Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 06.09.2013.
12:01
J. Arsenović, B. Božin - Vesti A

NATO zločin skriven iza lažne pravde

Većina od 27 potpisnika tužbenog zahteva, bilo da su prilikom bombardovanja Varvarina ranjeni ili da su im smrtno stradali njihovi najbliži, nije gajila iluziju da bi nemački sud mogao da presudi protiv sopstvene države. Zato ih nije zatekla odluka Ustavnog suda u Karlsrueu da se njihovi odštetni zahtevi odbace uz objašnjenje "da obeštećenje mogu zahtevati države, ali ne i privatna lica" i cinično tumačenje da njihova država i nije učestvovala u bombardovanju, već da je samo sastavljala listu mogućih ciljeva među kojima je, priznaju, bio i varvarinski most!

Svet zna da su ubijeni nevini civili: Zoran Milenković

Ipak, veruju da je ovo suđenje u Nemačkoj imalo nekog efekta, jer su na taj način držali pažnju ne samo srpske već i svetske javnosti o stradanju žitelja ovog malog gradića nadomak Kruševca.


- Očekivao sam takvu odluku Ustavnog suda Nemačke, imajući u vidu kako se ceo proces odvijao, koliko se odugovlačio i sa jasnim stavom da nemačka država neće da prihvati odgovornost za taj ratni zločin. Ali mislim da smo postigli efekat, da su mediji preneli deo istine o onome što se dešavalo prilikom NATO agresije i da je očigledno da su ubijeni nevini civili, među njima i moja petnaestogodišnja ćerka Sanja pred kojom je bila blistava budućnost - priča Zoran Milenković.

Sanja je bila najmlađi stradalnik zločina u Varvarinu. Tog nedeljnog podneva 30. maja 1999. godine, kada je cela varoš obeležavala slavu Svetu trojicu i okupljala se u porti obližnje crkve, Sanja se sa dve drugarice zatekla na mostu baš u momentu kada su ga pogodili NATO projektili. Devojčice su pale u vodu i zahvaljujući jednom stubu bile lakše povređene.

Milivoje Ćirić sa sprugom Dušicom

Žalba Strazburu?

Evropski centar za konstitutivna i humana prava će uskoro, kako je najavljeno u njihovom saopštenju, razmotriti mogućnost podnošenja žalbe Evropskom sudu za međunarodna prava.
- Skandalozno je da oštećeni u ovom ratnom zločinu ni posle skoro 15 godina posle bombardovanja nemaju mogućnost da dobiju odštetu i to iako su Nemačka i njeni NATO partneri priznali da su vodile rat iz humanitarnih razloga - prokomentarisao je advokat Volfgang Kalek odluku Ustavnog suda.                                                        

Sanja, mladi matematički genije, osvajačica mnogih medalja na saveznim i republičkim takmičenjima, odmah je krenula da se izbavi iz vode i dokopa dela mosta koji još nije bio porušen. Nije mogla da poveruje da će zločinac da se vrati na mesto zločina. A upravo se to desilo. Kada je most ponovo gađan ona je smrtno ranjena. Odmah posle prvog naleta sejača smrti, Sanjini roditelji, baš kao i većina Varvarinaca, krenuli su ka mostu. Sanja je još davala znake života kada ju je majka Vesna pronašla. Preminula je u njenom naručju na putu do kruševačke bolnice.

Žrtva NATO bombi: Sanja Milenković

- Nisam učestvovao u toj tužbi da bi mi neko platio smrt deteta, već da zemaljska pravda bude zadovoljena. Sada nam ostaje da verujemo da će božanska pravda da odradi svoje, verujem da neki piloti imaju psihičkih problema - kaže Zoran Milenković.


Baš kao i on i Verica Ćirić, ćerka ovdašnjeg sveštenika Milivoja, nije verovala da će nemački sud suditi po pravu i pravdi, već po interesu svoje države.


- Ovo je bio način da za stradanje naših najmilijih čuje ceo svet, a ne samo Srbija i da zločinci kako-tako budu prozvani. Znate kakvi smo mi kao narod, brzo zaboravljamo i tako strašne i tužne stvari koje su nam se dešavale - kaže Verica, prisećajući se s teškom mukom tog kobnog 30. maja 1999. kada niko od njenih sugrađana nije imao hrabrosti da joj kaže da je telo njenog oca Milivoja pronađeno bez glave.


