Ponedeljak 29. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.10.2013.
12:01
B. Grujić - Vesti A

Haos srpske prosvete (3): Svlačionica u hodniku

Kako objasniti činjenicu da grad Zrenjanin, koji je doskora u Vladi Srbije imao ministra poljoprivrede, nije u stanju da sačuva srednju Poljoprivrednu školu? Naime, ova škola već nekoliko godina nema zgradu, a planira se njen premeštaj u zdanje nove Medicinske škole što će samo stvoriti nove probleme u funkcionisanju Medicinske škole.

Đaci OŠ "Đura Jakšić" spremaju se za fizičko
 

Još veći problem ima Srednja tehnička škola "Vasa Jankov" čija zgrada je sagrađena od azbesta a upotrebna dozvola je istekla još pre četvrt veka, pa je učenicima i profesorima ugrožena bezbednost.

Pune septičke jame

- Nemamo kanalizaciju, pune su septičke jame, a učenice i nastavnici idu u poljske klozete, nekoliko desetina metara od školske zgrade, a sve je to potencijalni izvor zaraze. Takođe, nemamo u školi dovoljno računara, informatički kabinet je sanak pusti, baš kao i sala za nastavu fizičkog vaspitanja - ističe Milena Stanojković, direktorka osnovne škole u selu Knićanin.

Inicijativa da se izvrši prenamena objekta stare kasarne u naselju Mala Amerika u savremeni srednjoškolski centar sa internatom još nije zaživela, a po svemu sudeći ni neće, jer se sve završilo samo na konstatacijama da je ideja sjajna.


- Žiro-računi svih zrenjaninskih škola su od januara ove godine prazni, a ne postoji mogućnost nikakvog priliva od donacija - ističe direktor jedne zrenjaninske Osnovne škole uz obrazloženje da je to odluka Ministarstva prosvete u srednjobanatskom okrugu kojeg se svi moraju pridržavati.


- Ova odluka primorala nas je da na vreme i smišljeno planiramo sve troškove za celu godinu, jer se novac iz budžeta isplaćuje kvartalno. E sad, ako je direktor zaboravio neku stavku, dodatnih para jednostavno nema.
 

Klaviri bez štimera

Klaviri, trube, bubnjevi i svi ostali instrumenti, koji su vlasništvo srednje muzičke škole "Josif Marinković" u Zrenjaninu, često i po nekoliko meseci, upravo zbog nedostatka novca, čekaju na štimovanje i popravku, a brojni polaznici prinuđeni su da čekaju svoj red na sviranje. Slična situacija je i u Mašinskoj školi, gde radionice za praksu zvrje prazne, jer nema novca za nabavku materijala, kako bi učenici uspešno obavljali praktičnu nastavu.

Slične probleme imaju i zrenjaninske osnovne škole "Sonja Marinković" i 'Jovan Jovanović Zmaj" gde učenici fizičko rade u većim učionicama.


- Problem naše škole je neuređeno dvorište u neposrednoj blizini Begeja, a projekat koji smo uradili stoji već više godine, bez ikakvog pomaka. Pošto je plac ogroman, zamišljeno je da se izgrade tereni i uredi šetalište pored reke, ali novca jednostavno nema - napominje Sonja Vujin, direktorka OŠ "Drugi oktobar" iz Zrenjanina. - Mi ne možemo da izdajemo termine u školskim salama za fizičko kao pojedine beogradske škole. Dovijamo se direktnim donacijama, kao što je krečenje fiskulturne sale ili popravke rasvete.

Sutra - Haos srpske prosvete (4): Evropa od nas traži neznanje

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online