sto to predvidja briselski sporazum za Srbe sa KiM.Nadam se da ce Dodik,jer od ova nasa tri musketara nema vajde,uspeti da se odupre svim pritiscima u narednom periodu
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online