- Išla sam do crkve, do mosta, pa do Doma zdravlja - nema gde se nisam raspitivala, kosa mi je bila puna opiljaka od projektila. A, onda u kapeli, kada sam došla, nisu hteli da mi je otvore. Tek na nagovor mog školskog druga koji je radio u Narodnoj odbrani su mi dozvolili da uđem u kapelu. Ne mogu vam opisati tu jezivu sliku. U gomili stradalih, odmah sam prepoznala mog oca kojem je glava bila odvojena od tela - ispričala je Verica.

Simbolična odšteta

- Radi se o malim odštetama, jer smo u toku žalbe morali da korigujemo zahteve na dole, pošto bi nas nemački sudovi na osnovu neosnovanosti zahteva odbili na samom početku. Za porodice ubijenih je zahtevano po 5.000 evra, a najveća odšteta je tražena za Vesnu Milenković, majku pokojne Sanje, kojoj je dete umrlo na rukama, i kod koje se zbog psihičkog bola i stresa radi o nešto većoj sumi - kažu sagovornici "Vesti".


Izostala odgovornost Nemačke

"Loša vest - civilne žrtve NATO napada na most u Varvarinu ne dobijaju ništa od nemačke države. Time se posle 14 godina zatvaraju akta jednog prilično mračnog poglavlja novije istorije ratnog međunarodnog prava", komentariše Maksimilijan Štajnbajs u svom "ustavnom blogu" u Nemačkoj.


Baratajući vešto pravnom terminologijom Štajbajs dalje zaključuje: "Ako civilna žrtva tuži državu, ne može se jednostavno poslati kući sa obrazloženjem da svako ko nije u stanju da dokaže svoju tvrdnju - jednostavno ima peh. Međutim, radi se o osnovnim pravima. Zahtevi za naknadu štete od države zaštićeni su članom 14 Osnovnog zakona, a ako tužitelji nemaju pristup u unutrašnje stvari uprave, pa stoga ne mogu da podnesu dokaze, sud ne može da se ponaša kao da je to problem tužitelja. To varvarinskim žrtvama, naravno, ne znači mnogo".


Nezavisni radio Drajekland se takođe oglasio povodom odluke u Karlsrueu: Nakon činjenica i trenutnog stanja sve ukazuje da se ova mera u osnovi ne razlikuje od one koje su doneli Viši i Savezni sud. Državna odgovornost je izostala, jer NATO zakoni ne predviđaju prethodno informisanje nacionalnih nosilaca odluka! Pojedinačne zahteve za odštetu Savezni ustavni sud neće uzimati u obzir prema odredbama međunarodnog prava. Kako je zgodno - to ustavno osvećenje NATO rata bez mandata UN-a protiv sopstvenih civilnih žrtava!, sarkastično komentariše pomenuti radio.


"Nemački vojnici nisu prekršili svoja pravila službe jer nije dokazano da su nadležni oficiri bili informisani o konkretnim okolnostima planiranog napada", izdvaja "Dojče Vele" obrazloženje nemačkog Ustavnog suda . Osim toga, Nemačka je, kako se navodi, bila uključena samo u "preventivno sastavljanje liste mogućih ciljeva na kojoj je bio i varvarinski most", ali, kako smatra sud, "time nije doneta odluka o napadu na most". Tek pri donošenju konkretne odluke da se most napadne potrebno je postupiti sa posebnom pažnjom, ali u toj odluci Nemačka nije uzela učešće, niti je, kako to nalažu pravila NATO, bila obaveštena o predstojećem izvođenju konkretnog napada".

POVEZANE VESTI

Petak 06.09.2013. 12:16
Nikada zlocinac nije priznao da je zlocinac.
Petak 06.09.2013. 12:28
Jos su dobro prosli. Mogli su Nemci da utvrde da smo izbombardovali sami sebe ili da su mrtvi i ranjeni krivi, pa da od njihovih porodica jos traze odstetu.
Petak 06.09.2013. 13:38
Nama su za sve krivi drugi, sopstvenu krivicu ne priznajemo, a sopstvene krivce ne pominjemo. Kolko me secanje ne vara, a jos tolko pamtim, da je protiv NATO alijanse, i jos osam zemalja ucesnika u bombardovanju SCG (Sbij Crna Gora) podneta tuzba Medjunarodnom sudu (ne) pravde u Hagu. Ali su je nazalos oni koji su upravo dosli na vlast uz pomoc NATO bombi povukli i proglasili nevazecom. Niko danas nesme ni da pomisli a kamoli da kaze da su tuzbu povukli, a time i legalizovali (odobrili) vojnu intervenciju na tadasnju SCG, Vojislav Kostunica i Zoran Djindjic. Ne samo da su povukli tuzbu protiv NATO-a vec su iz zatvora pustili na stotine Albanskih terorista i time legalizovali nasilje.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online