Četvrtak 23. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.08.2013.
12:01
D. Đorđević - Vesti A

Pokloni kojima se daruju političari (3): Švaleracija pod kamerama

Još u vreme socijalističko-komunističkog zemana bivše SFRJ, Vranjanci nisu škrtarili na poklonima. U ekspanziji su bile fabrike poput Jumka, Simpa, Koštane, a samo su one zapošljavale oko 20.000 radnika.

Foto: Ilustracija
 

Trebalo je obezbediti posao, tržište, a posebno kredite za plate i viškove, ali i banjska lečenja, letovanja u Kuparima kod Dubrovnika, dodele raznih nagrada i tome slično. Da bi se to sve omogućilo, lokalni političari i direktori morali su da se dobro potrude kada dođu najviđeniji gosti iz tadašnje Socijalističke Republike Srbije.

Ti meni ja tebi

Kad je jednom od glavnih aktera vranjanske političke scene nedavno izgoreo auto u podmetnutom požaru, svi lokalni bogataši utrkivali su se ko će dati više za novi. Zatim se javno zahvaljivao partijskom drugu koji mu je kupio auto, da bi ga u roku od nekoliko dana postavio na visoki položaj u opštini, a zaposlio mu je i najbližu rodbinu.

- Znalo se koji su ljudi zaduženi za organizaciju dočeka i davanja poklona najviđenijem gostu iz republike. Spremalo se sve, od ženskih cipela, onih specijalno urađenih u modelarnici Koštane, pa do pita-samsi. Za ženu najviđenijeg srpskog političara u to vreme spremana je kolekcija od pet pari najmodernijih letnjih cipela na štikle ili čizmica za zimu, zavisno od godišnjeg doba. Kad bi zatrebalo, naravno po pozivu, opremali su se i stanovi tadašnjih političara u Beogradu, specijalnim nameštajem, za šta su bili angažovani najbolji majstori iz vranjske fabrike - kaže jedan od tadašnjih organizatora.
Danas kad su pokloni u pitanju, cipele, odeća, nameštaj i slično više nije u modi.


- Srbiju danas, pa i Vranje, uništava sirova, nerazgažena politička cipela sa izlizanim đonom. Na sceni su neiživljeni kvazipolitičari bez odgovarajuće školske spreme, sitni kriminalci, željni da što pre materijalno odskoče od okoline. Oni oženjeni i porodični utrkuju se u javnim švaleracijama, da narod vidi da imaju dve žene, dve švalerke, troje i više dece. Da se vidi moć - kaže sagovornik "Vesti", blizak jednoj od partija na vlasti.
On kaže da pojedini vranjanski političari vole jedni drugima da poklanjaju novac i žene.
 

I nameštaj na poklon
 

- Ako je potrebno da se nekom političaru obezbedi posao, traži se protivusluga. To su uglavnom devojke ili devojčice od oko 18 godina. Obezbedi im se i stan, uređen kao u najboljim evropskim javnim kućama, sve u crvenim i bordo bojama, sa bifeom punim najskupljih pića. Ono što ti političari nisu znali jeste da je ceo stan bio pokriven kamerama. Pojedinci su se i zaljubljivali, nastavljali veze i to javno, izvodeći ove devojke po kafanama na obodu grada. Naravno i tamo su bili praćeni, da bi kasnije ispunili obećano. U suprotnom, snimak bi odmah procurio u javnost - priča naš sagovornik.


Jedno vreme, kada su krupni poslovi bili u pitanju, pojedini lokalni političari su čelnicima Vranja u jednom elitnom vranjanskom hotelu dovodili folk pevačice, razne zvezde, mlade i nedovoljno afirmisane. - Doduše, bilo je tu i starijih poznatih pevačica, koje su pevale u hotelu i javno se bavile prostitucijom. Cena se znala, koštalo je to dosta. Bilo je tu i kupanja u šampanjcu, ali i droge, sve je to snimljeno i prebačeno na DVD, pa kad zatreba... - priča sagovornik "Vesti".


Bilo je toga i za vreme Jugoslavije, ali je sve bilo pokriveno debelim velom tajne.
- Kada smo organizovali dolazak glavnog političara, greške nije smelo da bude.

Uzimao je sve, od cipela, jagnjadi do suvog mesa i pita, ali voleo je da se opusti uz muziku i seks. Za to je moralo da se obezbedi diskretno mesto, a idealno je bilo na Vlasini, u vikendici jednog poznatog direktora. Narodna milicija bi pokrila ceo prostor u krugu od nekoliko kilometara, a onda bi stigli automobili i dva kombija, jedan sa muzikom, drugi sa devojkama. Krenula bi muzika, pa bi devojke u šalvarama i jelečićima igrale.

Završavalo bi se opštim veseljem, sve devojke bi se poskidale gole i igrale po stolovima. Prvo bi odabrao glavni, a kad nije mogao da se odluči poveo bi ih nekoliko. Za ostale šta ostane.

Sutra - Pokloni kojima se daruju političari (4): Pojeli

Olandovu kamilu

POVEZANE VESTI

Utorak 13.08.2013. 12:12
И тако све до дана данашњег. Сада смо на дну дна.
Utorak 13.08.2013. 13:52
prije se nije skrtarilo, od baksisa si mogo kucu napravit,kad ti vraca kusur-ajd jebiga-a danas kad treba ta platis-ajd jebiga dat cu ti nekad posle.naravno da se ovo u politiki nista nije promenilo oni mogu i danas dan vile da grade bez baksisa a i svaleracija im ne izmice.moze se, ima se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online