Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 19.06.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Protest u Sarajevu (4): Kako stvoriti anarhiju

Srpska demokratska stranka oštro se pobunila protiv opsedanja parlamenta, smatrajući da je nasilno i protivzakonito držanje 1.750 talaca i oduzimanje prava na slobodu kretanja i zatražila da se sudi odgovornima.

Srpska demokratska stranka

U noći dok su poslanici bili zatočeni u Parlamentu BiH poslanica Srpske demokratske stranke Aleksandra Pandurević na Tviteru je napisala da su demonstracije "maslo SDP i SDA kako bi se izvršio pritisak na Srbe", i primetila da "poslanici SDA izlaze i ulaze u zgradu" bez obira na to što je drugima onemogućen prolazak.

Zbog toga je protiv nje pokrenuta peticija, koju je za dva dana potpisalo oko 20.000 ljudi iz Federacije i inostranstva, a u razgovoru za "Vesti" ona podseća da je te noći Direktor Centara civilnih inicijativa (CCI) Adis Arapović pozvao demonstrante da ne odustaju i izdrže do kraja.
 

Strasti i izbori

Kako "Vesti" nezvanično saznaju, najnovije istraživanje američkog Nacionalnog demokratskog instituta u BiH, koje još nije zvanično objavljeno, pokazuje da stranke Lagumdžije i Dodika beleže drastičan pad. Lagumdžija je već izašao sa pozivom za vanredne izbore. Mnogi bosanski analitičari političkih prilika tvrde da je i za njega i za Dodika ovo idealno vreme za održavanje izbora. Obojica gube na ekonomskim pitanjima, i sada dok su uzavrele nacionalne strasti obojica imaju šanse da potvrde svoju funkciju.

- Zanimljivo je da je glavni finansijer CCI Vlada SAD, odnosno USAID, a među ostalim finansijerima je i Soroš. Šta bi se desilo da su u SAD ili nekoj evropskoj državi demonstranti kao taoce držali ministre, poslanike, tražeći od njih da donesu odluke koje oni diktiraju - pita ona.


Pre više meseci je, dodaje, tražila da CCI objavi iznose kojima se finansira i spisak svojih donatora.

- I tada sam rekla i sada ponavljam da je osnovni zadatak CCI da ovde produbi jaz između političara i naroda, te da se stvori anarhija i prizove arapsko proleće, a onda instaliraju neke nove "građanske snage" - dodaje Pandurevićeva i podseća da se i tada izazvala gnev NVO sektora.


- Zanimljivo je da sam se tada našla na udaru svih onih koji imaju iste finansijere kao i CCI. I one dramatične noći kada sam čula Arapovića iz CCI kako poziva demonstrante da budu istrajni, što znači da se i dalje neustavno ponašaju i da nas drže kao taoce, krše Ustav i krivični zakon BiH, jer je držanje taoca, ograničavanje slobode kretanja i pritisak na službena lica da donesu određene odluke teško krivično delo, bilo je jasno koliko sam pre nekoliko meseci bila u pravu - zaključuje ona.

Stručnjak za arapsko proleće

Jedan od sagovornika "Vesti" kaže da su u poslednje vreme nekoliko američkih diplomata, između ostalog jedan i stručnjak za "arapsko proleće" posetili Sarajevo.
- Na sastanku oči u oči, američki kongresmen je pola sata pričao o koječemu, da bi me na kraju upitao da li verujem da je u BiH moguće arapsko proleće. Rekao sam da je ovo demokratska država i to se kod nas ne može dogoditi. "Isto tako su govorili i u Egiptu, ali onda se desila grupa mladih ljudi", dodao je kongresmen uz osmeh koji je ledio krv u žilama.

Sutra: Protest u Sarajevu (5): Otpor građana

POVEZANE VESTI

Sreda 19.06.2013. 13:50
Само неозбиљни (или плаћени за дезинформисање јавности!) аналитичари,могу упоређивати поверење народа у Додика и Лагумџију!?Додик је неприкосновен у РС (и још дуго ће бити,обзиром каква му је опозиција!) а Лагумџија једва има већину у мх федерацији."Арапско пролеће" се може десити,али само у федерацији,јер народ у РС не верује у америчке бајке!
Sreda 19.06.2013. 13:56
nece biti nikakvog proleca,oni planiraju vrelo leto,sa skidanjem Srpskih glava,i ne bi me cudilo da je to uz precutnu saglasnost srnogorskih vodja iz Beograda
Četvrtak 20.06.2013. 07:05
Zaista su smešne konstatacije da se u Sarajevu dogodio narod. Ako se i dogodio to je bio samo bošnjački narod. I to je vrlo lako dokazati. Ako bošnjaci tvrde da te demonstracije nisu režirane iz Sarajeva neka dozvole referendum o otcepljenju RS pa da vide šta narod misli u RS. Isto to da dozvole I Hrvatima. Pa da vidimo hoće li nastaviti sa tom nebuloznom pričom. Srbi I Hrvati koji su većina u Bosni su taoci bošnjačke želje da vladaju Bosnom.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online