Četvrtak 9. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
12
Petak 30.08.2013.
12:01
J. L. Petković - Vesti A

Kraj duplim platama na Kosovu

Zbog duplih plata na Kosovu i Metohiji, odnosno tekstova o tome da deo zaposlenih u prosveti i zdravstvu, osim plate iz srpskog budžeta, dobija novac i iz kosovskog (i to osam meseci nakon što su se pod krivičnom odgovornošću Beogradu obavezali da to neće činiti), "Vesti" i naši sagovornici našli su se na udaru pojedinaca kojima ne odgovara to što su se naše novine bavile i ovom temom.

PATRIOTSKO ČERUPANJE BUDŽETA: Momir Stojanović

Dr Miloradu Todoroviću, jednom od naših sagovornika, bivšem direktoru Zdravstvenog centra Gnjilane, preko društvenih mreža i telefona upućeno je niz uvreda i pretnji.

- Govorili su mi da se neću ovog puta izvući, vređali su me, pretili meni i mojoj porodici. Ali, takvu reakciju sam i očekivao od onih koji se plaše istine i pravde. Nikada se ne bojim da kažem ono što zaista mislim i svakome bih mogao da odgovorim. Problem je da se oni koji me napadaju kriju i nikada to ne rade javno, na društvenim mrežama pišu pod pseudonimima, a kada zovu telefonom, sakriju broj - kaže za "Vesti" Todorović.

Takođe, juče ujutru se pojavilo neobično saopštenje pokrajinskog odbora Socijalističke partije Srbije KiM, zbog koga se predsednik tog odbora Zvonko Stević kasnije izvinio novinaru "Vesti".  U tom saopštenju se konkretno ne napadaju "Vesti", već se "osuđuje gruba zloupotreba medija u cilju blaćenja i rušenja ugleda kadrova SPS-a". Pominje se i Milorad Todorović i njegovi stavovi o duplim platama i dodaje da se radi o "istom direktoru, čija su se mesečna primanja za vreme njegovog mandata kretala i po nekoliko stotina hiljada nemoralnih dinara". Pokrajinski odbor SPS-a u istom saopštenju pominje i da je novinar (ne navodeći koji) promašio funkciju dr Jelice Krčmarević, i to predstavlja kao dokaz koji govori o "profesionalnosti novinara koji pišu naručene tekstove".


"Vesti" su jedine pisale i o jednoj i o drugoj temi, a o dr Jelici Krčmarević u kontekstu njenog nedavnog imenovanja na funkciju v. d. direktora Zdravstvenog centra Gnjilane, iako je u maju ove godine osuđena na šest meseci zatvora uslovno, što SPS nije doveo u pitanje.

O ČEMU VI TO: Zvonko Stević
 


Pisanje našeg lista o duplom platama potvrdio je i predsednik anketnog odbora Skupštine Srbije o trošenju budžetskih sredstava na KiM Momir Stojanović. On navodi da je taj odbor utvrdio brojne zloupotrebe u trošenju budžetskog novca na KiM i očekuje da će iz izveštaja proisteći krivična odgovornost onih koji su kršili zakon.


- Izveštaj odbora još nije gotov, ali mogu da vam kažem da ima pokazatelja da svi zaposleni, i u prosveti i u zdravstvu južno od reke Ibar primaju novac od privremenih kosovskih institucija. Na severu je situacija drugačija, i taj novac uzimaju zaposleni u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, i jedan broj lica zaposlenih u lokalnim samoupravama, ali ne i zaposleni u visokom školstvu. U izveštaju ćemo ukazati gde su se nenamenski trošila sredstva, koja se osobe učinila krivična dela, sprovesti istragu i dostaviti Skupštini. Za konkretne slučajeve biće predložene mere za utvrđivanje odgovornosti - kazao je Stojanović za "Vesti".

 

Paušalno prozivanje medija


Ako neko dovodi u pitanje rad medija i osporava njihov rad,m prirodno i normalno je da navede o kojim medijima se radi i na koga se misli. Paušalno prozivanje je u stvari pritisak na medije. Ako su nezadovoljni, oni treba da polemišu sa onim što je neprofesionalno, netačno, eventualno neetično. Ne mogu da polemišu s medijima globalno i da optužuju bez argumenta, kaže generalni sekretar Udruženja novinara Srbije (UNS) Nino Brajović.


Ni zakonski, ni moralno


Stojanović smatra da, osim zakonski, nije ni moralno da zaposleni u lokalnoj samoupravi, zdravstvenim ustanovama, obrazovanju, javnim preduzećima na Kosovu primaju 150 posto ličnog dohotka i naknade od Prištine.


- To je nedopustivo, pogotovo što u isto vreme ogroman broj njihovih sunarodnika živi na ivici egzistencije - podsetio je Stojanović. 


Stevićevo izvinjenje


Po reakciji predsednika Pokrajinskog odbora SPS, ispada da se autori odriču "spornog" saopštenja.


- U ime Pokrajinskog odbora SPS-a ja se izvinjavam novinarima i medijskim kućama. Došlo je do nesporazuma. Sa nama nemate probleme - kazao je predsednik tog odbora Zvonimir Stević na pitanje "Vesti" ko sprovodi medijsku hajku i ko piše naručene tekstove, kako je stajalo u saopštenju.. 

POVEZANE VESTI

Petak 30.08.2013. 12:22
Ti isti SPS-ovci cerupaju srpski budzet od 45-e
Petak 30.08.2013. 23:20
jeb..le vas plate, kome bre pomoć stiže . JA PRIMAM PLATU ZA ONO ŠTO RADIM, KAO I CELA SVRBIJA, NE POMINJETE NEHUMANE USLOVE U KOJIMA RADIMO, BEZ IKAKVIH SREDSTAVA, S GLAVOM U TORBI, SE..REM SE JA U TIH KAO 50% POKLONA, KAD SPAVAM S PIŠTOLJEM POD JASTUKOM. A sad nek me admin briše, jebala vas i plata, i šiptari i srbi i svi ostali koje pominjete. Boli me kurac za sve vaše pakosne izjave preko čata, primam tih 50% od Srbije, ZA SVOJ RAD, i ako ostanem bez posla ovde, eto mene u tu vašu usranu SVRBIJU, i svojim znanjem i diplomom opet ću vam uzeti posao, nepismena stoko, jebaću vaše sestre i žane, i vi puknite neradnici lajavi. Teško Srbiji sa vama, Oćete da vam padne sa neba, džabe,..
Petak 30.08.2013. 16:12
Krajnje je vreme da Srbi sa Kosova pocnu da slusaju vladu u Beogradu jer im odatle i stize pomoc i novac koji najcesce zavrsava u privatnim dzepovima.Ako ne zele da slusaju Beograd neka i ne ocekuju nikakvu pomoc. Nigde ne postoji da se neposlusno dete nagradjuje.Mnogi bi voleli da se ovakvo stanje nastavi, da Srbija siromasi sve vise a oni dole da sede na dve stolice. Tome treba stati na put.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online