Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 20.08.2013.
05:25
B. Božin - Vesti A

Smrt sela u Srbiji (3): Kuće pune korova i vukova

Poslednji stanovnik sela Štaudenhof je pre četiri godine isključio traktor usred njive i nevoljno sišao sa sedišta vozača. Nekoliko meseci kasnije umro je u staračkom domu. Traktor je godinama ostao da stoji nasred njive, zarastao u korov i travu. Kuća preminulog seljaka još nije ruina, ali priroda uzima ono što je nekada bilo mesto sa 128 stanovnika. Susedno selo Ham danas broji 20, a nekada je imalo 80 stanovnika.

 

- Ne može da sve bude uzalud, sve za šta smo godinama radili - izjavio je reporteru "Fokusa" Johan Marbah, gradonačelnik mesta "sa jednim poštanskim sandučetom i 20 ćuraka na granici civilizacije u Rajnland-Pfalcu".


Reportaža opisuje borbu za preživljavanje sela na zapadu Nemačke. Mnogi smatraju da je samo istok zemlje ugrožen, ali i na zapadu se u polovini regiona znatno smanjuje broj stanovnika. Prema nekim prognozama, broj stanovnika će sa sadašnjih 80 do 2050. godine pasti na 59 miliona ukoliko se ne desi naseljavanje stranaca.

Stranci kupuju po Španiji


Španija i Škotska takođe imaju problem napuštenih sela i starenja stanovništva. Škotska se sprema za dozvoljavanje useljavanja. Studenti iz stranih zemalja, koji u Škotskoj završe univerzitete, dobijaće odmah ponude za posao ako se odluče da ostanu. I mnogi krajevi Španije su pogođeni gubljenjem stanovništva, pa se pojavio trend useljenika iz Argentine. Među kupcima napuštenih sela, čiji broj prema podacima španskog Nacionalnog instituta za statistiku trenutno iznosi oko 3.000, oko 90 odsto su stranci. O ovom trendu pisao je list "Mundo". Poslednjih meseci preovlađuju među kupcima napuštenih imanja Britanci, Nemci, Belgijanci i Norvežani.

Pre kratkog vremena objavljen je putopis Volfgang Bišera "Nemačka, priča o jednom putovanju" u kojoj je ovaj više puta nagrađivani autor izneo bilans svog putešestvija.

"Tek na dugom maršu kroz granične regione postalo mi je jasno da moja domovina ima delove u kojima više ne živi niko. Neki krajevi podsećaju na zabranjene prostorije neke zgrade u koje ne sme da se ulazi". Na obali Baltičkog mora prolazio je kroz napuštene železničke stanice koje su podsećale na one u stepama, i mesta s radnjama koje se zovu prodavnica restlova ili vijetnamska pijaca, a onda je stigao u nekadašnje industrijsko mesto po imenu Guben, danas u fazi raspadanja. Tamo je ne samo dobio potvrdu za ono na šta su ga prethodnih dana upozoravali, da tamo ne samo da nema nikakvog prenoćišta, već nije bilo ni Gubena.
 

Slično reaguju i putnici koji krstare zapadnonemačkom provincijom. Pisac iz Baden-Virtemberga Ridiger Besler, koji je zaronio u seosko okruženje iz koga je kao mladić davno pobegao, zatekao je samo "napuštene stanične zgrade, u korov zarasle puteve, raspadnuta dečja igrališta i prašnjave izloge", za njega tužne simptome rapidne "provincijalizacije provincije", kako je on to nazvao. I ranija ministarka poljoprivrede Renate Kinast je na svojim službenim putovanjima svojevremeno primetila:

"Išli smo kroz sela u kojima ničeg više nema", i to kako na istoku, tako i na zapadu Nemačke. Gde je nekad bila velika farma, danas vidite štale koje se raspadaju. Seoske krčme izgledaju kao zamak Trnove Ružice, omladina je napustila čitave krajeve", rekla je Kinast.

"Svi u šume", glasio je naslov teksta objavljenog prošle godine u "Njusviku" koji je analizirao ovaj fenomen na čitavoj teritoriji Evrope. U toj analizi se kaže da se "na teritoriji Nemačke čitave oblasti vraćaju u praistorijsko stanje i teritoriju na kojoj su nekad živeli ljudi ponovo naseljavaju vukovi".

Istoričar Mihael Štirmer piše da "Nemci najpre ne žele decu, a onda ne žele da umru" i ovo naziva "podmuklom kombinacijom" za čitave delove zemlje s malobrojnim i prestarim stanovništvom.

Provincijska gnezda su bez pošte i policije, bez sveštenika i lekara, bez restorana i radnji. U selima se infrastruktura najčešće sastoji samo od automata za cigarete, eventualno od autobuske stanice i benzinske pumpe, koji su omiljena stecišta skinhedsa. Razmere i posledice su politička tabu-tema jer ko se toga dohvatio, nije profitirao kod biračkog tela. Kako tvrdi Džejms Fopel, direktor Maks Plank instituta za demografska istraživanja, ovo postaje jedno od centralnih pitanja dolazećeg veka, a nemački političari će ostatak svoje političke karijere provesti u tome kako da savladaju posledice demografskih zaokreta.

POVEZANE VESTI

Utorak 20.08.2013. 11:47
ŽALOSNO GOSPODA SE SRBSKA IZMETNULA .TRČE ZA SVET SKIM ŠARENILOM .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online